Case IH és BEDNAR szántóföldi bemutatóAz Agro-Békés Kft. Gesztelyen tartott gyakorlati gépbemutatót szeptember végén, ahol a gazdálkodók munka közben is láthatták, hogy milyen hatékony talajmunka végezhető a Case IH erőgépekkel és a BEDNAR munkaeszközökkel. Emellett az érdeklődők a rendezvényen a Case IH egyrotoros technológiájának előnyeit és hatékonyságát is megismerhették.

A Case IH gépeket, valamint az egyrotoros technológiát Bogdán Gábor termékmenedzser mutatta be
A Case IH gépeket, valamint az egyrotoros technológiát Bogdán Gábor termékmenedzser mutatta be

Gyönyörű napsütéses őszi időjárás fogadta Gesztelyen, Gergely József farmján azokat a gazdálkodókat, akik ellátogattak a Case IH és a BEDNAR gépbemutatójára, amelyen Jan Bednar, a BEDNAR cég kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó Attila magyarországi kereskedelmi vezető is részt vett.

Gergely József örömét fejezte ki, hogy gazdaságában rendezik meg a bemutatót, ezáltal gazdatársai a saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogy ezek a gépek és munkaeszközök megfelelnek korunk követelményeinek, s hogy muszáj követni a modern technológiát ahhoz, hogy minél gazdaságosabban termelhessenek.

A Case IH gépeket Bogdán Gábor termékmenedzser, míg a BEDNAR munkaeszközöket Pribelszki Péter ügyvezető mutatta be.

Bogdán Gábor elmondta, hogy a rendezvénynek többek között az is üzenete, hogy napjaink szélsőséges időjárása miatt egyre inkább teret hódít a szántás nélküli technológia. Ehhez a túlgépesítés irányába kell elmozdulni, hogy viszonylag rövid időn belül optimális időben és megfelelő minőségben lehessen elvégezni az épp aktuális munkát. Erre a célra nagyobb tömegű erőgépek szükségesek, így a járószerkezetnek is döntő jelentősége van a talajtaposás elkerülésénél.

A BEDNAR a mezőgazdasági talajművelőgép-gyártás élvonalában áll, s bizonyos szempontból a forgatás nélküli technológia úttörőjének is tekinthető. A szántóföldi bemutató során azt is be kívánták mutatni, hogy a BEDNAR milyen szántás nélküli talajművelő megoldásokat tud ajánlani őszi vetésű búza alá.

Pribelszki Péter ügyvezető a BEDNAR munkaeszközöket és azok kiváló teljesítményét ismertette a azdálkodókkal
Pribelszki Péter ügyvezető a BEDNAR munkaeszközöket és azok kiváló teljesítményét ismertette a azdálkodókkal

Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR SWIFTER SE 10000 kompaktor

A törzscsuklós Quadtrac a Case IH traktorok legnagyobbja, négy gumihevederrel, 26 tonnás üzemi tömeggel, 76 és 91 cm hevederszélességgel, 470 és 620 lóerő közötti névleges teljesítménnyel.

A Quadtrac ötféle teljesítményű modellel-–-470, 500, 540, 580 és 620 LE-–-rendelhető, mindegyiket Full PowerShift váltóval szerelte a gyártó. Közúti maximális haladási sebességük 40 km/h.

A Case IH erőgépei a kiváló minőségű FPT Industrial motorral szereltek: a Quadtrac traktorokat hathengeres, soros, 12 900 cm3 lökettérfogatú motor hajtja. A Case IH erőgépek motorjai a környezetvédelmi előírásoknak SCR-rendszerrel-–-AdBlue folyadékkal-–-felelnek meg, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

A Quadtrac két géptörzse hosszirányban 10, keresztirányban pedig 26°-ot képes elmozdulni.

A Quadtrac talajnyomása mindössze 0,43 kg/cm2, miközben egy 100 kg tömegű, 46-os cipőt viselő, fél lábon álló emberé 0,51 kg/cm2.

A Case IH Quadtrac 620 erőgép a BEDNAR SWIFTER SE 10000 kompaktornál nagyobb munkaszélességű munkaeszközzel is könnyedén megbirkózna
A Case IH Quadtrac 620 erőgép a BEDNAR SWIFTER SE 10000 kompaktornál nagyobb munkaszélességű munkaeszközzel is könnyedén megbirkózna

Pribelszki Péter ismertetőjében hangsúlyozta, hogy a hazai gépkereskedelmi cégek közül az Agro-Békés Kft. rendelkezik az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb munkaeszköz-kínálattal. Ezek közül a gesztelyi bemutatón a BEDNAR termékeket vonultatták fel.

A BEDNAR 3-tól 18 méter szélességig gyárt magágykészítő kompaktort. A bemutatóra az oldalra csukható SWIFTER SE 10000 munkaeszközt vitték el.

A SWIFTER SE kompaktoron elöl egy Crossboard simító található, ami tavaszi szántáselmunkálásra teszi alkalmassá a munkaeszközt. Ezt követi a pálcás hengersor, amely a rögtörést és a mélységállítást teszi lehetővé, majd következnek a két sorban elhelyezett, 27 cm-es lúdtalp kapák. Utána egy simítólemez, dupla Crosskill henger, míg az utolsó művelőelem a 27 cm átmérőjű Finish henger.

A SWIFTER specialitása, hogy a lúdtalpkapa szekció cserélhető, így tavasszal rugóskapás változattal is dolgozhat a gazdálkodó.

A bemutatón jól szerepelt a SWIFTER: egyenletesen elmunkált talajfelszínt hagyott maga mögött, s még a viszonylag nagy gyommennyiségnél sem dugult el.

BEDNAR néhány év óta gyárt gabonavetőgépet – OMEGA OO – is, amit a bemutatón a modellfrissítésen átesett Puma CVX 230 erőgép vontatott
BEDNAR néhány év óta gyárt gabonavetőgépet – OMEGA OO – is, amit a bemutatón a modellfrissítésen átesett Puma CVX 230 erőgép vontatott

Case IH Puma CVX 230 és BEDNAR OMEGA OO 4000 gabonavetőgép

A Case IH Puma erőgépek modellfrissítésen estek át, s rövid- és hosszú tengelytávú változatban is rendelhetők. A gyártó minden Puma erőgépbe hathengeres, 6,7 literes FPT-motort épített.

Az opcionálisan rendelhető fokozatmentes sebességváltó kettős kuplung technológiával működik, aminek segítségével a hajtásrendszer megszakítása nélkül fokozatmentesen vált sebességet: az APM üzemmód bekapcsolásakor az elektronika folyamatosan a motor fordulatszámát próbálja minél alacsonyabban tartani.

A Puma közúton az 50 km/h haladási sebességet típustól függően mintegy 1 500-1 600-as fordulatszámon biztosítja.

A BEDNAR néhány éve gabonavetőgépet is gyárt: az OMEGA OO vetőgépcsalád 3-6 méter munkaszélesség között, osztott tartállyal is rendelhető.

Az univerzális OMEGA OO könnyített keretkoncepciójú tárcsás vetőgép különböző növényi kultúrák vetésére használható. A kéttárcsás csoroszlyákra ható nagy nyomást hidraulika-rendszer biztosítja, ami nehéz körülmények között is garantálja a vetőmag megfelelő mélységbe történő lehelyezését.

A PSP rendszernek köszönhetően a vetőmagot a csoroszlyák egyenlő vetési mélységbe helyezik le az egész munkaszélesség mentén, s tökéletesen követik a talajegyenetlenséget.

A vetőmag elektromos magadagoló rendszer segítségével, s levegő által jut a vetőcsoroszlyákhoz.

A leforgatás egy hátramenő cső segítségével végezhető el, így nem kell a gép hasa alá bemászni.

Case IH Puma 170 és BEDNAR MULCHER MZ 6000 szárzúzó

Puma 170-es erőgép működtette a BEDNAR függőleges tengelyű szárzúzóját, amit függesztett változatban 2,5, vontatott kivitelben pedig 4,5, 6 és 7 méter munkaszélességgel gyártanak.

A bemutatón szereplő MULCHER MZ 6000 kukorica és napraforgó szárzúzására alkalmas késekkel rendelkezett, de alapfelszereltségben a gyártó egyenes fűkésekkel kínálja.

A 170 lóerős Puma könnyedén húzta a hatméteres MULCHER-t a bemutatón; a gép a magas napraforgószár tarlómaradványon és a napraforgó árvakelésen egyaránt jól elboldogult.

Case IH Magnum 340 és BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R és FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartály
Case IH Magnum 340 és BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R és FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartály

Case IH Magnum 340-–-BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R és FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartály

A Magnum erőgépek 1987-ben jelentek meg a piacon, s közülük a mai napig is sok dolgozik; a százötvenezredik Magnum-traktort 2014-ben gyártották le.

2015-ben a Magnum 380 CVX az Év traktora lett, s ugyanebben az évben megjelent a Magnum Rowtrac sorozat, amit hátul háromszög alakú-–-610 vagy 760 mm széles-–-gumihevederes járószerkezettel épített a gyártó.

A Magnum Rowtrac egyedisége, hogy a kerekes és gumihevederes kivitel ugyanazon az erőgépen jelenik meg, ami négypontos talajfelfekvésének, valamint az első és hátsó differenciálzárnak köszönhetően sokkal jobb vontatási hatásfokot biztosít a hagyományos kerekes traktoréhoz képest.

A TERRALAND lazítócsalád függesztett és vontatott kivitelben is rendelhető. A D jelzésű TERRALAND lazítási mélysége 65, az M jelűé pedig 55 cm.

A TERRALAND lazítót a gyártó háromszögben megtört késekkel szerelte, aminek előnye, hogy nagy munkamélység esetén sem hozza fel a terméketlen talajt, s az oldalsó késeknek köszönhetően a talaj felső 20-25 cm-én jön létre keverőhatás.

A TERRALAND további nagy előnye, hogy még kissé nedvesebb talaj esetén is kiválóan használható.

Az erőgép elejére szerelt FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartályt a gyártó elsősorban alaptrágyázásra tervezte, így ez az egység egyenesen a talajba juttatja a műtrágyát.

Case IH Optum 300 CVX és BEDNAR ATLAS AO 5000 rövidtárcsás talajművelő eszköz

Az Optum CVX erőgép a 2015. évi hannoveri Agritechnica szakkiállításon debütált. Letisztult megjelenésével és vezetési kényelmével magabiztosan teljesít, modelltől függően 270 és 300 lóerős névleges teljesítménnyel.

Az Optum optimális teljesítmény-tömeg aránya még nagyobb sokoldalúságot biztosít, emellett ez a gép rendkívül fordulékony.

Az Optum kerekezését úgy alakította ki a gyártó, hogy ne kelljen sem elöl, sem hátul ikresíteni: lehetőség nyílik akár 2,15 méter külső átmérőjű, valamint 900 mm széles hátsó abroncs felszerelésére.

Az Optum erőgépet a Case IH kizárólag fokozatmentes váltóval szereli, amit 40 és 50 km/h közúti haladási sebességet kínál.

A szakember bátran ajánlja az Optum traktort alapgépnek még 5-600 hektáros gazdaságok számára is.

Az ATLAS AO rövidtárcsás talajművelő eszközök

Amíg a SWIFTERDISC kevésbé alkalmas kukoricabetakarítás utáni szármaradvány bedolgozására, az ATLAS AO ezzel a feladattal is könnyedén megbirkózik.

Az ATLAS érdekessége, hogy a kettő tárcsasor után található egy pálcás boronasor, ami a menetsebesség által felemelt talajt a tömörítő hengersor elé tereli, így a henger nem dugul el.

A rövidtárcsákon kívül a BEDNAR HO jelzéssel nehéztárcsa családot is gyárt, ahol a tárcsaelemek X-elrendezésűek, így a gép még nagyobb méretű kukoricaszár-maradvány bedolgozására is alkalmas.

Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR TERRALAND DO 5000 kombinált talajlazító
Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR TERRALAND DO 5000 kombinált talajlazító

Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR TERRALAND DO 5000

A TERRALAND DO kombinált talajlazító 4, 5 és 6,4 méteres munkaszélességgel vásárolható meg.

A TERRALAND DO robusztus, kombinált-–-tárcsás-kapás-–-talajlazító, amely egy menetben képes nagytömegű tarlómaradvány felaprítására és bekeverésére, akár 45 cm mélyen.

A TERRALAND közepén lévő masszív vázszerkezetére csatlakoznak a hidraulikusan csukható szárnyak.

A négy sorban elhelyezett lazítóegység hátrafelé nyújtott elhelyezésének jelentősége, hogy az egység szármaradványos területen is eltömődés nélkül dolgozhasson.

Case IH 8230 Axial Flow® és az egyedülálló egyrotoros technológia
Case IH 8230 Axial Flow® és az egyedülálló egyrotoros technológia

Case IH 8230 Axial Flow®-–- egyrotoros technológia

A Case IH FPT-motorral szerelt kombájnjait kétféle szériában kínálja a gazdálkodók számára: a kisebb AF140 szériát 312, 400 és 449 lóerős, míg az AF240 szériát 498, 571, 634 lóerő maximális teljesítménnyel.

A Case IH kombájnokra jellemző az egyrotoros technológia, ahol a ferdefelhordó után csak az egy darab rotorral érintkezik az anyagáram.

A rotorban az anyagáram 6 km/h sebességről 100 km/h-ra gyorsul, a leválasztást pedig a gravitációs erő végzi el. Az eredmény: kíméletes cséplés; minimális a törtszemek aránya; nagyobb kapacitás.

Az egyrotoros technológiának köszönhetően a betakarítást korábban kezdhetjük, valamint később is biztonsággal arathatunk.

Az elmúlt évben Klárafalván tartott aratási bemutatón a szakemberek szemveszteség vizsgálatot végeztek: 6, 8 és 10 km/h munkasebesség mellett, 5 és 5,5 tonna közötti őszi durumbúzában dolgozott a kombájn, ahol az állomány magassága 85 cm volt. A Case IH kombájn 10-12 cm tarlóval dolgozott, a szalmát rendre rakta.

Az eredmény 8 km/h-nál is mindössze 0,3% szemveszteség volt, s a Case IH kombájn 5,5-6 hektár területet aratott óránként, menet közbeni ürítés mellett.

A gesztelyi bemutatón is kiválóan bizonyított a 8230-as Axial Flow® kombájn, majd a maga után hagyott napraforgó szármaradványon a MULCHER MZ 6000 szárzúzó és a TERRALAND DO 5000 kombinált talajlazító is jól teljesített.

Szemveszteség vizsgálat az Axial Flow® munkája után
Szemveszteség vizsgálat az Axial Flow® munkája után

Az Axial Flow® technológia nedves kukorica betakarítására is kiválóan használható

A rendezvény egyik csúcspontja az ebéd után következett, amikor egy Case IH 8230-as kombájn 10 soros szárzúzós adapterrel 35-38%-os nedvességtartalmú kukoricát takarított be.

A próbabeállításokat előző nap elvégezték, s a kombájnba egy speciális gyári felső rostát tettek; végül az alsó rostát teljesen kivették a betakarítógépből, így a kombájn 10 sorral és 5-6 km/h munkasebességgel dolgozott.

A magtartályban lévő keresztcsigákra ráfújást szabályozó zsalukat alsó állásba tették, hogy ne ragadjon meg a termény a magtartályban, s azt biztonsággal lehessen üríteni.

Bogdán Gábor elmondta, hogy többek között azért mutatták be ezt a lehetőséget is, mert egyre inkább teret hódít a bioetanol-gyártás, de a citromsavgyárak is hamarosan elkezdik működésüket hazánkban, amely feldolgozók elsősorban nedves kukoricát keresnek. A rendezvényen az egyrotoros Case IH kombájn ezen a területen is kiválóan bizonyított, hiszen még ilyen magas nedvességtartalom mellett is magabiztosan, s termény elakadása nélkül, s kiváló minőségben végezte a betakarítást.

Csomor


Ez a cikk a GÉPmax 2016/10 - októberi számában jelent meg.