Növényvédő szerek hatékonyságát befolyásoló tényezők elemzése – Kettős fúvókákkal a vegyszerek kétszeres hatásáértMivel a mezőgazdaság üzlet, így ebben az ágazatban is kulcsfontosságú a hatékonyság. Minél hatékonyabb a működés, annál jobb lesz a végeredmény, nem beszélve a hatékonyság olyan előnyeiről, mint a hozam, a gépkihasználtság vagy az állatállomány esetén a takarmányhasznosulás. Tom Wolf, a kanadai Agriculture and Agri-Food kutatója a permetezőgépek hatékonyságának vizsgálatával foglalkozik. Elmélete szerint szoros összefüggés van a permetezők munkája és a peszticidek hatékonysága között.

Új technológia tesztelése

A vegyszer potenciáljának maximalizálása azt jelenti, hogy az anyagot pontosan a célnövényre, vagy a haszonnövény adott részére, részeire kell kijuttatni. Wolf szerint a potenciál növelésének két meghatározó tényezője az elsodródás csökkentése és az, hogy a vegyszer hová kerül.

Az elsodródást több elem befolyásolja: ilyen az időjárás, a szórókeret magassága és a haladási sebesség. Ami viszont a másik tényezőt illeti – és ez Tom Wolf igazi szakterülete – ott az a kérdés, hogy miképpen lehet a vegyszercseppeket a lehető legjobban a célfelületre juttatni, mert ezzel egyenes arányban javul a permetezés hatékonysága és minősége.

Wolf nemrég tesztelt egy új típusú fúvókát, a TeeJet AI3070-et, ami egy aszimmetrikus kettős fúvóka. Wolf és csapata azt akarta tisztázni, hogy ez az új technológia javítja-e a szer előbb említett „lehelyezését”, vagyis hatékonyabbá tehető-e a permetezés úgy, hogy a szereket maximálisan kihasználjuk? Wolf és munkatársai az Agriculture and Agri-Food Canada szervezet saskatooni kutatóközpontjában (Saskatoon, Saskatchewan) folyamatosan tesztelik az új termékeket és műszaki megoldásokat, annak érdekében, hogy kiszűrjék a vegyszerek hatékonyságát mérséklő faktorokat. „– Nagyon sok olyan tényező van, amit permetezéskor nem áll módunkban befolyásolni, ezért az új műszaki eszközök tesztelése nagyon fontos – mondta Tom Wolf. – A kettős fúvóka révén a cseppecskék iránya sokkal változatosabb, ez pedig remélhetőleg javítja az egyenletes borítottságot.”

A hagyományos, csak egy irányba permetező fúvókáktól eltérően a kettős fúvóka a növény két oldalát egyszerre kezeli. A kettős fúvókák legmodernebb változata az aszimmetrikus fúvóka, amely ezt a kétirányú permetezést tovább javítja, különösen ami a két fúvókarész permetezési szögét illeti.

A teszt

A TeeJet AI3070 aszimmetrikus fúvóka gyártója a TeeJet Technologies. A termék innovatív formatervezése lehetővé teszi, hogy a fúvóka előre a függőlegeshez képest 30 fokban, hátra pedig 70 fokban permetezzen, így a hagyományos kettős fúvókákkal összehasonlítva sokkal jobban lehet alkalmazkodni a gép haladási sebességéhez. Az AI3070 tesztelésének homlokterében a különféle haladási sebességeknél, szórókeret-magasságoknál és fúvókaszögek esetén elért szerkijuttatás volt. Az eredményt a célpont szerrel való borítottságából következtették ki.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az aszimmetrikus fúvóka a hagyományos kettős fúvókánál sokkal egyenletesebben borít. A leghatékonyabb működés alacsony keretmagasságnál érhető el. Wolf csapata a kereskedelemben kapható mindegyik keretmagassággal elvégezte a vizsgálatot (38, 51 és 76 cm). Az eredmény: a legalacsonyabb, azaz a 38 cm-es keret a többihez képest jelentősen javította a függőleges célpontok egyenletes szerborítottságát.

„– A szer kijuttatásakor nem csupán a fúvókatechnológiát kell figyelembe vennünk; legalább ilyen lényeges a haladási sebesség” – magyarázza Wolf, aki a permetezők hatékonyságának sebességarányos tesztelésével sem marad adós. A kettős fúvókákkal igen nagy kihívás úgy permetezni, hogy a növény két oldalán egyenletes legyen a szerborítottság; ehhez az előre mutató fúvókának nagyobb dózissal kell dolgoznia, mint a hátrafelé nézőnek. Wolf vizsgálata azt mutatta ki, hogy 8, 10, 12, 14 és 16 km/órás sebesség mellett az aszimmetrikus fúvóka munkájában semmilyen eltérést nem tapasztalt; az ugyanolyan egyenletes maradt. A korábbi esetekben a hagyományos kettős fúvókáknál a nagyobb sebesség mellett a szerborítottság egyenletessége általában csökkent.

A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy az AI3070 milyen első és hátsó fúvókaszögek mellett biztosítja a legjobb borítást. A fúvókákat a függőlegeshez képest elöl-hátul 10 fokkal megdöntötték. Az eredmények azt mutatták, hogy a legjobb teljesítmény akkor érhető el, ha az első fúvóka a függőlegeshez képest 30 fokban, a hátsó pedig 70 fokban permetez; ez az a beállítás, amit a TeeJet alkalmaz. Tim Stuenkel, a TeeJet Technologies marketing- és kommunikációs igazgatója szerint a gyártó által is javasolt „30 fok előre–70 fok hátra” beállítást a kalász egyenletes befedéséhez tesztelték búzán és más gabonaféléken, de ennél a szögnél a szer még mélyen a levélzet közé is képes behatolni. A cég emellett a levegőrásegítéses technológiát is „bevetette”, annak érdekében, hogy a permetezés még hatékonyabb és jobb minőségű legyen.

A vizsgálat egy további szegmense arra enged következtetni, hogy az aszimmetrikus fúvóka széles, legyező alakú szórásképpel rendelkezik, és ez az egyenletesség szempontjából nagy előny. Az új aszimmetrikus fúvóka többféle nyomás és kedvezőtlen külső körülmények mellett is szép munkát végzett.

Kihozni a maximumot

„– Kutatási eredményeink azt bizonyítják, hogy az aszimmetrikus kettős fúvókákkal akkor lehet a legegyenletesebb szerborítást elérni, ha a szórókeret alacsonyan helyezkedik el, és ez a jó munkaminőség láthatóan nagy haladási sebesség mellett is megmarad – nyilatkozta Wolf. – Ha a gazdálkodók felhasználják ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit, akkor képesek lesznek maximálisan kiaknázni az új fúvókatechnológiában rejlő lehetőségeket.” A kettős fúvóka legfőbb előnye alighanem a gombaölőszeres kezelés során nyilvánul meg, hiszen ekkor különösen lényeges az egyenletes borítottság.

„– Mivel Észak-Amerikában egyre több fungicidet használnak fel, és egyre növekszik az igény arra nézve, hogy kordában tudjunk tartani olyan betegségeket, mint a búzafuzárium, egyértelmű, hogy nagy szükség van a kettős szórásképű vagy az ikerfúvókás permetezőkre” – magyarázza Stuenkel. Az AI3070 formatervezése során felhasználták azokat az egyetemi kutatási eredményeket, amelyeket a fuzárium elleni fungicides tesztkezelések során nyertek. A kettős fúvókákat számos cég gyártja, többek között a TeeJet Technologies, a Greenleaf Technologies és a Hypro and Air Bubble Jet. Wolf azt javasolja, hogy vásárlás előtt mindenki konzultáljon a gyártóval.

„– Ha ezeket a módszereket helyesen alkalmazzák, akkor eredményesebben kiaknázható a vegyszerek potenciális hatásfoka, különösen akkor, ha azokat a növény egy adott részére kell kijuttatni” – vélekedik Wolf.

Az aszimmetrikus kettős fúvókák még csak néhány éve vannak a piacon, és Wolf bízik abban, hogy minél többet tesztelik ezeket, annál több információt nyernek majd róluk, ennek révén pedig a termelők az eddiginél hatékonyabban tudnak majd növényvédelmi beavatkozásokat végezni.

Jeanine Moyer

a TOP CROP MANAGER East

2012. szeptemberi száma alapján


Ez a cikk a GÉPmax 2012/12 - decemberi számában jelent meg.