Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórolAz OPTIGÉP Kft. a mezőgazdaság gépigényeit figyelembe vevő fejlesztési munkájának eredményeként korszerű termékskálával áll megrendelői szolgálatára. Kereskedelmi tevékenysége a saját fejlesztésű termékeire terjed ki.

Napraforgó-betakarító adapterek

A NAS adapterek immár 20 éve ismertek a hazai és külpiacon, az USA-tól Novoszibirszkig. Hatékonyan és minimális veszteséggel végezhető velük a napraforgó betakarítása. A hatsoros gépek területteljesítménye 20 ha/nap.

A széles választéknak köszönhetően mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb típust:

  • fix változat: 2-16 soros, 50; 55; 60; 70; 76,2 cm sortávú kivitelben;
  • csukható változat: 6 és 8 soros, 76,2 cm sortávú kivitelben;
  • szárzúzós változat: 6, 8 és 12 soros, 70 és 76,2 cm sortávú kivitelben.

Az adapterek fém vagy műanyag sorválasztókkal kaphatóak, univerzálisan bármely típusú kombájnra adaptálhatóak. Az eszközök rázóasztalos megoldásúak, ami lehetővé teszi az adapter alacsony építését, ezáltal a ledőlt vagy esetenként beteg napraforgó is nagyon kis (<0,5%) veszteséggel betakarítható. Ebben segítenek a mozgatható, talajhoz állítható orrok is. A veszteségcsökkenés a hektáronkénti 100-150 kg-ot is elérheti. Ennek eredményeként már egy év alatt megtérülhet az adapter ára (6 soros gép esetén kb. 350 ha betakarítással).

A szárzúzós változatú NAS Z biztosítja azt, hogy a talajművelés már közvetlenül a betakarítás után elvégezhető legyen. A csukható változatú NAS CS gyors átállást tesz lehetővé a területek között.

A folyamatos, tervszerű fejlesztés eredményeként – a NAS változataként – PSM néven talajkövető szárzúzóval felszerelt napraforgó-betakarító adapter kapható, 6, 8 és 12 soros, 76,2 cm sortávolságú, fix vázú kivitelben. Ezek az adapterek a NAS-változatok minden előnyével rendelkeznek, emellett hatékony szárzúzást végeznek. Az alacsony építésű szárzúzó – a zúzási magasság hidraulikával állítható – alacsony, dőlt állományban is használható.

A PSM adapterek használatával a talajtaposási kár csökken, és megtakarítható a külön erő- és munkagépigény, valamint a külön menetben történő szárzúzás munkaideje és költsége.

Kukoricabetakarító adapterek

Az OptiCorn típusú, szárzúzóval szerelt adapterek 2, 4, 5, 6, 8 és 12 soros, 70 és 76,2 cm sortávú fix vázú, valamint 6 és 8 soros csukható vázú kivitelben kaphatóak.

Az adapterek univerzálisan bármely ismert típusú kombájnra adaptálhatóak. Speciális, késes törőhengerei – amelyek hosszabbak (640 mm) az átlagos hengereknél – biztosítják a hatékony szárlehúzást nagyobb haladási sebesség mellett is.

A törőhengerek kései, illetve a zúzókések élei kopásálló keményfémpor bevonattal vannak ellátva. A törőhengerek csapágyazása nem igényel napi karbantartást. A törőlécek központi vezérléssel állíthatók. A nagy sebességgel forgó (2 400 1/s) zúzóegységek kikapcsolhatóak. A törőegységek soronként 1-1 Walterscheid biztonsági kapcsolóval vannak ellátva. A gépek fém és műanyag burkolatos változatban rendelhetőek.

Szemestermény-felszedő és -rakodógép

Az OPTI-RAK 150/M optimális választás nagy teljesítményű terményrakodáshoz. A gép traktorral üzemeltethető, amellyel telepen belül mozgatható is, így könnyen, gyorsan lehet átállni az egyik rakodási helyről a másikra.

A gép garat nélküli változata sík területen tárolt szemestermény felszedésére, szállítójárműre való rakodásra, szellőztető átrakodásra használható. Rakodógarattal szerelt változata alkalmas a szemestermény szállítójárműről közvetlenül vagonba, silóba vagy tárolóba való rakodására.

Teljesítményigénye: 37 kW. Rakodási teljesítménye búzából: 150 t/óra.

A gépek korszerű színvonalon tartását, a tervezési, gyártási folyamatot ISO 9001 minőségügyi rendszer felügyeli.


Ez a cikk a GÉPmax 2015/03 - márciusi számában jelent meg.