Hagie – 65 év tapasztalat az önjárópermetező-gyártásbanA világ első önjáró permetezőgépe az iowai Clarionban készült, 1947-ben. Raymond Hagie, a Hagie Manufacturing alapítója nem tudatosan akarta az első gyártó címet kiérdemelni, csak egyszerűen szüksége volt a saját hibridkukorica-földjein a szakszerű, gyors és a lehető legkevesebb kár okozásával járó növényvédelmi munkák elvégzésére.
Mivel akkoriban nem létezett még erre alkalmas célgép, ezért kénytelen volt egy saját fejlesztésű eszközt létrehozni. Nagy hasmagasságú önjáró címerezőgépet már készített korábban, ezért adott volt a lehetőség a gép átépítésével egy növényvédő gép gyors megalkotására is. Mivel Iowában már akkoriban is nagy múlttal rendelkezett a kukoricavetőmag-előállítás, ezért a Hagie által fejlesztett címerező- és permetezőgépekek iránt robbanásszerűen nőtt meg a kereslet. Mára a mai napig is családi vállalkozásként működő Hagie Manufacturing Company egy évente ezer darab önjáró célgépet készítő gépgyártóvá nőtte ki magát.

Európában a nagynevű vetőmag-előállító cégeknek köszönhetően jelentek meg 20 évvel ezelőtt Hagie eszközök a hibridföldeken. Bár európai gépek is szép számmal találhatók a piacon, a nagy teljesítmény, a kíméletes munkavégzés és a megbízható, hosszú élettartamú üzemelés által támasztott követelménynek megfelelve kerültek Magyarországra is Hagie címerező- és permetezőgépek.

Az IKR Zrt. 2008-ban vette fel a kapcsolatot a gyártóval, az emelt hasmagasságú és nagy teljesítményű önjáró permetezők iránti egyre növekvő keresletre válaszolva. Az elsőre hazánkban még furcsa újdonságnak számító, mellső függesztésű szórókerettel rendelkező STS permetezőcsalád hamar kedvelt eszközzé vált. A 65 év e célgépek gyártásában szerzett tapasztalatai mára egy bonyolult megoldásokat teljes mértékben mellőző, kifejezetten nagy teljesítmény mellett jó minőségű permetezési munkák végzésére termett gépet eredményeztek.

Az STS gépek összes alkotóeleme a teljesítményt szolgálja, messze az európai gépek ilyen jellemzői fölé méretezve. Felépítésük fő elve, hogy a gépkezelő lássa, hogy mit csinál a permetezés közben. A szórókeret akár a teljes, 36 méteres szélességére történő rálátásra, így az esetleges fúvókaeltömődés azonnali észrevételére lehetőséget nyújt. A másik kimagasló előny, hogy nem kell visszapillantó tükörből vagy folyton hátrafordulva ellenőrizni egy oszlop vagy fa elkerülését. Ezek mellett a szórókeret nincs kitéve a kerekek által felkevert pornak, és mindig tiszta körülmények közt végzi a vegyszerezést, nem csökkentve a szóródó permet hatékonyságát. A szórókeret 50 cm-es minimális magasságtól több mint 270 cm-ig emelhető fel, ezáltal a piacon található legnagyobb tartományban képes permetezni. A vezetőülésből jól látható első kerekeket pedig semmilyen egyéb kisegítő eszközzel nem kell követni, csak egyszerűen a munkát figyelve a sorban vagy a művelőnyomban lehet tartani, ami az összkerékkormányzással párosulva a taposási kár kimagasló mértékű csökkenését eredményezi.

A kerekek és az azokat hajtó hidromotor-bolygómű páros alig 40 cm teljes szélességű, így a gép könnyedén sorközben tartható a kényes napraforgó-állományban is, szükségtelenné téve különböző burkolóelemek és a növényeket terelő szükségmegoldások felszerelését. A nagy sebességű növényvédelmi munkák végzéséhez elengedhetetlen egy, a legnehezebb körülmények közt is helytálló futómű és hajtás.

A Hagie nagy rugóúttal rendelkező LiveAir® független, pneumatikus felfüggesztés és az X-Drive® állandó összkerékhajtás még a nagy emelkedésű, dombos, vadak által ásott akadályokkal teli táblákban is teljes biztonsággal tartja a kerekeket a talajon, és viszi előre a gépet, a munka mielőbbi elvégzése érdekében. A keresztbe kötött Suer-Danfoss hajtásrendszer állandó difizárként üzemel, és 60 km/h közúti haladási sebességet biztosít. Két azonos hidrosztatika-szivattyú kizárólag a kerekek hajtását végzi, míg az összes többi hidraulikus funkciót egy teljesítményvezérelt harmadik szivattyú szolgálja ki. Ez által a kerekek hajtása mindig a legnagyobb teljesítménnyel történik, míg a harmadik szivattyú csak akkor igényel motorteljesítményt, amikor ténylegesen munkát kell végeznie valamelyik hidraulikakörnek.

A tökéletesen kiegyensúlyozott felépítés az első és hátsó kerekeken azonos talajnyomást eredményez. A szórókeret a gép elején, a motor a gép hátulján helyezkedik el, a kerekekre eső terhelést kiegyensúlyozva, a legnagyobb tömeget képviselő vegyszertartály pedig pontosan az első és a hátsó kerekek között, középpontban található. Ennek köszönhetően az első és hátsó keréken mért talajnyomás mindenkor azonos, és aránya sem változik a vegyszertartály töltöttségének változásával. Az egyszerű, letisztult felépítés pedig egy relatív alacsony géptömeget eredményez kategóriájában; az STS 10-es 3 800 liter tartálykapacitás mellett alig több mint 9,5 tonna.

Az erőforrás és a fülke között elhelyezett tartály a gépszegmens legcsendesebb fülkéjét eredményezi. A fülkében mért maximális zajszint 67 decibel, ami alig több, mint egy elektromos fogkefe zajterhelése. A fülke közel 3 m3 levegőmennyiségét egy nagyméretű papírszűrő és egy aktív szénszűrő tisztítja. Mindkét filter mérete messze meghaladja európai társai méretét. A légbeszívás pedig a fülke legmagasabb pontján történik, ahova sem a por, sem a vegyszerköd nem jut fel. Ez egy túlnyomásos fülkével párosítva maximális biztonságot garantál a gépkezelőnek.

A Hagie STS permetezők négy tartályméretben állnak rendelkezésre. 3 800 liter kapacitással az STS 10 a család legkisebb tagja, és akár 6 100 literrel az STS 16 egyedülálló az önjáró gépek közt. Szórókeretek három méretben választhatók, ezek 27, 30 vagy akár 36 méteres szélességben kerülhetnek a permetezőkre. A szórókeretek folyadék- és hidraulika-rendszere gyorscsatlakozóval kapcsolódik az eszközhordozó alapgéphez, így kevesebb, mint 30 perc szükséges ahhoz, hogy a permetezőkeretet egy tárcsás tápkultivátor-keret vagy akár címerező adapter váltsa fel. Ezáltal a gép sokoldalúan kihasználható, és a más módon nem megoldható, késői szezonban végzett tápanyag-utánpótlás is könnyedén elvégezhető a magas növényállományban, illetve a hosszadalmas és nagy létszámú kézi munkaerőt igénylő címerezés is nagyságrendekkel meggyorsítható.

A permetezőrendszer lelke egy több mint 800 liter/perc teljesítményű Hypro centrifugálszivattyú. Ez a szivattyúteljesítmény lehetővé teszi a nagy permetlémennyiséggel (akár 400 liter/ha) végzett munkát úgy, hogy a tartályban lévő anyag kevertetésére is jut még bőven kapacitás, és a permetező sebességét sem kell kényszerűségből csökkenteni. A sebességarányos kijuttatást, GPS-jel segítségével vezérelt automatikus szakaszolás mellett, a kezelői terminál végzi, megkönnyítve a gépkezelő munkáját, és lehetővé téve a gyors és hatékony munkavégzést. Igény esetén robotpilótával és ultrahangos szórókeretmagasság-vezérléssel egészíthető még ki a permetező, ami a pontosság érdekében tett nagy előrelépés.

A permetezőtartály feltöltéséről különálló, a permetezőszivattyútól független, szintén Hypro gyártmányú centrifugálszivattyú gondoskodik. Ez alapjárati motorfordulat mellett is képes 1 200 liter/perc teljesítménnyel dolgozni, így akár 5 perc alatt fel tudja tölteni még a legnagyobb tartályt is, ezért szükségtelen a motort feltöltéskor is nagy fordulaton járatni.

Hazánkban szintén újdonságnak számít, de a tengerentúlon már hosszú idő óta jól bevált alkalmazási technológia a magas állományban végzett tápanyag-visszapótlás. Erre a Hagie az NTB (Nitrogen ToolBar) tárcsás tápkultivátort készíti, 12-től egészen 24 soros kivitelig. A technológia egy egyszerű nyitótárcsával történő folyékony tápanyag injektáláson alapul. Ezzel az STS eszközhordozóra egyszerűen felszerelve, szintén sebességarányosan juttatható ki műtrágya, közvetlenül a növény gyökere mellé. A művelet magas állományban végezhető el, mivel a kijuttatókeret gerendelymagassága is több mint 2 méter. Az NTB keret az eszközhordozó váztól hidraulikusan függetleníthető, tehát a hidraulika-rendszerét munka közben úszó állásba kapcsolva, a tábla domborzati viszonyaihoz igazodva akár 25 km/h-át meghaladó sebességgel végezhető az oldott anyagok talajba juttatása. A helyesen megválasztott időben és mennyiségben kijuttatott tápanyag jelentős hozamnövekedést eredményez, amit már hazánkban is jó néhány Hagie STS permetezőn alkalmazott NTB keret bizonyít.

Az STS gépcsalád hasmagassága kerékméret függvényében 185 cm-től akár 200 cm-ig változhat. Ez tiszta hasmagasságot jelent, tehát semmilyen alkatrésze nincs a permetezőnek, ami a 185 vagy 200 cm alá lógna be, és a növényállományt károsítaná munka közben. Emellett a hasmagasság mellett a permetező teljes magassága nem haladja meg a 3,9 métert, így nincs szükség bonyolult hidraulikus kiegészítő eszközökre, hogy az országúti vonuláshoz alacsonyabbra kerüljön, illetve a szántóföldön is kellően alacsony súlypont segíti a stabil munkavégzést nagy domboldalakban. Az aktív futómű viszont kellő stabilitást biztosít akár 60 km/h sebességnél is, a nagy hasmagasság mellett. Amennyiben szükséges, a légrugók leeresztésével a permetező azonban még alacsonyabbra ültethető, így egy alacsony gépszínbe is könnyebben be tud állni.

A Hagie önjáró célgépeinek erőforrásai a Cummins által szállított QSB, közös nyomócsöves dízelmotorok. Az STS család kisebb permetezőiben a Cummins QSB 6,7 literes motorja 275 LE teljesítményt szolgáltat, míg az STS 16-ban 8,9 literes lökettérfogattal biztosít 365 lóerőt.

Az IKR Zrt. által Magyarországon kizárólagosan forgalmazott Hagie STS önjáró permetezők az elmúlt években több százezer hektár permetezését végezték el. Így kiváló referenciák állnak rendelkezésre az ország bármely területén.

Kató Gergely

IKR Zrt.

<!– id:gepmax:2012-12 –>