DIECI-újdonságokA teleszkópos rakodók napjainkban, széles felhasználhatóságuk eredményeként – pl. trágyakezelés, bálarakodás, állattelepi takarmányrakodás, magtári anyagmozgatás, stb. – a mezőgazdasági vállalkozások alapgépeivé váltak.

Felhasználási területüket tovább szélesítik olyan rendelhető opciók, mint a pótkocsi vonófej, légfék, hátsó elektromos és hidraulikus csatlakozók, TLT-hajtás, 3-pont felfüggesztés, amely opciók még inkább multifunkcionálissá teszik a teleszkópos rakodókat.

Az új Mini Agri 25.6 lényegében nem változott, azonban megkapta a KUBOTA új Ti4-es motorját. Az Agri Farmer és az Agri Star gépcsaládok szintén Ti4-es KUBOTA motorral lettek szerelve 74, ill. 85 kW-os teljesítménnyel. Az Agri Star hidraulikus térfogatáramát megnövelték 170 l/perc-re, amely egy „flow sharing”-es joystick-kal kombinálva meggyorsítja és egyidejűsíti a munkafolyamatokat.

A DIECI választása azért esett ezekre a kiváló minőségű japán motorokra, mivel a KUBOTA részecskeszűrővel (DPF) is teljesíti a Tier 4i emissziós követelményeit, AD BLUE-befecskendezés nélkül.

Az Agri Farmer gépcsalád további újdonsága, hogy a hidrosztatikus hajtómű mellett már mindegyik családtag Vario-rendszerű hajtáslánccal is rendelhető. A Vario-rendszer nagy előnye, hogy állandó TLT fordulatszám mellett elektrohidraulikusan változtatható a haladási sebesség, tehát a járószerkezet-hajtás függetleníthető a TLT-től; ennek további előnyei vonuláskor és vontatáskor is jelentkeznek.

A derékcsuklós, központi teleszkópos homlokrakodó-család egy 4. és 5. taggal, az Agri Pivot T 70 és T 80-nal bővült, amelyek 3-3,5 tonnás emelőképességükkel és 5-5,3 méteres emelőmagasságukkal a gépcsalád legnagyobbjai. Ez az innovatív ötlet egyesíti a derékcsuklós rakodók kis helyszükségletét, jó terepjáró képességét a teleszkópos rakodók emelési magasságával, így a gépek kiválóan használhatóak például magtári rakodáskor.

Jó terepjáró képességük és megfelelő hasmagasságuk nehéz körülmények esetén is alkalmassá teszi a gépeket a hatékony munkavégzésre például trágyadepóban történő munkavégzés esetén.

A Dieci csúcsgépe az Agri Plus család, amelynek tagjai Vario vagy Powershift hajtóművel is rendelhetőek. Ezek a teleszkópos rakodók piacán egyedülálló, 210 l/perc-es hidraulikus térfogatárammal rendelkeznek. Az Agri Tech gépcsaládot kifejezetten a TLT-hajtás és a 3-pontfelfüggesztés alkalmazhatósága érdekében fejlesztették ki, amely rakodók TLT-hajtóműve képes 100 LE teljesítmény leadására. Ezek a rakodók már könnyebb traktoros munkák elvégzésére is alkalmasak.

Az Agri Tech és az Agri Plus gépcsaládok megkapták a legújabb fejlesztésű EVO 2 Vario hajtóművet, amely a piacon a legkorszerűbb. Ennél a hajtási módnál csökken a hajtóanyag-felhasználás és nő a hatásfok, mivel kevesebb a hajtómű vesztesége, és a gép mindig optimalizálja a munkavégzéshez szükséges teljesítmény- és nyomatékigényt a sebességgel.

A Dieci mezőgazdasági feladatok elvégzésére szánt legnagyobb gépei az Agri Max családba tartoznak, amelynek legnagyobb tagja 7 tonnás emelőképességgel és 10 m-es emelőmagassággal rendelkezik. 3-3,5 m3-es gabonakanalával a leghatékonyabban dolgozhatunk a magtári ki- és betárolás során, 10 m-es rakodási magasságával pedig helytakarékossági okokból a bálakazlak magassága emelhető. Az Agri Max-család tagjai robusztus kialakításúak; választhatóan 130 és 140 LE-s FPT dízelmotorokkal rendelkeznek, amelyek megfelelnek az egyre szigorodó emissziós követelményeknek.

A mezőgazdasági gépekkel szemben egyre inkább követelmény a multifunkcionalitás, amelynek a Dieci derékcsuklós-teleszkópos homlokrakodói és a széles adapterskálával felszerelhető teleszkópos rakodói kiválóan megfelelnek, így ezek a gépek az állattartó telepek és a gabonaraktárak alapgépei lehetnek.

A DIECI magyarországi márkaképviselete a VERBIS KFT. (1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E. Tel.: 1/306-3770, 1/306-3771, fax: 1/306-6331, www.verbis.hu, e-mail: verbis@verbis.hu). A VERBIS munkatársai ügyfeleiket a cég bemutatótermében személyes konzultációra várják, hogy a beruházási döntés meghozatala előtt minden műszaki, technológiai információ a vásárlók rendelkezésére álljon. 


Ez a cikk a GÉPmax 2015/08 - augusztusi számában jelent meg.