Bemutatkozik a Cimbria Delta síkrostás tisztítógépAz eladásra szánt mezőgazdasági termények elsődleges értéknövelését a magtisztítással érjük el. A szakma megkülönböztet előtisztítást, utótisztítást és finom tisztítást. Az előtisztítás nem különösen intenzív művelet, inkább csak a technológiai folyamat üzembiztonságát, ésszerű működtetését célozza. A finomtisztítás a vetőmagminőség biztosítására szolgál. Bármilyen fajta mag legyen a magtárban, az biztosan vonzóbb portéka, ha tiszta, egyöntetű és fertőzésmentes.
A minőségjavítást általában a betároláskor, utótisztítás formájában végezzük el, de egyes esetekben közvetlenül az értékesítés előtt is szükség lehet minőségjavításra. Egy jó utó-, vagy más néven konzumtisztítás csodákra képes. Már ilyenkor kikerül a maghalmazból az ocsú, rovarrágott mag, gombával fertőzött szem, nem is beszélve az idegen szennyezőről, gyommagról. Ezek még helyes tárolás és nedvességtartalom mellett is kiindulópontjai lehetnek egy fertőzésnek, amely óriási kárt okozhat hosszabb tárolási időszak során. Igaz a mondás: „szemmel vásárol az ember”. Számtalanszor tapasztaljuk, hogy az eladásra szánt termény minősége ugyan bőven belefér a szabványba, a vevő mégis fintorog és alkudozik, kifogásolva a minőséget. A maghalmazban a könnyű léhaszerű szennyezők és az üres, könnyű magok a halmaz szélén gyűlnek össze, így a megfelelő tisztaság is képes negatív látványt nyújtani.
Az elsődleges tisztítógép ez esetben a Cimbria síkrosta. A sík rostafelület sokkal jobb eredményt produkál a tisztítás során, mint a dobszerű kialakítás. A síkrosta szerkezetete kétségtelenül bonyolultabb, mint a perforált hengeres lemez forgatását végző dobrosta kialakítása. A síkrosta rázó mozgása szétválasztja az összeállt nedves gócokat, elteríti a magot a teljes felületen, valamint – nem utolsósorban – elegendő kisebb villanymotorral hajtani, azonos átfolyási teljesítmény mellett.
Tapasztalatok alapján az excenteres hajtás esetén jobb a magkeveredés. Ilyenkor a magot 2-4 cm magasságba dobja a rosta, így az alul lévő mag érkezéskor felülre kerül. Ennek következtében minden mag kellő gyakorisággal találkozik a perforációval, szemben a vibromotorral működtetett gépekkel.
A CIMBRIA DELTA tisztítógépek sikerének egyik kulcsa a nagy rostafelület, de ezt még egy rendkívül intenzív szeleléssel is ki kell egészíteni. A szélmunka képes a könnyű, azonos méretű szennyezőket eltávolítani a magok közül.

A kettős szelelés rendkívüli mértékben javítja a hatékonyságot. Más funkciót adunk az elő- és mást az utószelelésnek. Az előszélnek a nagyméretű, könnyű szennyezők jelentős részét már a rostálás előtt ki kell szednie a terményből. Fontos, hogy a rostafelületet ne tömítsük el szármaradványokkal, léhával, gyomnövényekkel! Ekkor kiesik egy jelentősebb felület a tisztításból, és a mag sem áramlik megfelelően a rostában. Az utószélre viszont már a finommunkát bízzuk. Elvárjuk tőle, hogy a kisebb fajsúlyú, de épnek látszó magokat is precíz beállítások mellett kivegye a maghalmazból. Legyen képes még a fajsúlyos búza meglebegtetésére, de szükség esetén „kesztyűs kézzel” simogassa az aprómagot is.

A Cimbria DELTA gépek rendkívül széles választékban állnak az Ön rendelkezésére. A DELTA síkrostás tisztító gépcsalád 43 különböző típusából tudjuk kiválasztani az Ön igényeihez megfelelő berendezést. A gépeket az elmúlt 60 év alatt már megfelelően kikísérleteztük, és továbbfejlesztettük, így Ön biztosan a legjobbat kapja.
Méltán vált Magyarországon szakmai körökben fogalommá a DELTA tisztító: a név egyet jelent a kiváló minőségű végtermékkel, a minimális szervizigénnyel, a rendkívüli élettartammal. Aki egyszer kipróbálta, többé nem akar más géppel dolgozni!

Horváth Zoltán
okl. gépészmérnök


Ez a cikk a GÉPmax 2013/05 - májusi számában jelent meg.