Német precizitás – nemzedékekre tervezveSTIHL

„Azért, hogy Ön a munkáját minél biztonságosabban és kényelmesebben végezhesse, mi a gépeinket a már megszokott magas STIHL-igényességgel fejlesztjük” – mondta Dr. Nikolas Stihl, a STIHL tanácsadó testületének elnöke, az alapító Andreas Stihl unokája.

Az innováció szó számukra többet jelent, mint egy divatos kifejezés. Ennek élnek több mint 90 éve, mióta Andreas Stihl 1926-ban saját kezűleg építette meg az első motoros fűrészt. Termékeik minősége eredményeikben igazolódik, hiszen 1971 óta motorfűrészeik a legkeresettebbek a világon.

A szerszámoskamrák büszkesége

A tűzifa aprításához, kisebb fák kivágásához és más háztáji munkák elvégzésére készített MS 211-C-BE tényleg megmutatja a STIHL innovációs képességét.

Megtalálható benne az ErgoStart, amellyel jelentősen kisebb erőfeszítéssel elindítható a motor. Ahhoz, hogy csökkentsék a szükséges erőkifejtést, az indítózsinór görgője és a forgattyús tengely közti spirálrugó beépítésével kiegyenlítették az erőcsúcsokat.

A gyorsláncfeszítéssel az éles lánc érintés és szerszám nélkül utánállítható. Használat közben a QuickStop láncfék ad nagy biztonságérzetet. Elegendő nagyságú visszaütésnél automatikusan, illetőleg az első kézvédővel manuális lép működésbe a fék.

Szakembereknek – a mindennapos munkához

A STIHL fűrészek között a robusztus tervezésű, univerzális felhasználású gépeket kifejezetten mezőgazdasági munkák elvégzésére alkották. Akár fa építőanyagok, vagy tűzifa darabolásáról, illetve a faállomány gondozásáról van szó, e teljesítményosztály gépeivel a legkülönfélébb munkák végezhetők el hatékonyan.

Gazdáknak, profi kertészeknek és ácsoknak az MS 271 és 291 lehet ideális választás a benzines motorfűrészek közül. Ezek mindegyike QuickStop láncfékkel van ellátva, és már teljesítményük is alkalmas a komolyabb famunkákhoz. Az 50-55,5 köbcentiméter lökettérfogatú motorokkal (2,8 kW) már a legtöbb fán átvágják magukat. 5,6 kilogrammos tömegüknek köszönhetően mindkét modell hosszú időtartamon keresztül használható folyamatosan.

Az MS 311 és MS 391 fűrészek nagyteljesítményű, 3,1-3,3 kilowattos motorjai kíméletlen erőt adnak le a 40 centiméteres vezetőlemezekre. Ez a hatékonyság a tájépítéshez és a fa építőanyag feldolgozáshoz gyártott típusok között a csúcskategóriát képviseli. Kézre álló, nagy erejű motorfűrész mindazok számára, akik minél nagyobb teljesítményt és kiváló kezelési kényelmet kívánnak meg gépeiktől.

Fellelhető mindkettőben a dekompresszor-szelep, lehetővé téve, hogy az indításnál a hengerekben található sűrített keverék egy része távozzon. Ezzel a berántáshoz szükséges húzóerő a kötélen jelentősen csökken, kímélve a kezelő személyt és az eszközt. A mennyiségszabályozós olajpumpával a helyzethez igazodva bármikor pontosan szabályozható az olaj adagolása.

Magas forgatónyomaték áll rendelkezésre széles fordulatszám-tartományban, akár 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással, a 2-MIX-technológia nélküli elődhöz képest. A STIHL karburátor-előfűtéssel felszerelt fűrészeivel hideg időben sem lehet probléma!

Innovatív technológiák

Mára szinten minden benzines fűrészüket saját fejlesztésű 2-MIX-technológiájú motorjuk hajtja. A gondos tervezés akár 20 százalékos üzemanyag-megtakarítást és 70 százalékos kipufogógáz-kibocsátás csökkenést eredményezett a korábbi, 2-MIX-technológia nélküli elődhöz képest. Hosszú élettartamú, elő-leválasztásos légszűrőrendszerüknek köszönhetően lényegesen hosszabb időközönként kell csak a szűrőt tisztítani.

A STIHL fejlesztőmérnökei különösen nagy figyelmet fordítanak a felhasználókra is. A motorfűrész által keltett rezgések hosszú távon a kézben és a karban keringési problémákhoz vezethetnek. Ennek megelőzésére tervezték bele minden modellbe a STIHL kiváló antivibrációs rendszerét, amely a fogantyúknál fellépő, a robbanómotor és a mozgó alkatrészek által keltett rezgéseket jelentős mértékben csökkenti.

A biztos és komfortos kezelés érdekében a gépek funkcióinak – mint hideg- és melegindítás, üzemelés és leállítás – irányítása egyetlen kar segítségével történik. Tehát a kéz mindig a fogantyún maradhat.

Az örök favorit

Az egyik legkiemelkedőbb ár-érték arányú, igen sokoldalú univerzális fűrész az MS 261 C-M. Takarékos és környezetkímélő üzemeltetés jellemzi. Az M betű a STIHL M-Tronic elektronikus motorvezérlését jelöli, amely számos egyéb funkciója mellett automatikusan felismeri, hogy hideg- vagy melegindításra van szükség, következésképp a kombinált karon mindössze egyetlen indítási pozíció van.

Az üzemanyag-adagolás mindig az igényeknek megfelelően történik. Az M-Tronic-technológiával hidegindítás alkalmával is azonnal teljes erővel munkához láthat. Ebben a fűrészben egybe vannak olvasztva a korábban említett technológiai fejlesztések, ezért a STIHL egyik legkedveltebb konstrukciója lett a középső teljesítményosztályból.

A STIHL-filozófia

A STIHL piacvezető a motoros fűrészek kategóriájában, és többet jelent a dolgozók, épületek, gépek összességénél. De ugyanígy több a termékek előállításánál is. Egy vállalat, a cég véleménye szerint elsősorban olyan emberek erős és egymásra számító közössége, akik közösen dolgoznak a célok elérésén. Ebből a filozófiából profitálhat mindenki, aki a világ legnagyobb számban eladott láncfűrészei egyikének tulajdonosaként kel fel nap mint nap, indul munkába és dolgozik.

A STIHL – gyártmányai hatékonyságának és megbízhatóságának köszönhetően – a hobbikertészek, a mezőgazdák, építőipari dolgozók és erdészek egyik legkedveltebb márkája lett. Egy ilyen gépet, amelynek értékállóságát a gyártó legfőbb céljának tűzte ki, hosszú távra érdemes megvásárolni.

A STIHL szervizszolgáltatásaival és szakképzett eladóival biztosítja termékei folyamatos karbantarthatóságát, alkatrészellátását. Eredeti STIHL fűrészek kizárólag STIHL-szakkereskedésekben kaphatóak, így minden vásárló közvetlen kapcsolatba kerül a céggel, és kapja meg a karbantartáshoz szükséges segítséget. Így apáról fiúra, majd unokára öröklődik a fűrész – és természetesen a fa megmunkálásának minden tapasztalata. ■


Ez a cikk a GÉPmax 2015/09 - szeptemberi számában jelent meg.