MezőHír – 2014-10 – október
Ez a cikk a MezőHír 2014/10 - októberi számában jelent meg.

Kedves Olvasó!

Sajátos helyzetbe került az európai mezőgazdaság abban a tekintetben, hogy a hagyományos piaci és meteorológiai hatások mellett geopolitikai tényezők is befolyásolják az ágazat eredményességét. Gondolok itt arra, hogy a hónapok óta húzódó orosz-ukrán konfliktus több szempontból is nem várt kedvezőtlen hatást váltott ki, amely minden bizonnyal az idei „végelszámolásra” is rányomja a bélyegét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara információi szerint – fontosságának megfelelően – ezzel a témával is foglalkoztak az uniós országok mezőgazdasági miniszterei 2014. szeptember 28-30. között, Milánóban, tanácskozásukon, az olasz EU-elnökség szervezésében. Bár az ülés hivatalos témája az élelmezésbiztonság volt, de a tárcavezetők az orosz embargó aktuális kérdéseinek áttekintésére is megragadták az alkalmat.

Összeurópai egyetértés mutatkozik abban, hogy a kialakult nehézségeket biztonságpolitikai probléma okozta, és nem szabad, hogy a gazdák legyenek a szankciók kárvallottjai. Közös érdek, hogy a jelenlegi kritikus helyzetet az EU fokozatos lépésekkel, párbeszéddel a rendezés irányába mozdítsa el.


A felszólaló magyar tárcavezető elengedhetetlennek nevezte, hogy új források kerüljenek bevonásra a termelőket ért károk kompenzálására. A leköszönő biztos megerősítette, hogy a zöldség-gyümölcs szektor kárainak enyhítésére létrehozandó újabb alapról szóló jogszabály szeptember 30-án hatályba lép. A Bizottság részéről elismerték, hogy az előző, 125 millió eurós keret elégtelennek bizonyult, ezért az új uniós intézkedéscsomaghoz újabb, ezúttal 165 millió eurós költségvetést biztosítanak a tagállamok érintett termelői számára.

A költségeket a tervek szerint az EU általános költségvetési tartalékából fedezik. Ez összhangban van azzal a magyar törekvéssel, hogy a gazdák kártalanítása ne a területalapú támogatások rovására történjen.

A most hatályba lépő új uniós szabályozás célzottabb kompenzációt tesz lehetővé, ugyanis az előző év Oroszországba irányuló exportadatai alapján tagállamonként határozza meg a támogatható termékek mennyiségét. Magyar szempontból fontos eredmény, hogy a szeptember 10-éig benyújtott, de az első jogszabály felfüggesztése miatt be nem fogadott igények várhatóan kielégíthetőek lesznek az új alapból. Ezen túlmenően a szeptember 30-a után végrehajtott intézkedések is kompenzálhatóak majd, a keret erejéig.

Az uniós miniszterek bíznak abban, hogy az új intézkedés stabilizáló hatással lesz a piacra. Ugyanakkor Magyarországgal egyetértésben több tagállam, köztük Ausztria, Szlovákia és Szlovénia is felhívta a figyelmet az embargó közvetett negatív piaci hatásaira, és kérte a Bizottságot, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a piaci folyamatokat, és szükség esetén tegye meg a megfelelő intézkedéseket ezek kiküszöbölésére.

Ez történik tehát Európában, a határokon túl, és emellett természetesen országhatárainkon belül is mozgalmas időket élünk – szerencsére sokkal békésebb viszonyok között, bár nehézségektől nem mentesen. Lapunk októberi száma sok érdekes, hasznos elemzést, cikket tartalmaz az elmúlt hetek magyarországi rendezvényeiről és az időjárás okozta hatásokról. Reméljük, hogy a szokásos december eleji, összevont szám érkezéséig lesz lehetősége a Kedves Olvasónak ezeket megismerni! A következő két hónapra pedig eredményes évzárást és sikeres tervezést kívánok!

Üdvözlettel:
Fodor Mihály főszerkesztő


Tartalomjegyzék

10 éve csakis Väderstad

Gazdaság: Családi szövetkezetünk Komárom-Esztergom megyében a Gerecse hegység keleti lábánál, egy festői völgyben fekvő település, Héreg körzetében található.


Viharverten

A szeptember sem adta alább, mint az előző hónapok. Már-már az lenne a szenzáció, ha a természet felfüggesztené az ember folyamatos fircangolását. Mondhatjuk azt is, hogy egyre viharvertebbek leszünk, ha így folytatjuk.

 • Tóth Szeles István

Tíz év uniós tagság hatása a magyar agrárgazdaságra

Előző lapszámunkban jeleztük, hogy a Syngenta Hajdúszoboszlón tartott csemegekukorica-termesztési tanácskozásán elhangzott előadások közül Dr. Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgatója agrárgazdasági kérdésekkel foglakozó előadásának ismertetésére következő számunkban visszatérünk. A tízéves EU-tagságunkra tett visszatekintését most visszaidézzük olvasóinknak.

 • Lejegyezte: Princzinger G

Közös erővel igyekszünk kiharcolni a legjobb feltételeket

Interjú Erdős Norbert EU-képviselővel, a Mezőgazdasági Bizottság tagjával

 • Szilágyi Bay Péter

Ki lesz Az Év Agrárembere?

Artificem commendat opus – vagyis, mint azt a latin idézet mondja: Az alkotót az alkotása dicséri. Persze nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. A mezőgazdaság megérdemli a kitüntetést! Az agrotrend.hu mezőgazdasági hírportál által életre hívott Az Év Agrárembere díj pedig ezt a célt szolgálja, úgy, hogy a jövőben olyan gazdálkodókat mutat be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság tartóoszlopai.


Ajánlások az őszi búza vetése előtt…

Az őszi búza vetése-termesztése a termelők egy része számára megszokás, kényszer, mások számára kötelesség és egyben szakmai kihívás is. Ezt a kettősséget elsősorban a kenyérgabona évente kiszámíthatatlanul változó jövedelmezőségi viszonyai idézik elő, amelyet többnyire a hektikus világpiaci mozgások generálnak.

 • Nagy Zoltán

Minősített, fémzárolt vetőmagot vessenek a gazdák!

„…nálunk a’ Gazdák … minden a’hoz megkívántató tapasztalás nélkül a’ magot elvetik, és az sokszor ki-nem-kelvén vagy elromolván, haszontalan költséget okoz…” – írja Nagyváthy János 1791-ben kiadott művében.

 • NÉBIH közlemény

EU-adószámmal rendelkező gazdák részére

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Olimac európai forgalmazójával megállapodást kötöttünk, amely szerint az európai adószámmal rendelkező gazdák és társaságok részére közvetlenül exportálják a gépet. Így annak ára EUR-ban kerül kifizetésre, és ÁFA nélkül megvásárolható. Az akció visszavonásáig kedvezményes ár érvényes.

 • Pannonagri Kft.

XV. Kalászosgabona Fórum a Sumi Agro Hungary Kft. szervezésében

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg Visegrádon a kalászosgabona fórumot, amelyen a gabonatermesztést és -kereskedelmet érintő legaktuálisabb kérdésekről volt szó. A konferencia vendégeit a vendéglátó-szervező Sumi Agro Hungary Kft. nevében a cég ügyvezető igazgatója, Wirth László üdvözölte.

 • Sumi Agro Hungary Kft.

Az időzítés és eredményesség kapcsolata

Az őszi PLEDGE-kezelésekről Szabó Roland gyombiológus, a Sumi Agro szakmai és termékmenedzsere tartott előadást.

 • Szabó Roland
 • Sumi Agro Hungary Kft.

Új trendek és kihívások az élelmezésben

Új típusú fajták adhatnak választ a globális felmelegedés és a túlnépesedés problémáira. A gabonafélék és más szántóföldi kultúrák nemesítése soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az éghajlatváltozás felgyorsulása még összetettebbé teszi a nemesítők dolgát. A kutatóknak előre kell gondolkodniuk, milyen körülmények között kell majd helytállnia egy-egy fajtának, mire az engedélyeztetési eljárása lezárul – hangzott el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. 90 éves jubileumi rendezvényén.

 • Tóth Szeles István
 • Gabonakutató Nonprofit Kft.

Környezettudatos gazdálkodásért

Ezzel a címmel tartottak szántóföldi szakmai napot 2014. augusztus 26-án, Tápiógyörgyén. A szervező vállalatok között volt a Fertilia Kft., a KWS Magyarország Kft., a Monsanto Hungária Kft., a Sumi Agro Hungary Kft. és a Vaderstad Kft. A téma aktualitását bizonyítja, hogy a rendezvény a Szent István Egyetem támogatásával valósult meg, és az eseményen népes számmal jelentek meg az érdeklődők.

 • VH

Napraforgók, kukoricák özönvízben…

Csapadékos augusztus után szeptember első fele okozta az igazi meglepetést, amikor a termelők a repcevetésekhez készültek, és a napraforgó betakarítását kezdték volna.

 • Nagy Zoltán

Az innovatív francia

Egy multinacionális minőség-ellenőrző cégtől érkezett a vetőmag-termeltetéssel és -forgalmazással foglalkozó, francia tulajdonú Caussade Semences Hungary Kft. élére Kutas Attila. A céggel kapcsolatos elképzeléseiről, a vállalati stratégiáról kérdeztük a cégvezetőt.

 • Caussade Semences Hungary Kft.

Még mindig nincs későn!

Szeptemberben a sokéves átlaghoz képest három-négyszeres mennyiségű csapadék hullott az ország szinte teljes területén. Ez sok helyen nem csak a repce vetését tette lehetetlenné, de a napraforgó betakarítása is nehézségekbe ütközött.

 • Makra Máté
 • Borealis L.A.T Hungary Kft.

ÚJ PIONEER HIBRIDEK — EGY SZINTTEL FELJEBB A TERMŐKÉPESSÉG

2014-ben 6 új szemes kukorica hibriddel bővült a magyarországi kínála-tunk, a következő szezonban, 2015-ben pedig további 7 új hibriddel színesítjük az ajánlati palettánkat. A két év alatt tehát összesen 13 olyan új terméket tudunk termelőinknek ajánlani, melyek termesztésével még sikeresebbé tehetik a gazdálkodásukat! Ez a 13 új hibrid terméspotenciálban felülmúlja a korábbi generációkat, ezért feltétlenül érdemes közelebbről is megismerni őket.

 • Fábián László – Kukorica termékmenedzser
 • Pioneer

Kukoricabemutató Martonvásáron

Az idei kukoricatermesztési tanácskozások és fajtabemutatók sorában Martonvásáron szeptember 4-én került sor az országos jelentőségű és mindig nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényre. A házigazda intézet munkatársai által tartott szakmai előadások mellett mezőgazdaságunk általános helyzetéről, az agrártámogatások új rendjéről és fontos jogszabályváltozásokról is szó esett.

 • Princzinger Gábor

Napraforgó- és kukoricatermesztési tanácskozás Debrecenben

Tizenhetedik alkalommal került sor a Debreceni Egyetem agrárfakultásán szeptember 2-án a hagyományos napraforgó- és kukoricatermesztési tanácskozásra és szántóföldi bemutatóra. A rendezvény fő témája az említett két szántóföldi növény tápanyagellátása volt, de a világpiaci helyzetről és a legújabb műszaki fejlesztésekről is szó esett. A bemutatón pedig, mint más években is, az érintett gyártó vállalatok növényvédelmi és tápanyagkísérleteinek eredményeit szemlélhette meg a több mint százfőnyi résztvevő.

 • Princzinger Gábor

Vágy vagy realitás a cukorgyártás újraindítása Magyarországon?

Félre nem érthető és a magyar cukorrépa-termelők számára kecsegtető körmondat hagyta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter száját a közelmúltban Szerencsen, a Bonbon Kft. új üzemcsarnokának átadásakor. Eszerint, „bízik abban, hogy a jó néhány évvel ezelőtt, az uniós cukorgyártási szabályozás miatt lebontott Szerencsi Cukorgyár újra felépülhet.”

 • Nagy Zoltán

Kitekintés – a külföldi sajtó hasábjairól…

Szemelvények a kormányoktól független szervezetek növényvédelemmel kapcsolatos véleményeiből

 • Kádár András
 • NSZ Egyesület

Napirenden egy nehéz évjárat tapasztalatai

Augusztus utolsó hetében még csak készültek a korai fajták szüretére Kecskemét határában, a Talfája dűlőben, de a Kujáni Kft. ismét tanácskozásra hívta az érdeklődő termelőket és növényvédő szakembereket.

 • Princzinger Gábor

Légyottra hívott a Bayer az egri szőlőkbe!

Augusztus utolsó hetében tartották a Bayer Légyott ez évi utolsó rendezvényét, a szőlőtermesztéssel és növényvédelemmel foglakozó tanácskozást és bemutatót. Idén, nem véletlenül, az eseményen fokozott hangsúlyt kaptak a növényvédelmi kérdések.


Holland tapasztalatokkal gazdagodva…

Zirc az ország legmagasabban fekvő városa, térsége pedig, a Bakony teteje, mezőgazdasági szempontból különleges klímával, termőhelyi adottságokkal rendelkezik a 400 méter tengerszint feletti magasságával. Ez a különleges adottság a globális felmelegedés következtében mindenképpen felértékelődött az utóbbi időben, bár korábban is ismerték és ki is használták ezt például a burgonyatermesztők.

 • Nagy Zoltán

Horsch Tiger MT – az eke leleményes kiváltására

A Tiger MT egy tárcsás kultivátor, amelyik a nagy szármaradványt egy menetben képes úgy bekeverni, hogy a terület kész magágy a Pronto vagy Sprinter vetőgép számára.


Hogyan gazdálkodjunk nitrátérzékeny területen?

2014. szeptember 1-jétől az egy évvel ezelőtt nitrátérzékenynek nyilvánított földeken is kötelező a nyilvántartás vezetése és a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat alkalmazása. Tekintsük át, mire kell figyelni, mit szabad és mit nem szabad ezeken a területeken!

 • Diriczi Zsombor
 • Démétér Biosystems

Teremtő szorgalommal, kitartással…

Heves megye déli részén, a Gyöngyös-patak jobb partján, a Mátra által északról védett sík területen fekszik Visznek. A ma mintegy 1 100 lelkes falu történelme a tatárjárás előtti időkig nyúlik vissza. Nevét a szájhagyomány szerint úgy kapta, hogy a régi község helyét a víz gyakran elöntötte, s emiatt az ősök azt mondták: „gyerünk feljebb a víznek”.

 • Nagy Zoltán

FIATAL GAZDA

Eke nélkül megy a szekér

Kardos Csaba (29) sokszor megdöbbent tekintetekkel találja szemben magát, amikor szakmai vitát folytat gazdatársaival a talaj forgatásos és forgatás nélküli műveléséről. A családi vállalkozásukban tevékenykedő fiatalember a szántás nélküli talajműveléssel 2004-ben ismerkedett meg, és azóta a teljes területükön sikeresen alkalmazzák ezt a technológiát. Sokak megdöbbenésére, bizony még ekéjük sincs.

 • Hornyák Ildikó

Sulky Tramline SX és Cultiline HR, az egymenetes kisüzemi megoldás…

A Heves megyei Viszneken családi gazdálkodóként keresi a boldogulását Csombok József mezőgazdasági technikus. Tanult szakmájánál fogva szereti a gépeket, kötődik a földhöz, és fő támasza – alkalmazott híján – az édesanyja. Ő segít az olyan részfeladatok megoldásában, ami egy ember fizikai erejét és képességeit már meghaladja.

 • Nagy Zoltán

Vogel-Noot gabonavetőgép-ajánlat

Az osztrák központú Vogel-Noot gyártmánypalettája a gabonavetőgépek piacán immár teljessé vált. A kisgazdaságoktól a legnagyobb üzemekig tudunk vetőgépet ajánlani, kedvező ár-érték aránnyal és erős gyári háttérrel.

 • Vogel-Noot

Fontos a dolgozóim kényelme

A címben idézett mondat Baksa Jenő, a Patalom Farm Kft. ügyvezetőjének köszöntőjében hangzott el, a cégük legújabb beruházása alkalmából rendezett ünnepségen. A közel 2 évtizedes múlttal rendelkező Patalom Farm Kft. a kezdeti időben elsősorban az állattenyésztés irányába orientálódott, de az ágazatra jellemző romló helyzet miatt később a növénytermesztés erősítésében látták cégük jövőjének megalapozását, a stabilitás kiépítését.

 • Baksa Jenő
 • Patalom Farm Kft.
 • Hornyák Ildikó

A kék-sárga sikerének titka

A Bogballe műtrágyaszórókat már szinte minden gazda ismeri, aki szántóföldi gazdálkodással foglalkozik. Mi is a gépek sikerének a titka? Csokorba szedtük az előnyöket, hogy mindez könnyen áttekinthető legyen.


Great Plains SIMBA X-Press rövidtárcsa

Napjainkban igen széles kínálat érhető el a kompakt rövidtárcsák piacán, de csak egy olyan tárcsacsalád van, amelynek művelőelemei az aktuális talaj-, illetve munkakörülményeknek megfelelően állítható be. Ezzel a tulajdonsággal egyedül csak a Great Plains SIMBA X-Press rövidtárcsák rendelkeznek.

 • Valkon 2007 Kft.

Sor- és sorközművelés bio-szőlőültetvényekben

Az egyre jobban fogyó fosszilis energiakészletekről szóló figyelmeztetésekkel szinte egy időben kezdődött el a mezőgazdasági termelés bio irányvonalának népszerűsödése.

 • Szabadi Gábor
 • Bartifarm Kft.

Telephelymegnyitó a Velox-Ker Kft.-nél

Az Austro Diesel és a Massey Ferguson Baranya megyei forgalmazó partnere, a Velox-Ker Kft. augusztus 09-én mutatta be megújított telephelyét az érdeklődő gazdálkodók számára.


Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok, a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak, parkok gondozására.

 • Páska Norbert agrármérnök-tanár
 • Güttler Kft.

TerraVant moduláris vetőgép – rugalmasság okos embereknek

A Vogel & Noot vállalat TerraVant moduláris vetőgépe a piacon eddig elérhetetlen rugalmasságot nyújt a tarlón vagy akár a szántásban.


Trimble Autopilot ® robotpilóta-rendszerrel a munkavégzés hatékonyabbá tehető

A gazdák egyre inkább keresik azokat a precíziós mezőgazdasági megoldásokat, amelyek segítenek az inputanyagköltségeik optimalizálásában és ezáltal a profitjuk növelésében. A Trimble Autopilot® robotpilóta-rendszerek bevezetése a gazdaságba az első és megbízható lépés lehet a fenti célok eléréshez.


AGROSTRATÉGA

Márkavédelmi sikerek és tanulságok

Márkavédelemmel foglalkozó sorozatunk legutóbbi cikkében a „szentesi paprika” és a „tepertős pogácsa” elnevezések uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába történő bejegyzéséről adtunk hírt. Akkor tett ígéretünkhöz híven most a bejegyzésekkel kapcsolatos változásokról számolunk be.

 • Pólya Árpád
 • Varanka Mariann
 • Agrostratéga

„Sok víz lefolyik a Dunán”

A Duna számos szempontból kiaknázatlan előnyöket rejteget, amelyeknek hasznosítása az egész társadalom és a gazdaság számára is előnyös lehetne.

 • PL

Elmozdulásra vár a sertéságazat

A kormány 2012-ben döntött a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedésekről szóló 1323/2012. (VIII. 30.) kormányhatározat elfogadásáról. Az ország szakmai közvéleménye árgus szemekkel figyeli a sertéságazati statisztikai adatok újabb és újabb megjelenését. Mindenki azt várja, hogy a kormány által meghirdetett sertésstratégia első kedvező adatai mikor jelennek már meg, és mikor indul el egyértelműen a magyar sertéslétszám növekedése.

 • Nagy Zoltán

Új trükkökre nem lehet megtanítani az öreg kutyát?

Amint a kölyök szellemi kapacitása kifejlődik, kezdi megkülönböztetni egymástól a jót és a rosszat. Képzéssel természetesen sokkal könnyebb megtanítani arra, hogy mi a helyes. Lényegesen nehezebb dolog azonban kijavítani a hibákat, mint megelőzni azokat. Tanítsuk meg, mit kell tennie, amint a parancsnak engedelmeskedni tud.


Arab Lovak Fesztiválja, championátus és tenyészverseny

A világszerte méltán híres Bábolnai Ménes alapításának 225 éves évfordulója alkalmából a nyár folyamán egymást érték a különféle lovas események.