Új Same Silver³ 100 és 110 Continuo traktorokA SAME fokozatmentes sebességváltójú erőgépekkel bővítette ki traktorsorozatát.
Rendkívül sokoldalú traktorok, melyek a szántón és a gazdaságban is kitűnően teljesítenek, hatékonyság, termelékenység, alacsony súlypont, kiváló manőverező képesség és jó kilátás jellemzi őket, mindez versenyképes ár-érték aránnyal.
A kompakt fokozatmentes sebességváltóház — melyet az SDF kifejezetten az új gépekhez tervezett és gyártott — a 80 és 130 lóerő közötti teljesítménykategória igényeihez igazodik, tervezését alapos szántóföldi tesztek előzték meg. A Silver³ CONTINUO alapfelszerelése az elektronikusan vezérelt hátsó emelőmű, így az erőgép minden, modern traktor iránti igényt kielégít.

Gazdaságos motor
A két Silver³ CONTINUO modellben a legújabb, költséghatékony DEUTZ 2012 négyhengeres motor dolgozik, ami garancia a megbízható, egyenletes, mégis erőteljes működésre.
Az elektronikus vezérlésű, turbófeltöltős, közbülső hűtővel ellátott, 99 és 109 lóerő (73 illetve 80 kW, 2000/25 EC) névleges teljesítményű traktorok valódi vezetési élményt nyújtanak, fontos jellemzőjük az alacsony fogyasztás, a nagy nyomaték, illetve a nagyszámú sebességfokozatban igénybe vehető tartalék energia.
A motorokba nagy nyomáson, akár 1400 baron történik az üzemanyag befecskendezése, így valóban takarékos és igen hatékony a működés, és a károsanyag-kibocsátás is alacsony. Sőt, a 160 literes tanknak köszönhetően kevesebbszer kell megállni tankolni, a kapacitás még a hosszú munkanapokon is elegendő. A DEUTZ 2012 motorok 100%-ban biodízellel (B100) is üzemelnek.

Fokozatmentes sebességváltó rendszer
A modern fokozatmentes sebességváltónak jópár kívánalomnak meg kell felelnie. Ilyen az erőteljes vonóerő, miközben a hidrosztatikus arányszám alacsony, a magas hatékonyság és a könnyű kezelhetőség. Ezeknek a kritériumoknak a SAME váltó megfelel. Fejlesztése „házon belül” történt, ugyanazzal a vezérlőegységgel látták el, mint ami a nagyobb Iron CONTINUO gépekben is van.
A motorból érkező erő átvitele gyakorlatilag teljes egészében mechanikusan történik, a hidrosztatikus elem szerepe elhanyagolható. Mindez azt jelenti, hogy a hatékonyság maximális, nem játszik szerepet a hidraulikus veszteség.
Egy másik plusz, hogy a traktor a motor alacsony fordulatszáma (1800 rpm) mellett is képes a 40 km/órás végsebesség elérésére, ami az üzemanyag-takarékosság szempontjából egyáltalán nem mellékes.
A sebességváltón háromféle hajtásmód közül lehet választani, a szóban forgó munka típusától függően. Az automatikus üzemmód nagyjából a talajművelő- és szállító feladatok háromnegyedénél megfelelő. Van egy speciális TLT-mód, ha a TLT-t bekapcsoljuk, automatikusan ebbe lép át a rendszer, a harmadik pedig a manuális mód.
Annak érdekében, hogy a motor és a sebességváltó reakcióideje az Auto-módban összhangban legyen, a vezető a jobb oldali konzolon elhelyezett ECOPower potenciométeren beállíthatja az érzékenységet. Ennek révén a gépkezelő eldöntheti, hogy a legtakarékosabb, vagy a legerősebb módban akar –e vezetni.

   

Az új kompakt CONTINUO sebességváltó másik fontos tulajdonsága, hogy két mechanikus sebességtartománya van: a “Heavy Duty” nehéz vontatásokhoz, ahol a hajtáslánc erőátvitele igen hatékony, illetve a “Normal”, ahol szintén igen hatékony a működés, de egyúttal nagyobb haladási sebességre is lehetőség van. A “Heavy Duty” módban a traktor haladási sebessége 0.1 km/órás minimum és 24 km/órás maximum között változtatható, és lehetőség van az önsúlyt jelentősen meghaladó tömeg vontatására. Ha a “Normal” módot választjuk ki, a traktor 0.1 km/óra és 40 km/óra között halad, miközben a motor fordulatszáma alacsony (1800 rpm).
A Silver³ CONTINUO “PowerZero” funkcióval is rendelkezik, ilyenkor az erőgép bármilyen terepen, bármilyen szögű lejtőn képes stabilan állni fékezés nélkül mindaddig, amíg a motor jár. A traktorba beszereltek egy elektromos hálózattal összekapcsolt új hidromechanikus parkolóféket is. Ez jelentősen növeli a traktor biztonságosságát, a kézifék minden körülmények között hatékonyabban rögzíti a járművet.

Emelő- és vonóerő
A Silver³ CONTINUO erőteljes hidraulikakörének átfolyási sebessége 60 l/perc, opcionálisan 93 l/perc, akár 6200 kg emelési teljesítménnyel (a standard érték 5,300 kg). Akár nyolc elektrohidraulikus szelep használatára van lehetőség, az átfolyás és az időzítés finomításával a rendszert számtalan különféle munkához beállíthatjuk. A szelepek joystick és karok segítségével működtethetők.
Opcionálisan beszerezhető egy beépített homlokrakodó 1800 kg-os névleges teljesítménnyel és egy 1000-es fordulatszámú elülső TLT. A hátsó TLT-n három sebesség állítható (540/540E/1000), opcionálisan kérhető az 540/540E plusz haladásisebesség-arányos TLT; mindez jól példázza a Silver³ CONTINUO sokoldalúságát.
A mechanikus terheléstől egy beépített vezérlő védi a rendszert, a TLT bekapcsolása így finoman, zökkenőmentesen történik. Ezenkívül a kapcsoló a sebességváltón kívül helyezkedik el, így szervízeléskor hozzáférhető anélkül, hogy a sebességváltó házból bármit ki kellene szerelni.

Tágas és kényelmes fülke 360 °-os kilátással
A Silver³ CONTINUO modellek fülkéje négy pilléren nyugszik, a belső tér ebben a kategóriában valóban igen tágasnak számít. A kormánykerék és a kormányoszlop magassága és dőlésszöge állítható, így minden gépkezelő a lehető legkényelmesebben vezethet. Szintén a kényelmes, biztonságos munkát szavatolják az ergonómiailag tervezett, könnyen használható, logikus sorrendben elhelyezett vezérlőkarok, a jobb oldali kartámlán és az oldalsó konzolon levő gombok. Kívánságra a Silver³ CONTINUO modellek légkondicionálóval is kaphatók. Az alapfelszerelés része a jó kilátást biztosító tető (különösen hasznos homlokrakodós munkáknál) és a négy beépített munkalámpa.

Kiváló manőverező-képesség
Az 55° kormányzási szöggel a traktor igen fordulékony. Fordulóköre mindössze 3.55 méter, a Silver³ CONTINUO így a legszűkebb kanyarokkal is sikeresen megbirkózik. A Silver³ CONTINUO alapfelszerelése az elülső, elforduló sárhányó.

Sokoldalú csomagban
A Silver³ CONTINUO ideális választás, ha valaki sokféle munkaműveletre keres erőgépet: rendelkezik elektronikusan vezérelt hátsó emelőművel, összkerék-fékkel és SBA funkcióval:
Ez a kormányzási szög és a haladási sebesség függvényében automatikusan ki- és bekapcsolja a négykerék-meghajtást és a differenciálzárat.