Bevált növényvédelmi megoldások kalászosokbanA kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány további, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„Cégünk 1.400 hektáron gazdálkodik, ebből 1.000 hektár az őszi és tavaszi kalászos területe. A gyomirtás minden évben kihagyhatatlan eleme a technológiánknak. Területünkön a viola, veronika, pásztortáska, pipacs és tyúkhúr jelennek meg a legnagyobb egyedszámban, továbbá az utóbbi 1-2 évben feljövőben van a galaj. Mivel nagy a területünk, az őszi gyomirtást nem tudjuk teljes felületen elvégezni, tavasszal viszont ezek ellen a gyomok ellen nehéz jól és viszonylag olcsón védekezni. A Nufarm Pikk-Pakk Trio gyomirtó szer csomagját már 2. éve használjuk 200 hektáron, mert ezzel a kombinációval korán, akár 5-8 oC-on lehet dolgozni. Egy olyan enyhe tél után, mint amilyen a tavalyi volt, ezek a fajok nagyon meg tudnak erősödni kora tavaszra. Ebben az állapotban még inkább fontos, hogy gyorsan eltüntessük a kalászos mellől a gyomkonkurenciát. A Pikk-Pakk Trio csomag kijuttatásával még a nehezen irtható, virágzás környékén lévő veronika-, árvácska-, tyúkhúrfajok ellen is látványosan gyors hatást érhetünk el, beleértve az ekkor már több örvös galajt is. Ilyen gyomviszonyok mellett a Pikk-Pakk Trio jó és gazdaságos megoldásnak bizonyult, és könnyen beilleszthető a növényvédelmi technológiánkba.“

Kas György növényvédelmi szakirányító, Imár Bt., Nemesvámos-Vilmapuszta

„Szövetkezetünk 840 hektáron gazdálkodik, amiből 240 hektár a kalászos terület. Az elmúlt évek következetes gyomirtási technológiájának köszönhetően átlagos gyomflórával rendelkezünk, így nehezen leküzdhető, veszélyes gyomok nincsenek a területeinken. A tavaszi gyomirtást helyezzük előtérbe, amikor már jól látható, hogy mire kell fektetni a hangsúlyt. Ehhez már többedik alkalommal választottuk a Nufarm Mezzo Forte 200 gyomirtó szer csomagját. A tavalyi évben ezt Mezzo Forte Mystic kombinációban vásároltuk meg, melyben a gyomirtó szerek mellett ott volt a Mystic 250 EC gombaölő szer is. A területen megtalálható pipacs, pásztortáska, tyúkhúr és némi repce árvakelés ellen a Mezzo és Tandus 200 EC kombinációja kiválóan működik. Kijuttatása nem kötött a fenológiához, ezért rugalmasan felhasználható. Így olyan tavaszon is jól tudtuk alkalmazni, mint a 2013-as volt, amikor csak nagyon későn lehetett rámenni a területekre. Az elmúlt évben különös jelentőséggel bírt a gombafertőzések elleni korai védekezés. A Mezzo Forte 200 gyomirtó szer kombinációval egy menetben kijuttatott Mystic 250 EC gombaölő szerrel jól blokkoltuk a korán megjelenő levélbetegségeket, úgy a sárgarozsdát, mint a lisztharmatot és a pirenofórát. A későbbiek során, bár nagyon figyeltük a területeinket, a szokásos védekezésen kívül újabbakat nem kellett beiktatni. A hatékonyság mellett természetesen nagyon fontos az is, hogy kedvező áron végezzük el a növényvédelmet, és ebben az összefüggésben a Mezzo Forte Mystic csomag egy nagyon gazdaságos megoldásnak tűnik.”

Lackovics Sándor, Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet, Magyaratád

„Társaságunk Fejér megye északi részén, 1.700 hektáron gazdálkodik. Ebből évről-évre 600-700 hektáron termelünk őszi kalászost, elsősorban búzát. Felvásárló partnerünk igényeinek megfelelően étkezési minőséget igyekszünk előállítani. E cél elérése érdekében nagyon fontos a fémzárolt vetőmag használata, valamint az állomány gyom-, betegség- és kártevőmentessége. Legjelentősebb gyomnövényeink a vadkender, a sebforrasztó zsombor, a parlagfű, a ragadós galaj és az árvakelésű napraforgó. 2014 tavaszán már látszott, hogy jelentős gombafertőzés várható és szükség lesz a gyomirtással egy menetben kijuttatott gombaölő szeres védekezésre is. E célra a Nufarm Mezzo Forte Mystic csomagját választottam. Az előző évek tapasztalatai alapján tudtam, hogy a Mezzo Forte 200 gyomirtó szer kombináció a tenyészidőszak végéig megoldja a gyomproblémáinkat. A vele egy menetben kijuttatott 0,8 l/ha Mystic 250 EC pedig az induló gombafertőzésre volt jó megoldás. Így a zászlós levél kiterüléséig, kalászhányásig nem is volt semmiféle növény-egészségügyi problémánk. A tankkeverékben levéltrágyát is kipermeteztünk, ami szintén jól hasznosult. A gombafertőzöttség tekintetében rendkívülinek számító 2014-es esztendőben jó döntés volt ez a technológia és az ára is elfogadható.”

Vörös László, Dombos 95 Kft., Vértesacsa

Ahogy tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!