Teljes KUHN-gépkínálat a zöldtakarmány-előállításbanA KUHN cégcsoport már több évtizede piacvezető a nyugat-európai zöldtakarmány-előállítás gépesítésében. Bár üzemei mára világszerte gyártják az azóta egyre teljesedő kínálatot jelentő mezőgazdasági munkagépek sokaságát, a név eredendően a zöldsor gépein keresztül vált világhírűvé.

A kiváló minőségben előállított szálastakarmány képezi a KUHN innovációjának alapkövét. A közel 180 éves tapasztalat minden egyes KUHN zöldtakarmányos gépben megtalálható, a kaszálótól a bálázóig. A magas munkaminőségüknek, élettartamuknak köszönhetően termékei mára a piac meghatározó elemévé váltak.

A KUHN folyamatos technológiai fejlesztéseinek köszönhetően függesztett és vontatott kaszák széles skáláját kínálja. Kisebb kaszálási feladatok elvégzésére a GMD függesztett kaszacsalád áll rendelkezésre, 1,6 métertől 4,4 méter munkaszélességig. A GMD Select kaszák teljesítményigénye alacsony, de a prémium kategóriás kaszák vágási minőségét nyújtja. Már a legkisebb kaszák is az egyedi KUHN-kialakítású ovális kaszatárcsákkal felszereltek, így a levágott takarmány áramlása és a kések pályájának optimális átfedése mellett tiszta és egyenletes vágást kapunk végeredményül.

A GMD kaszák igény szerint erősített vázszerkezettel készülnek, a nehezebb körülmények közötti munkavégzésre, illetve kategóriájukban egyedülálló LIFT CONTROLŽ rendszerrel ellátva. Kaszálás közben a talajra gyakorolt nyomást a traktor hidraulikus rendszerén keresztül lehet beállítani. Ennek a talajkövető rendszernek köszönhetően a KUHN függesztett kaszái tökéletesen illeszkednek a különböző terepegyenetlenségekhez, így a segítségükkel elkészített takarmány tápértéke és tisztasága magas szinten tartható.

A KUHN egyedi kialakítású szársértős kaszái segítségével töredékére csökkenthető a szálastakarmány száradási periódusa. Az FC kaszacsalád szársértői lengőujjas és gumihengeres kivitelben is elérhetőek. Szárroppantós kaszák függesztett kivitel mellett vontatott és frontfüggesztésű változatban is készülnek. Használatukkal lehetőség nyílik a munkasebesség jelentős megnövelésére kombinációban alkalmazva; három kasza, egy front és kettő hátsó függesztett egység együttes alkalmazásával akár 8,8 méteres munkaszélességben. Az ovális kaszatárcsáik aerodinamikai kialakításuknak köszönhetően biztosítják a tiszta és egyenletes vágásminőséget. A KUHN FC kaszái példaértékű vágásminőséget kínálnak optimális tömegű és a legapróbb részletekig tökéletesített vágószerkezeteik segítségével.

A Kverneland csoport Geldropban (Hollandia) található gyáregységének integrálásával a KUHN mára teljes zöldtakarmányos gépsort kínál a piacon. Az eddig hiányzó dobos kaszák 1,7 méteres munkaszélességtől 3,1 méterig elérhetők. A PZ kaszacsalád mellső és hátsó függesztéssel, illetve kombinációban akár 8,5 méteres munkaszélességig készül.

Nem hiányozhat a francia gyártó termékei közül a kaszák vágási szélességeihez illeszkedő rendkezelő gépek széles választéka sem. A KUHN GF családjának rendterítői letisztult műszaki megoldásokat tartalmaznak, ennek köszönhetően megbízhatóak, könnyen kezelhetőek – akár 10 méter feletti munkaszélesség esetén is.

A KUHN GA rendképzői között minden gazdaság számára megtalálható a megfelelő megoldás, legyen szükség akár egyszerűbb egyrotoros, vagy akár az óriási munkaszélességben dolgozó négyrotoros gépre. A gyártó különös figyelmet fordít a tervezés és fejlesztés során a talajkövetési képesség tökéletesítésére, amelynek segítségével a legnehezebb körülmények között is maradéktalanul gyűjthető rendbe a levágott zöldtakarmány. A KUHN legnagyobb teljesítményű rendképzői a hidraulikus hajtású rotoroknak köszönhetően egyedülálló kapacitásúak és megbízhatóak, minimális karbantartási igény mellett.

A KUHN rendkezelő gépeiben alkalmazott DIGIDRIVEŽ rendszer kiküszöböli a bonyolult tengelykapcsolók alkalmazását, ezzel csökkentve a meghibásodás esélyét.
Azoknak a gazdáknak, akik a területteljesítmény mellett a lehető leggazdaságosabb megoldást várják el egy rendkezelő géptől, a legjobb megoldás a HAYBOB univerzális rendkezelő választása. Ez a gép rendterítő és rendképző is egyben, így elegendő egy gépet megvásárolni, és segítségével mindkét munka elvégezhető.

Szintén hiánypótló termék a KUHN palettáján a teljes bálázókínálat. A Geldropban található korábbi Vicon gyárban hengeres és szögletes bálázók készülnek. A hengeres bálázók fix- és változókamrás kivitelűek, amelyekkel 80-185 cm bálaátmérőig készíthetők bálák. A fixkamrásak hengeres tömörítő eljárással dolgoznak, míg a változtatható átmérőjű kivitele hevederes. Mindkét változat elérhető szeletelős és szeletelő nélküli rendfelszedős felszereltséggel.

Az LSB a KUHN szögletesnagybálázó-családja. Ezek a nagy teljesítményű betakarítógépek 120×70 cm-es és 120×90 cm-es bálacsatorna-keresztmetszettel rendelkeznek. A készített bálák hossza elektronikus úton, 60 és 300 cm között állíthatók be. A rendfelszedő kiválasztásának megfelelően készíthetők különböző szecskahosszal szalmabálák almozási munkákhoz, vagy szenázsbálák takarmányozáshoz, de ahol ez nem igény, ott a szeletelő nélküli kivitel lehet a megoldás.

A KUHN zöldtakarmányos gépeinek sora mindenki részére kínál megoldást.

Kató Gergely
IKR Zrt.


Ez a cikk a GÉPmax 2012/03 - márciusi számában jelent meg.