Rendfelszedő óriási étvággyalA Krone cég bemutatta az “Active Pick-up” rendfelszedőt a Big Pack HighSpeed szögletes nagybálázóin. A Krone a HighSpeed szériát a 2011-es Agritechnika kiállításon mutatta be. Az új termékcsalád jellemzője a jelentősen megnövelt t/h átbocsájtás, mellyel a piac legnagyobb teljesítményű gépe. Ezt első sorban a Krone bálázókon már jól ismert VFS előtömörítő rendszer keresztmetszetének növelésével, az előtömörítő villák számának 6-ról 5-re változtatásával, továbbá a bálázó percenkénti löketszámának, így a teljes rendszer sebességének növelésével érték el. Az új széria 2012-ben már bevezetésre került a német piacon, de hazánkba is került 1db 1290 HDP HighSpeed, mely a Krone zászlóshajója a szögletes nagybálázó kínálatában.

Mostantól a Big Pack High Speed bálázóknak sokkal nagyobb az étvágya, több anyagot vesz és dolgoz fel mint valaha, köszönhetően az új, opcióban elérhető „Active Pick-up” rendszernek. Az új egység alapja a jól bevált EasyFlow rendfelszedő (2.35m munkaszéleság, 1.95m munkaszélesség a Big Pack 890 esetében), mely vezérlőpálya nélkül készül. A vezérlés nélküli konstrukció előnye, hogy 58%-kal kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaz mint egy hagyományos rendfelszedők, ami miatt kevesebb a kopás és 30%-kal magasabb fordulatszámon üzemeltethető.
Az újdonság az „Active Pick-up” egységen a hajtott anyagtovábbító dob, ami a felszedő fölé került. Ezen cserélhető lapátok vannak, melyek feladata, hogy segítsék az anyag továbbítását a bálázóba. Másik módosítás, a görgős rendleszorító és a gép kapcsolatát érinti. Ezek a tartókarok a hajtott anyagtovábbító dob fölé kerültek, így a rendfelszedő a két oldaláról nyitottá vált. Emellett maga a rendfelszedő is közelebb került az előtömörítőhöz (szeletelős változat esetén a rotorhoz), így az anyagtovábbítás még rövidebb úton történik. Ez az új konstrukció további teljesítménynövekedést hoz, kifejezetten a nehéz betakarítási körülmények között, különösen az extrém száraz anyagok illetve a rövid szalma bálázása során.

A Krone új és innovatív „Active Pick-up” rendfelszedője már jelenleg is standard felszerelés a Big Pack HighSpeed 890 és 4×4 modelleken, ahol már bizonyította teljesítménynövelő hatását. Például szalma bálázás során 2011-ben, a Big Pack 4×4 modell 75 t/h teljesítménnyel dolgozott 11% nedvességtartalom mellett, 180 km/m3 bálasűrűséggel. A 4 x 4 láb (120cm x 130cm) keresztmetszetű csatornával 3.20m hosszú, 5m3 térfogatú bálák készültek, melyek egyúttal a világ valaha volt legnagyobb szögletes szalmabálái. Az „Active Pick-up” 2013-tól elérhető opció az összes Krone Big Pack bálázóhoz.

Forrás: http://magtarkft.hu