Güttler Demókert – szőlészeti talajművelési bemutatóKörnyezettudatos talajnedvesség menedzsment a szőlőben

Március 30. és április 3. között mutatta be a Güttler öt hazai helyszínen legújabb fejlesztéseit a szőlészettel és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak. Egyre többen választják a gazdák közül is a különböző bio termesztéstechnológiákat, amelyekben a Güttler jelentős innovációval rendelkezik.

Az ötnapos, elméleti-gyakorlati bemutató alkalmával ezekről az újdonságokról kaptak áttekintést a gazdálkodók. A Güttler filozófiája, hogy ezek az egyedülálló fejlesztések iránymutatóak lesznek a hazai szőlő- és gyümölcstermesztésben is.

A Güttler GreenManager egy teljesen új eszköz, amely közös európai összefogás eredménye. Az alapötlet Dr. Wilfried Hartl osztrák szőlészeti szakembertől származik, aki hosszú éveket töltött el a szőlő gyökérfejlődésének kutatásával. A Güttler GreenManager megtervezését a német Güttler GmbH. végezte, míg a gyártás a magyarországi Güttler Kft.-nél történt.

Dr. Hartl megállapította, hogy szükségtelen időszakosan altalajlazítókkal a sorközöket művelni, mert ez olyan mértékű sérüléseket eredményez a szőlő gyökérzetén, hogy azzal többet ártunk, mint használunk. Kutatásai során azt is felismerte, hogy a szőlő többször szenved a pangó víz okozta stressztől, mint a vízhiánytól, és a terméseredményeket éppen ez a stresszhatás befolyásolja a legjobban.

A Dr. Hartl által javasolt technológia lényege, hogy a sorközökben éppen a szezonális időjárási körülményeknek megfelelő növénykeveréket kell vetni, amely csapadékos években segít a talajban előforduló többlet nedvesség felhasználásában, míg az aszályos időszakokban a növények alávágásával lehet megszüntetni a szőlő vízkonkurenciáját.

A GreenManager alkalmazásával bevethetjük a sorközöket az erősen csapadékos időszakokban, míg ugyanez az eszköz az aszályos időjárás esetén a szőlővel konkuráló növények kiirtására is alkalmas, a gyökerek hatékony alávágásával.

A GreenManager sokoldalúságát mutatja, hogy a sorközök telepítése esetén különböző méretű vetőmagokat is – mint például fűfélék, mustár, facélia, bükköny, szegletes lednek, stb. – egyszerre vethetünk, tehát a gép alkalmas a keverékek vetésére. A GreenManager EPS 5 vetőgépe osztott magtartállyal rendelkezik, és a különböző méretű magok vetésére alkalmas vetőelemei egymástól eltérő kivetett magmennyiségre is beállíthatók.

A bemutatókörút alkalmával munka közben láthatták az érdeklődők a Müthing MU-W 160 szárzúzó mulcsozót. Ez a gépcsalád erős „szántóföldi gyökerekkel” rendelkezik, így a gép alapjaiban a nagy szántóföldi igénybevételnek is megfelel. Éppen ezért ez a szárzúzó nemcsak a sorközt takaró növények mulcsozására, hanem a venyigék aprítására is alkalmas, akár szőlőben, akár más gyümölcsösökben. A kimagasló teljesítményt a Müthing gépeknél alkalmazott többféle szabadalmaztatott eljárás garantálja.

A környezettudatos talajművelés és tápanyag-utánpótlása eszközei a különböző baktériumkultúrák. A Güttler kínálatában szereplő Soil In Jet eszközzel a folyékony halmazállapotú baktériumkultúrák juttathatók ki precíziósan a megfelelő mélységbe.

Bemutatkozott az idei AGROmashEXPO sztárja, a Güttler GreenMaster gyepápoló berendezés is, amely a Termékfejlesztési Pályázaton Gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevélben részesült. A zöldítési program kapcsán hatalmas érdeklődést vívott ki ez az eszköz, hiszen nemcsak a gyepek telepítésére és ápolására, hanem a zöldtrágyanövények vetésére is alkalmas.


Ez a cikk a GÉPmax 2015/05 - májusi számában jelent meg.