Kukoricavetés amerikai léptékbenMinden mezőgazdasági munkaműveletnek megvannak az egyedi kihívásai. Nem kivétel ez alól a szemenkénti vetés sem. Kritikus a tavasz viszontagságai miatt. Évről évre más körülményekkel találkozik a gazda a kukorica vetés idején. Hol a száraz tél miatti problémákkal, hol a belvízzel kell megbirkózni, hogy a vetőmag a lehető legjobb feltételek mellett kerülhessen a talajba. Nincs ez másképp az amerikai kukorica övben sem, ahol a KINZE precíziós vetőgépei készülnek. Legfőbb jellemzőjük a gyors és hatékony vetés még a legkötöttebb talajokon is, vagy akár teljes talajművelés mellőzése mellett végzett direktvetés.

A KINZE iowai gyárában hosszú élettartamú, robosztus vetőgépek készülnek 4-től 36 soros kivitelig a szélsőséges körülmények leküzdésére, amikkel hazánkban is évről évre meg kell küzdeni. A családi vállalkozásként induló manufaktúra mára egy modern, nagy kapacitású, de még mindig ugyanazon családi tulajdonban üzemellő gyárrá nőtte ki magát, ami a vetőgépek sikerén elindulva kiközelítő-átrakó kocsik gyártásával bővítette termékkínálatát. Szemenkénti vetőgépei 11 különböző sorozatban készülnek a 4 soros függesztett kiviteltől az akár 36 soros óriás vontatott változatig. Vetőgépeinek különlegessége a magadagolás megoldásában rejlik. A KINZE két különböző megoldást kínál a magadagolás megvalósítására. Az egyik a kifejezetten kukoricavetésre specializált mechanikus, úgynevezett megfogó-ujjas kivitel.

Ennek lényege, hogy az adagoló házban a vetőmagot egyenként mechanikus úton, úgynevezett ujjakkal szorítja a vetőtárcsa falához és szállítja az ejtési pontig. Ez kimagasló precizitást eredményez nagyobb sebesség esetén is és kizárja a kettős vetés lehetőségét. A másik megoldás az Európában jól ismert pneumatikus, vákuum adagolós kivitel, ahol a vetőmagot a vetőtárcsa lyukaira a nyomáskülönbség helyezi rá és tartja fent az ejtési pontig. Ennek előnye a sokoldalúságban rejlik, ugyanis kevésbé érzékeny a különféle vetőmag- formákra, mint például a napraforgó. Minden KINZE szemenkénti vetőgép modell rendelhető mechanikus, vagy az úgynevezett EdgeVac vákuumos kivitelű magadagolóval.

Opciós felszereltség tekintetében is széles skála áll a magyarországi vásárlók rendelkezésére. A vetőgép hordozhat országunkban is jól ismert granulált műtrágya kijuttatására alkalmas száraz műtrágyaszórót, de elérhető az Amerikában közkedvelt folyékony műtrágya kijuttató egység is. A vetőmag és a csíranövény védelmére a mikrogranulátum szóró is rendelkezésre áll. Ez minden egyes vetőkocsi magtartálya mögé szerelt tartályt és adagolót jelent. A különféle talajkörülmények és talajművelési technológiákhoz illesztés is könnyedén megvalósítható a rög-, és szármaradvány terelő kiegészítők különféle lehetőségeinek helyes megválasztása révén. Nyitótárcsák segítenek 3 különböző kivitelben a vetőkocsi nyitótárcsái előtt a legkeményebb, legszárazabb talajok megnyitásában, hogy akár az USA-ban alkalmazott direktvetést is napi rutinná egyszerűsítse a vetőgép.

Ami a magyarországi követelményeknek megfelelővé teszi ezt az Amerikában közkedvelt eszközt, az a szállítási pozícióba állítás és az ezzel együtt járó befoglaló méretek könnyen kezelhető volta. A 3500 és 3600 modellek nagy munkaszélessége termelékenységet, és egyszerű, oszloposan elforgatható gerendelye egy 3,4 méteres szállítási szélességet eredményez. Ezzel a munkába állás, majd a munka végeztével az összecsukás és szállítás is könnyedén, rövid idő alatt megoldható.

Az IKR Zrt. eddig mérsékelt mennyiségben, a kifejezetten nagy területeken és a legnehezebb körülmények közt gazdálkodó magyar termelőket szolgálta ki KINZE vetőgépekkel és kiközelítő kocsikkal. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt viszont indokolt, hogy ezek a nagyteljesítményű, robosztus eszközök egyre inkább teret kapjanak az IKR vásárlói körében, mivel az ideális időben végzet gyors vetés csak ezen szigorú követelmények szem előtt tartásával gyártott eszközökkel végezhető el költséghatékonyan.

www.ikr.hu