70 éves a modern traktorok atyjaA Massey Ferguson hét évtizeddel ezelőtt kezdte el gyártani a TE 20-as szériát, ami minden addigit megváltoztatott.

1946. július 6-án gördült le az első TE 20 „szürke Fergie” a Coventry-ben található MF-gyártósorról. A traktor a márkaalapító Harry Ferguson saját tervezése volt.

Az erőgép világraszóló sikerét az az addig nem alkalmazott, egyedi hátsó függesztőrendszer biztosította, amelyet ma hárompont-emelőműként ismerünk. A munkagépek hidraulika-rendszerrel működtetett emelése és süllyesztése forradalmi megoldás volt. A háromponttal vált igazán hatékony egységgé erőgép és munkaeszköz, valamint az illesztés hatékonysága is jelentősen javult az előzőleg alkalmazott megoldásokhoz képest.

A hárompontemelőt a 20. század 10 legfontosabb mezőgazdasági találmánya között tartják számon. A szerkezet illeszkedett a tervező Harry Ferguson filozófiájába, miszerint elérhető árú fejlesztésekkel kell egyre hatékonyabbá tenni a gazdálkodást.

A traktor névválasztásával nem teltek el hosszú hónapok, az MF egyszerűen fogta az adott jellemző körülményeket, miszerint: MF TE 20=Massey Ferguson Tractor England húsz lóerővel. A traktor rendkívül könnyű és fordulékony volt, mégis sokkal nagyobb gépekkel is fel tudta venni a versenyt, hatékony hidraulika-rendszerének és emelőművének köszönhetően. A szürke Fergie-t 10 éven keresztül gyártották, több mint 500 000-es darabszámban.


Ez a cikk a GÉPmax 2016/08 - augusztusi számában jelent meg.