Horsch Terrano FM – univerzális szántóföldi kultivátorA nagysikerű háromgerendelyes Terrano FX mellé a Horsch  megépítette a Terrano FM 4 gerendelyes univerzális kultivátort.

A gépben a kapák négy gerendelyen helyezkednek el, 28 cm-es osztásban. Az első két gerendely egymáshoz közelebb helyezkedik el, a harmadik nagyobb távolságra, és az utolsó kettő megint közelebb. Ez a kapaelosztás azt eredményezi, hogy egy intenzív talajművelés után a föld leülepszik egy kicsit, majd megint egy intenzív keverés következik. A kapamező után egyengetőtárcsákat találunk, amelyek a henger előtt elegyengetik a talajfelszínt. Lezáró hengerként egysoros vagy az újfejlesztésű, dupla RollPack hengert találjuk a Terranoban.

Terrano 6 FM_08

A Terrano FM hosszabb építése mellett is rövid fordulósugárral rendelkezik, mivel a járószerkezet bekerült a gépbe, a harmadik és negyedik gerendelyek közé. Az utolsó sor kapa úgy van elhelyezve, hogy a kerekek mögött is halad kapa. A négygerendelyes felépítésnek köszönhetően a föld több ideig van a gépben, ezáltal a talajfelszínt tökéletesen egyengeti.

A Terrano FM különlegessége, hogy henger nélkül is használhatjuk. Ősszel alapművelésben, ha nem szeretnénk visszatömöríteni, akkor a hengert ki lehet venni; ebben az esetben a mélységállítás a mellső támasztókerekeken és a járószerkezeten történik, s mivel a kerekek mögött is van kapa, így a megművelt föld nem lesz csíkos, a kerekek nyomait a kapák fellazítják.

A Terrano FM kultivátorral a sávos talajművelést, illetve, műtrágyázást is végezhetünk. Ebben az esetben az osztástávolság 25 cm, és ennek megfelelően műtrágyázni tudunk 25, 50, 75 cm-re. Ha a közbülső kapákat kivesszük, és csak 75 cm-en hagyjuk bent, akkor StripTill-t is művelhetünk. Ehhez a technológiához a kultivátort GPS RTK-val kormányozzuk, ezáltal a lementett sorokra bármikor visszatérhetünk; ez azt jelenti, hogy például alapművelésben elvégezzük a sávos műtrágyázást, és akár fél év múlva a kukoricavetésben pontosan a műtrágyadepó fölé vetünk.

A Terrano FM univerzális kultivátort már a tavaszi magágykészítéstől használhatjuk, a tarlóhántáson keresztül, az őszi magágykészítésig, illetve őszi alapművelésben. Ezért mondjuk azt, hogy a Terrano FM az egyik leguniverzálisabb szántóföldi kultivátor.

Szász Zoltán


Ez a cikk a GÉPmax 2013/06 - június-júliusi számában jelent meg.