MezőHír – 2014-09 – szeptemberMezőHír – 2014-09 – szeptember


Ez a cikk a MezőHír 2014/09 - szeptemberi számában jelent meg.

Kedves Olvasó!

Szeretettel meghívjuk Önt

Bábolnára,

a 2014. szeptember 10-13. között megrendezésre kerülő

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

Szakkiállításra,

ahol a MezőHír, a GÉPmax, az Agronline.hu

és partnerünk, az Agrárin Kft. a Színsor 24-es standján

várja megtisztelő látogatását!

Üdvözlettel:
Fodor Mihály főszerkesztő


Tartalomjegyzék

Próbaidő

Az események, történések kavalkádjában élő ember a rázúduló sok-sok információból azt szűrheti le manapság, hogy emberpróbáló időket él. Van benne igazság, de kár lenne ettől búskomorságba esni. Ezelőtt is volt efféle, s jó eséllyel ezután is lesz.


CONTIVOTM bemutatókörút

A korábbi hagyományokhoz híven idén nyáron ismét megrendezésre került a Vaderstad Kft. szakmai gyakorlati bemutatókörútja, amelyet idén a CONTIVO™ elnevezésű programba kapcsolódva a társrendező partnerekkel, az Austro Diesel GmbH.-val, az Agro.Bio Kft.-vel, a Syngenta Magyarország Kft.-vel, a Yara Hungária Kft.-vel és a termelői finanszírozási lehetőségeket nyújtó Budapest Bankkal közösen szerveztek meg.

 • Farkas Imre

Kedvező viszonyok az őszi vetésekhez

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján meglehetősen szokatlan, de a kontinentális éghajlati zónában mégsem egyedülállóan sok csapadék hullott a nyáron, különösen július és augusztus hónapban.

 • Nagy Zoltán

Őszi vegyszeres gyomirtás az őszi kalászosokban és a repcében

E sorok írásakor, augusztus első hetében még vannak területek, ahol mindeddig nem sikerült befejezni a kalászosok betakarítását, elvégezni a tarlóhántásokat, bár már készülni kellene az őszi káposztarepce és az őszi kalászosok soron következő munkaműveleteire. A folyamatosan érkező csapadék sok helyen hátráltatja ezeket a munkákat, de a sikeres végrehajtásuk érdekében mégis meg kell találni a legjobb megoldásokat.

 • Hornyák Attila – Nógrád Megyei KH NTI

Termőhelyre adaptált vállalkozás

A Balaton-felvidék egyik hangulatos települése a mintegy 2 600 lelkes Nemesvámos, amely közelsége miatt Veszprém agglomerációjához tartozik. Lakossága ősidők óta mezőgazdaságból élt, a múlt rendszerben pedig az országos viszonylatban is elismert teljesítményt nyújtó szövetkezet igazolta, hogy a helyi természeti adottságok között, hozzáértéssel kiváló eredményeket lehet elérni.

 • Nagy Zoltán

Martonvásári búzafajták a termőképesség jegyében


A kalászos gabonák vírusos eredetű betegségei és a védekezési lehetőségek

Bármennyire közhely is, de igaz, hogy a mezőgazdaságban nincs két egyforma évjárat, minden év különbözik az előzőektől. Különösen megtapasztalhattuk ezt a mögöttünk hagyott kalászos szezonban, amikor is a szokatlanul enyhe tél számos kártevőnek és kórokozónak teremtett kedvező feltételt a felszaporodásához, kártételéhez. Így volt ez a gabonaféléket megtámadó vírusbetegségek esetében is, amelyek a szokásosnál súlyosabb mértékben fordultak elő az elmúlt évben.

 • Agrofil Sz M I Kft.
 • Hertelendy Péter

Technológiai megoldások a Chemtura AgroSolutions ajánlásával

A felelős gazda a kémiai növényvédelmet csávázással kezdi. A csávázás jelenti a csíranövény számára az első védelmi vonalat a károsítókkal szemben: ha kihagyjuk ezt a kezelést, már rögtön a kezdetekkor számos olyan problémával szembesülhetünk, amelyet a későbbiekben a növény egyáltalán nem, vagy csak nagy veszteségek árán képes kiheverni.

 • Valovics Attila – fejlesztési és engedélyezési mérnök
 • Chemtura Europe Ltd. – Magyarországi Fióktelepe

Búza alaptrágyázás Borealis L.A.T-technológiával

A legújabb, nagy termőképességű búzafajtákban, valamint hibridekben rejlő lehetőségek (mind mennyiségi, mind minőségi) kihasználásához különös figyelmet kell szentelni a termesztéstechnológiai elemek szakszerű elvégzésének. Nem maradhat ki ebből a megfelelő tápanyagellátás sem, amelynek alapja egy, a búza igényeit a megfelelő mértékben kielégítő szintű alaptrágyázás.

 • Makra Máté
 • Borealis L.A.T Hungary Kft.

Napraforgó Szakmai Nap Kiskunfélegyházán

Többszáz termelő vett részt júliusban Kiskunfélegyházán az NT Élelmiszer-termelő és Kereskedelmi Kft. nagyszabású szakmai találkozóján, ahol e rangos eseményen ötödik alkalommal találkoztak az ágazat szereplői. A hazánkban is fontos növénynek számító napraforgóról szóló egész napos rendezvényen tavaly Jakab István a MAGOSZ elnökeként tisztelte meg a Kiskunság fővárosában tartott programot, ezúttal pedig dr. Feldman Zsolt képviselte a szaktárcát.

 • Keresztes

Az őszi vetésű növények őszi tápanyag-utánpótlása

Az őszi vetésű növényfajok termesztésénél – mint például a gabonaféléknél és a repcénél – nagyon fontos szerepet játszik a terméshozam alakulásában a késő nyáron, illetve ősszel végzett tápanyag-utánpótlás.

 • Grzegorz Cieśliński
 • Altoterra Kft. – INTERMAG

Alternatív növények idei termelési tapasztalatai

Az alternatív növények köre és termesztésük Magyarországon évről évre változó nagyságrendben és változó eredményességgel valósul meg.

 • Nagy Zoltán

Olimac adapter értékesítési akció közvetlenül a gyártótól, áfa nélkül

Amennyiben Ön rendelkezik európai adószámmal, lehetőség van arra, hogy közvetlen importőrként a gyártó számlájával euróért, ÁFA nélkül vásároljon Olimac kukoricabetakarító adaptert. Fizetés két részletben: megrendeléskor 50%, betakarítás után további 50%. Kérje árajánlatunkat!

 • Petróczy László

Gyümölcsösök termőhelye

Ismét egy értékes alapművel gyarapodott a magyar nyelvű gyümölcstermesztési szakkönyvek sora: a dr. Kállay Tamásné által szerkesztett és maga, valamint számos szerzőtársa által írt munkát mindenkinek kézbe kellene vennie, aki gyümölcsös telepítésére szánja magát.

 • Princzinger Gábor

Búcsú, tizenöt éves együttműködés után

Bensőséges hangulatú baráti összejövetelre került sor június utolsó hetében a Corvinus Egyetem budai campusán: nyugdíjba vonulása alkalmából Dr. Thomas Popp-ot, a svájci székhelyű Nemzetközi Káli Intézet és a műtrágyáiról ismert világcég, a K+S KALI GmbH közép-európai koordinátorát köszöntötték a résztvevők, Dr. Terbe István professzor és a Zöldségtermesztési Intézet szervezésében.

 • Princzinger Gábor

A „misztikus” szarvasgomba

Keveset beszélünk róla, mert hétköznapi emberek számára szinte elérhetetlen. Elérhetetlen az ára miatt, elérhetetlen a fellelhetősége miatt – és keresőgyakorlat, illetve idomított keresőállat hiányában. Most, hogy a közelmúltban egy világrekord közeli példány került elő, ismét az érdeklődés középpontjába került a szarvasgomba.

 • Nagy Zoltán

A csemegekukoricáról Hajdúszoboszlón

Az idén a szokásosnál kissé korábban, már augusztus 13-án megtartották a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói csemegekukorica-termesztési bemutatóját és tanácskozását. A fajtabemutatónak sok év óta a térség egyik legjelentősebb termelő cége, a Tonavar Kft. ad helyet, a rendezvényen a termesztők és a feldolgozóipar képviselői mindig nagy számban jelennek meg.

 • Princzinger Gábor

A kajszifajtákról és a termesztésről

A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeb közös szervezésében országos kajszitermesztési tanácskozást és fajtabemutatót tartottak július 17-én Tordason, a NÉBIH Növényfajta-kísérleti Állomásán.

 • Princzinger Gábor

Tudomásul vett megcsonkított jövő…

Talán akaratán kívül is az ismert emberek közé tartozik, hiszen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az általa vezetett több ezer hektáros Abaúji Charolais Mezőgazdasági Zrt. cégcsoportjának eredményei, valamint a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöki tisztje, valamint az általa elvégzett szakmai munka ezt törvényszerűen magával hozta. Olyan ember, aki már fiatal agrárszakemberként sem akarta elfogadni a természet által kíméletlenül rájuk kényszerített hátrányos helyzetet.

 • Nagy Zoltán

400 éves gyökerekből táplálkozva

A több generációra visszatekintő családi múlt ismerete mindig megerősíti az identitástudatot, a hovatartozást. Előfordul, hogy az elődök felkutatásakor akár több évszázadra is visszanyúlhatnak a gyökerek. Holló Albert (28) históriákból és krónikákból ismeri családfáját. A Detken élő fiatalember büszkén mesél a szájról szájra megörökölt régi történetekről. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, hogy az állattenyésztéssel már a 17. században is foglalkoztak a környéken élő ősei.

 • Hornyák Ildikó

Sokcélú és kezelőbarát a MONOSEM NG Plus 4 vetőgép

A Hernád völgye és a Cserehát határán fekvő község, Garadna karnyújtásnyira fekszik a szlovák határtól. Az alig 400 lelkes településen él és gazdálkodik családjával a negyvenes éveinek közepén járó Németh Gábor.

 • Nagy Zoltán

V. Nagy Talajművelő Show

Az év első felében három cég kilépése miatt úgy tűnt, végleg elbúcsúzhatunk a címben megnevezett, már több éves múltra visszatekintő országos nagyszabású gyakorlati rendezvénytől. Időközben a csapatban maradt gyártók képviselői új partnert keresve mégis úgy döntöttek, hogy egy-egy nagyobb szakmai rendezvény kísérőprogramjaként tovább folytatják a talajművelési szakmai találkozót.

 • Farkas Imre

Az X-generáció bővül a McCormick-nál

A McCormick a következő 1-2 évben teljesen megújítja a szántóföldi traktorkínálatát. Az új kínálat az X-generáció nevet kapta, hiszen minden típus neve X-szel kezdődik, majd méretosztály szerinti számozással folytatódik.

 • Nagy Márk
 • Szegána Kft.

Újdonságok a Great Plains nemzetközi kereskedelmi tréningen

A Great Plains hazai importőre, a Valkon Kft. jóvoltából szerkesztőségünknek kivételes lehetősége nyílt részt venni a Great Plains nemzetközi kereskedelmi tréningen.

 • Farkas Imre

Valtra T Versu – egyediség, megbízhatóság, funkcionalitás

A T-széria a 6-hengeres Valtra traktorok hosszú tradíciójának folytatása, amelyben most a megújult T-sorozat új dizájnnal jelent meg, számos változtatással, a hatékonyság és a kihasználhatóság növelése érdekében.

 • Valkon 2007 Kft.

DIECI derékcsuklós-teleszkópos rakodók

A Dieci S.r.l. 1962 óta gyárt önjáró betonmixereket és 1983 óta – Európában elsőként – teleszkópos rakodókat. Gépeiket a magas műszaki színvonal, a megbízhatóság és az egyszerű üzemeltetés jellemzi.

 • Verbis Kft.

VOGEL-NOOT munkagép akció most 20-30% árelőnnyel!

A VOGEL-NOOT Mezőgépgyár Kft. tovább folytatja sikeres VN-Line akcióját. Az ebben részt vevő munkagépekre mintegy 20-30% árengedmény érhető el!

 • VOGEL-NOOT Mezőgépgyár Kft.

Fendt-újdonságok

Az AGCO/Fendt júliusban egy nagyszabású sajtókonferencia keretein belül, Hohenschwangauban, a festői szépségű Neuschwanstein kastélyban mutatta be a nemzetközi szaksajtó képviselőinek idei újdonságait.

 • Farkas Imre

Látogatás a HE-VA-nál

Június közepére meghívást kaptunk a HE-VA gépek magyarországi importőrétől, az Sz-Agro 2007 Kft.-től Dániába, egy kereskedői továbbképzéssel egybekötött szakmai útra. Nagyon baráti hangulatú látogatásról számolhatunk be, ahol a tulajdonos és fia végigkísérte két és fél napos utunkat.


Új munkatársak – a vevőközpontúság jegyében

Az Odisys Bt. a 2013-as telephelyavatását követően – amely nagyban szolgálja a jobb vevőkiszolgálást, szervizszolgáltatást és nem utolsósorban reprezentálja a cég dinamikus fejlődését – újabb, a vevőközpontúság irányába mutató fejlesztésekbe kezdett 2014 kora őszén.

 • Odisys Bt.

Trimble Autopilot® robotpilóta-rendszerrel a munkavégzés hatékonyabbá tehető

A gazdák egyre inkább keresik azokat a precíziós mezőgazdasági megoldásokat, amelyek segítenek az inputanyagköltségeik optimalizálásában és ezáltal a profitjuk növelésében. A Trimble Autopilot® robotpilóta-rendszerek bevezetése a gazdaságba az első és megbízható lépés lehet a fenti célok eléréshez.

 • Agromatic

Lemken gépek gyakorlati bemutatója Kondoroson

Augusztus első hetében Békés megyében, a Kondorosi Magvető Zrt. területén egy nagyszabású szántóföldi gépbemutatóra hívta a gazdákat a Lemken Hungária Kft. és márkakereskedője, a KC Békés Kft.

 • KC Békés Kft.
 • Imre

Kötelező zöldtrágyázás? – Akkor végezze költségtakarékosan!

A változó szabályozási háttér értelmében a gazdálkodóknak hamarosan fel kell készülniük, hogy az improduktív időszakokban is a területük jelentős részén zöldtrágyanövényeket kell termeszteniük.

 • Páska Norbert – agrármérnök-tanár
 • Güttler

Massey Ferguson szögletes bálázók – egy szezonban 12 000 bála

A Massey Ferguson 2200-as szériájú szögletes bálázóját Varga Attila bérvállalkozó használja az ország egész területén. A géppel nagy teljesítmény mellett, egy szezonban akár 12 000 bálát is „legurítanak”, ottjártunkkor, augusztus elején már több mint 8 000 bála volt a gépben.

 • Huntraco Zrt.

A CLAAS a szálastakarmány-betakarításba fektet

A Felső-Bajorországban található Bad Saulgau-ban, Európa legnagyobb zöld régiójában gyártja a CLAAS 550 dolgozója a szálastakarmány-betakarítás gépeinek teljes termékkínálatát. A német gyártó 2012 óta 20 millió eurót, mintegy 6,2 milliárd forintot fektetett a fejlesztésbe, a gyártásba és az irányításba.

 • Fodor Mihály

Terjedőben az elektromos közlekedés

Az elektromos közlekedés elterjesztése világszerte támogatott célkitűzés, amelyet különféle eszközökkel igyekeznek megvalósítani. A vásárlók számára a legfontosabb, hogy az árak egyértelműen csökkennek és a technika egyre kiforrottabb.

 • Pongrátz László

A magyar baromfiágazat aktuális kérdései

A világ baromfitermelése a 20. század közepe óta folyamatosan növekszik. A FAO előrejelzése szerint 2014-ben 108,7 millió tonna lesz a baromfihús-termelés és 64 millió tonna az étkezési tojás évi mennyisége. Az OECD-FAO tanulmánya a következő 10 évre a baromfihús-termelés mennyiségét 134,5 millió tonnára prognosztizálja, ami 26,7%-os (évi 2,7%-os) növekedést jelent.

 • BTT Titkárság munkatársai


Gabonatartósítási módszerek: szárítás vagy szerves sav

Az idei évben jóval nagyobb terméshozamra számíthatunk a kukoricát illetően, mint az előző években. A termésátlagok növekedésével egyidejűleg a termények árában jelentős negatív irányú változás történt.

 • BIOMIN Magyarország Kft.

A kutya és a vadászat

Valamikor a vadászat az életet jelentette az ember számára. A vad húsa, vére szolgáltatta a táplálékot, bundája a ruházatot, csontjai, agyara az első kezdetleges fegyvereket, szerszámokat. Később, amikor már állattenyésztéssel és földműveléssel kezdett foglalkozni, ez a függőség gyengült, de manapság sem lehetünk meg vadászat és halászat nélkül.

 • Szinák János