Güstrower műtrágyaszórók – Egy sokoldalú műtrágyaszóró-családA műtrágyaszórók kifejlesztése és készítése az 1970-es évek elején kezdődött, és 2004-2005 óta mutat átütő fejlődést, mind termékpalettájában, mind az új precíziós kijuttatásban.
A gyárban elsősorban vontatott röpítőtárcsás műtrágyaszórók készülnek, 5-16 köbméter közötti kivitelben. A szóróegység adapterként különböző járószerkezetre is felépíthető. Másik fontos termékük a többhasznú átrakókocsi, 21-25-32 köbméterben. Magyarországon vontatott, egytengelyes, 7 000 és 8 000 literes gépek találhatók, valamint a Dammann önjáró permetezőn, mint „cserefelépítmény”, a 6 000 liter térfogatú változatból jelentős darabszámú gép dolgozik.

Az idei Bábolnai Gazdanapokon bemutatásra került a Güstrower cég GDK 8.000T 14 köbméter méretű, tandem futóművel ellátott vontatott műtrágyaszórója, amit a nagy mérete és különleges kialakítású futóműve miatt sokan megtekintettek. A két tengely egy közös, nagyméretű laprugóra van rögzítve, ami az alvázra való felfogatásánál, a közepén, egy csapon el tud billenni (Boogie-rendszer). Így az első és hátsó híd nem csupán rugózik – a terheléstől és terepviszonyoktól függően –, hanem billegő mozgásával a talajfelszín egyenetlenségeit is követi, és az egyenetlenségeket kiegyenlíti. A hátsó hídon levő kerekek kényszerkormányozottak, valamint tolatáskor hidraulikusan lezárhatók (egyenesbe állíthatók).

E megoldásnak köszönhetően minimális a gumikopás, nincs „radírozás”, és a kerekek kanyarban egy nyomon fordulnak. A futómű kialakítása miatt a tartály függőleges irányú elmozdulása minimális, vagyis a szórótárcsák munkamagassága nem változik, és az egyenetlenségek nem befolyásolják a szórási minőséget. A gumiköpenyek szériában 23,1-26 méretűek. Mivel nagyméretű vontatott gépről van szó, ezért minden esetben javasoljuk a K80 típusú húzófej használatát. A típus természetesen kétkörös, állítható terhelésű légfékkel és rögzítőfékkel felszerelt. A közúti közlekedéshez szükséges jelzésekkel és világítással szintén el van látva.

    

A műtrágyaszóró egység a vontatott és a 6 köbméteres, cserefelépítményes, valamint a vásáron látott 14 köbméteres tartállyal rendelkező gépnél is azonos. Lényeges különbsége a konkurencia által gyártott gépekkel szemben, hogy kaparóláncos kivitellel rendelkezik. E megoldás előnyei a következők: nedves anyagnál sincs boltozódás; lejtős terepen is azonos a kijuttatott mennyiség és rosszabb minőségű, darabos műtrágya is kijuttatható vele. A darabos műtrágya nem gördül, illetve nem tud megcsúszni, mint a szalagos gépeknél, ezáltal a szórótárcsák felé való anyagtovábbítás folyamatos és egyenletes. A kaparóláncos kihordó sebességét elektrohidraulika szabályozza, és biztosítja a haladási sebességtől függő mennyiségi adagolást (Dickey-John szenzor, szabályzószelep és sebességjel segítségével).

     012

A széria kivitelű LH 500 szabályzóautomatikával területspecifikus műtrágya-kijuttatás is megoldható. A kiszórást a beállított kívánt érték alapján vagy hozamtérkép adatai szerint lehet vezérelni. A gép GPS navigációs rendszerrel is vezérelhető. További előnye, hogy nemcsak alap- és fejtrágyázás végezhető vele, hanem röpítőtárcsa-cserével meszezésre és egyéb szárazanyag, pl. tyúktrágya, komposzt kijuttatására is alkalmas. Ebben az esetben a kihordó lánc végére opcióként egy plusz adagoló-törőhenger felszerelését javasoljuk. Természetesen mivel a kijuttatandó mennyiségek között nagyságrendi különbség van, ezért az adagoló súber és a kihordólánc sebessége széles tartományban állítható, ez teszi lehetővé a 40-16 000 kg/ha közötti mennyiség fokozatmentes kijuttatását. Mint már említettük, a normál és az extra nagymennyiségű dózis közötti váltás esetén csak a szórótárcsát kell lecserélni.

A szórótárcsák fordulatszáma hidraulikusan állítható, a kívánt munkaszélességtől, illetve a kijuttatandó anyagtól függően. Jó minőségű granulált műtrágyánál 40 méter, karbamid és ammóniumszulfát esetén 30 m, aprószemcsés műtrágyánál 24 m, mész és komposzt esetén 12-16 m munkaszélesség érhető el. A kiszórandó anyagtól és a kívánt munkaszélességtől függően a szórótárcsa feladási pontját, fordulatszámát és a surrantólemezek pozícióját kell beállítani, a szórási táblázat értékei szerint.

    

A vontatott gép meghajtása kardántengellyel történik, a típusnak saját olajtartálya, szivattyúja és hűtője van. Egyik olajkör a szórótárcsa, a másik a kaparólánc meghajtását biztosítja.  A gép 80×80 mm osztású tartályráccsal szerelhető fel, ami biztosítja, hogy ennél nagyobb darabok nem is juthatnak a kaparóláncra. Természetesen a tartály rolós vagy csuklós mechanikájú ponyvával lefedhető, a csapadéktól való védelem érdekében. A gépen szériakivitel a határszóró egység, ami mechanikus, vagy opcióban hidraulikus vezérlésű is lehet. A tartályban szintérzékelő van beépítve, ami jelzi a kezelőnek, ha szükséges a gép töltése. Az LH500 szabályzómonitoron a szórólapát fordulatszáma, a szórási érték, az összesen kiszórt mennyiség és terület mind egyszerűen leolvasható. Egy-egy gombnyomással 10%-os lépcsőkben felül-, illetve aluladagolást is lehetséges állítani. A monitorral álló helyben leforgatási próbát is lehet végezni, és a visszamérés után a megadott szórási értékeket lehetséges módosítani.

A Bábolnán bemutatott GDK 8.000T műtrágyaszóró egy beépített mérleggel is el volt látva. Ennek előnye, hogy menet közben a fogyás folyamatosan ellenőrizhető, és az egység lehetőséget ad a korrigálásra, illetve beavatkozásra. A másik gyakorlati haszna, hogy a gép alkalmas a kiszórt műtrágya pontos mérésére és az adatok táblánkénti elmentésére. Külön kívánságra a műtrágyaszóróra csigás adapter is ráépíthető, a mésziszap precíz kijuttatására. Érdekesség, hogy a gépre közúti szóróadapter is rendelhető, amivel téli csúszásmentesítést lehet végezni.

Starcz Tamás
gyári képviselő
Starcz Agrotechnik Kft.


Ez a cikk a GÉPmax 2012/11 - novemberi számában jelent meg.