A GREGOIRE szőlőbetakarító- gépeinek új szériáiA GREGOIRE gépek régóta úgy vannak jelen a köztudatban, mint megbízható, alacsony karbantartási igénnyel és kis üzemeltetési költséggel, de ugyanakkor kiváló betakarítási minőséggel rendelkező gépek. Az új, innovatív jellemzők azért kerültek bevezetésre, hogy a betakarítási minőséget tovább javítsák, fokozzák a komfortszintet, ugyanakkor fenntartsák az alacsony üzemeltetési költségszintet a felhasználó számára. Az új GREGOIRE kombájnsorozat új modelljelöléseket is kapott, amely számozás elején a vontatott gépek állnak: a G1 és G2 modell. Az új önjáró modellek pedig a G6, G7 és G8 nevet kapták.

Az új szőlőkombájnok új elektronikus vezérlőrendszerrel vannnak felszerelve, és egy új generációs hidraulika-rendszerrel rendelkeznek, ami növeli a hatékonyságot. Ezek az új rendszerek lehetővé teszik, hogy a modellek felső tisztítóventilátorral, Cleantech vagy Cleantech Vario zúzó-bogyózóval felszereltek legyenek. Minden modell új elektronikus vezérlőrendszert kapott, ami kompakt és ergonomikus kivitelű, könnyen elhelyezhető a kabinban, és egyszerű a kezelése. A G1 és G2 alapfelszereltségben rendelkezik a következő új jellemzőkkel:

„G VARIO WIDT” – egy új, hidraulikus rázószerkezet, ami tökéletesen illeszti a szedőegységet a szőlőfalhoz. Mindez a traktorkabinból működtethető.

A G6, G7 és G8 az új önjáró szőlőbetakarítógép-széria modelljei, amelyek nagy és közepes szőlőültetvényekhez is alkalmasak. Ez a három új modell is izgalmas új jellemzőkkel rendelkezik, amelyek elsősorban a komfortszint, a hatékonyság és a teljesítmény terén mutatkoznak meg.

„G VISIO CENTER – az új, középső helyzetű kezelőfülke remek, majdnem 360 fokos körkörös kilátást biztosít, a légrugós ülés kartámaszába integrált joystickvezérlővel rendelkezik, és olyan komfortelemeket kínál, mint pl. a hűtődoboz, a CD-s rádió vagy az elektromos tükrök.

„G VIEW MASTER” – egy széles képernyős, színes kijelző, ami a megjelenített betakarítási funkciók zömét egyszerre áttekinthetővé teszi a két standard kamera egyikének segítségével.

„G CONTROL MASTER” – az új oldalkonzol: minden betakarítási funkció centralizált, a szimbólumok (és funkciók) a csatlakoztatott eszköztől függően változnak; pl. annak megfelelően, hogy betakarító adapter vagy multifunkciós adapter van a gépen.

„G MULTI DRIVE” – új joystick: lineáris neutrálpozícióval. Ez a joystick háromszor annyi funkciót integrál, mint a korábbi (GREGOIRE-szabadalom folyamatban). A kezelő ezzel a karral minden fő funkciót működtetni tud: el tudja indítani a felhordókat, a szedőfejet, vagy ki tudja üríteni a tartályokat.

„ECO DRIVE” – ez az egyedülálló jellemző lehetővé teszi, hogy üzemanyagot takarítson meg a kezelő azzal, hogy a gép a fordulóban automatikusan lecsökkenti a motorfordulatot. A kezelő beállíthatja az EcoDrive módot egy előre beprogramozott motorfordulatszámra, amit aztán a gép automatikusan beállít, amint a ventilátorok, a felhordók és a szedőegység megáll. Ez üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. Amikor újra teljes motorfordulatszámra van szükség, csak egy gombot kell megnyomni, és a motor újra a magasabb fordulatszámon pörög.

„G AUTO DRIVE” – „Auto drive” közúti sebességnél: a joystick mozgása szabályozza az előremeneteli és hátrameneti sebességet, valamint a motor fordulatszámát anélkül, hogy szükség lenne a maximális motorfordulat külön beállítására közúti használatot megelőzően. A motor fordulatszáma és a menetszivattyú hatékonyan szabályozott, az optimális üzemanyag-fogyasztás és zajszint érdekében.

„G AUTO LEVEL” – ez egy félautomata önszintező funkció, ami kiszintezi a betakarítógépet, miután a „G MULTI DRIVE” gombot használták a joystick-on.

„G SOFT FLOAT” – az új, ingarendszerű szedőegység felfüggesztése tökéletesen leköveti a szőlősorokat, és minimalizálja a károkozást az ültetvényben. Az ingarendszerű felhordókkal együtt a szedőegység nagyon kíméletes a szőlőhöz, és a legmagasabb betakarítási minőséget garantálja.

„G VARI WIDTH” – az új VariWidth rendszer a G9-es modellen lehetőséget nyújt rázóoszlopok párhuzamos elcsúsztatására: a rázólécek mindig megőrzik a formájukat, ami a legjobb szedési hatékonyságot biztosítja. A szedőegység beállítása: a rázólécek közti távolság a kezelőfülkéből állítható, és a ViewMaster monitoron keresztül ellenőrizhető.

„G TOOL INTEGRATION” – a G7, G8 és G9 gyors és egyszerű átalakíthatóságának köszönhetően a modellek közelebb kerültek a multifunkciós koncepcióhoz, mint valaha. A szedőegység felszerelése és leszerelése nagyon gyorsan végrehajtható a hidraulikus és elektromos csatlakozóknak köszönhetően, amelyek az eszközhordozó elején és hátulján találhatóak. A különféle vezérlőeszközök – ViewMaster, Control Master és MultiDrive – önfelismerő módon illeszkednek a különféle eszközökhöz, amikor azokat az eszközhordozóhoz csatlakoztatják.

Motorjellemzők:

A G6 modell 4 hengeres Deutz motorral szerelt, kisebb betakarítási igény esetén használható. A G7-es modellt egy 144 LE-s, négyhengeres Deutz-motor hajtja. Ez a gép ideális kompromisszumot jelent a nagy teljesítmény és a kiváló manőverezőképesség között. A G8-es modellt egy 167 LE-s, hathengeres Deutz-motor hajtja. Ezt a modellt a nagyobb betakarítási teljesítményre tervezték.

SONY DSC

Az új, nagy G9-es modellben ugyanolyan motor van, mint a G8-ban, de a vízzáró szakasz hossza 3 200 mm, és széles szedőegységgel rendelkezik a széles kialakítású művelésmódokhoz. Ez a modell kifejezetten olyan országok számára készült, mint Spanyolország, Kalifornia (USA) és Ausztrália. Ez a gép elég erős, és a szedőegység elég szélesre állítható ahhoz, hogy az új típusú, nagyon sűrű olívaültetvényeket is le tudja szüretelni. Az Exkluzív VariWidth szedőegység alkalmassá teszi ezt a betakarítógépet szokványos és a széles kialakítású szőlőültetvényekben, vagy a nagy állománysűrűségű olívaültetvényekben, a GREGOIRE gépekre jellemző kíméletes betakarítás megőrzése mellett. Bohus Pál

Agro-Boma Mezőgép Kft.


Ez a cikk a GÉPmax 2014/01 - januári számában jelent meg.