Közös célMárcius első csütörtökjén, Kecskeméten került sor az agrárium által már várt PREGA, azaz „Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban és digitális trendek a mezőgazdaságban” elnevezésű konferenciára. Az AXIÁL Kft. által támogatott esemény elsődleges célja az volt, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői megismerhessék a gazdálkodás jövőbe mutató irányait és a digitalizáció előnyeit.

A teltházas rendezvény megnyitó, plenáris előadásain a pódiumra lépő neves személyiségek hangot adtak annak a sürgető gondolatnak, amely szerint szükséges a két piac, a mezőgazdaság és az informatika szereplőinek találkozása és jövőbeni folyamatos együttműködése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ezt úgy fogalmazta meg: „Fontos, hogy a magyar gazdálkodók is felismerjék az idők szavát.”

Dr. Gyuricza Csaba, az MVH újonnan megválasztott elnöke elmondta, hogy ma már két, egymástól markánsan eltérő technológiai irányzat van jelen az agráriumban, a hagyományos és a legmodernebb műholdas technológia. Ezért is fontos beszélni a mezőgazdaság és az informatika szimbiózisáról.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy nem az informatikát kell magyarázni, hanem fel kell ismerni, hogy szükség van-e jobb és azonnali piaci információra.

Dr. Feldman Zsolt, a FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy ezt az ágazatot el kell adni, ide fiatalok kellenek! Az információs technológia alkalmazása kényelmesebb, használatával évtizedes lemaradások hozhatók be, növeli az ágazat ázsióját és segíti a versenyhátrányok felszámolását, a minőségi áru előállítását. Az egész munkánk lényege, hogy élelmiszert adjunk el a fogyasztóknak és a fogyasztók is változnak. Követni kell a trendeket, hogy Magyarország a minőségi mezőgazdaság centrumává váljon.

Prof. Dr. habil Tamás János, a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet vezetője kiemelte, hogy a PM, azaz a precíziós mezőgazdaság egy stratégiai lehetőség.

Papp László, a Gartner Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, fontos, hogy elkezdődjön egy párbeszéd a 2 világ között. Ha nem teszünk semmit, a különbség tovább fog nőni.

A különböző szekciók előadói között szerepelt Harsányi Zsolt is, aki a plenáris részben, mint MEGFOSZ5 elnök, „Haszon a digitalizációban” nevű szekcióban pedig, mint az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője vett részt.

Harsányi Zsolt, mint MEGFOSZ elnök elmondta, hogy ma már vannak gyártótól független rendszerek, amelyek bírják a sárgát, a zöldet és a kéket is. Továbbá hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon nagyságrendileg fejlettebb a korrekciós jelekkel való lefedettség, mint a szomszédos országokban és Európában. A technológia mellett kiemelt jelentőséget kap a kormány mögötti 50 cm is, vagyis az ember, aki kezeli ezeket a rendszereket. Megfelelően képzett szakemberekre van szükség a jövőben is, ezért is hívta életre a MEGFOSZ a „Legyél Te is mezőgépész!” kampányt.

A konferencián tehát nem csupán az információtechnológia használatának különböző lehetőségeit ismertették, hanem szükségességének kimondásával egy új, közös célt fogalmaztak meg az agrárium szereplői.

Adott feltételek

Az AXIÁL Kft. volt a 2015. március 5-én, Kecskeméten megrendezett PREGA, azaz „Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban és digitális trendek a mezőgazdaságban” elnevezésű konferencia főtámogatója, amely alkalomból a cég több munkatársa is előadással készült.

Harsányi Zsolt a plenáris részben, mint MEGFOSZ elnök, a „Haszon a digitalizációban” nevű szekcióban pedig, mint az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője vett részt. Azonban Harsányi Zsolt második előadását egy váratlan fordulattal kezdte, kihívta fiatal kollégáját, Umenhoffer Pétert, az AXIÁL Kft. marketingigazgatóját a közönség soraiból és átadta számára a stafétabotként szolgáló mikrofont.

Péter visszacsatolt a közelmúltban megrendezett VI. Kukorica Termésverseny díjátadójához, ahol dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke a következő három év reális célkitűzéseként nevezte meg a 21 t/ha átlagos terméseredmény elérését.

Péter elmondta, hogy az AXIÁL Kft-nél mindehhez adott a géppark, adottak a munkaeszközök, adottak a precíziós készülékek, és most már adott a mAXI-NET névre hallgató gép- és eszközfüggetlen RTK korrekciós rendszer is. Adott továbbá az ezek működtetéséhez szükséges háttér is, ugyanis jelenleg az AXIÁL Kft. rendelkezik az ország legjelentősebb fedett szervizműhely-kapacitásával, 11 000 m2-rel. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, a cég felismerte, hogy gondoskodni kell a megfelelő képzettségű szakmai utánpótlásról. A Kooperatív Szakmai Gyakorlati Képzés keretén belül jelenleg 4 gödöllői gyakornok és 69 szakiskolai tanuló részesül gyakorlati képzésben az AXIÁL-nál.

A konferencián – bár gyakorlati bemutatóra nem nyílt lehetőség – Kocsmárik János, az AXIÁL Kft. GPS termékmenedzsere és a cég partnere, Kóbor Szabolcs, a Belvárdgyulai Zrt. műszaki ágazatvezetője bemutatta a gyakorlatban kipróbált eszközöket és az azok segítségével elért számszerűsített eredményeket.

Míg 2011-ben 100 ha, addig 2014-ben már 3400 ha terület tartozott a precíziósan művelt területek közé a Belvárdgyulai Zrt-nél. Fokozatosan vezették be a precíziós eszközök alkalmazását a vállalkozásba, de azok rövid időn belül látványos eredményt hoztak. 2013-ról 2014-re a műtrágya felhasználás 25-30%-kal csökkent, az őszi búza, a repce, a kukorica hozama 12-25%-kal nőtt.

Szabolcs, a precíziós tápanyag-gazdálkodás során szerzett személyes tapasztalatai között nemcsak a műtrágya felhasználás csökkenését és a hozamok növekedését emelte ki, hanem a kiegyenlítettebb növényállományt, az egyöntetű növényminőséget és a hatékonyabb növényvédelmet is.