Járműkövetési megoldások az agrárszférábanAz üzemanyaglopás, a feketefuvarozás, a vállalat termelőeszközeivel végzett „maszekolás” súlyos forintokat húzhat ki a kis- és középvállalkozások, mezőgazdasági vállalatok zsebéből. A járműkövető rendszerek alkalmazása azonban megszüntetheti a járművek megcsapolásából és a „kis kerülőutakból” fakadó felesleges költségeket.
Egy mezőgazdasági vállalkozás gépparkjában számtalan jármű található: szolgálati gépkocsik, terepjárók, traktorok, teherautók, kombájnok. A mezőgazdasági munkák során ezek nagy része a megművelt területeken, a telephelytől akár távoli földeken is végezheti napi teendőit. Azt viszont
már, hogy melyik jármű ténylegesen hol található vagy épp hol, mit csinál, gyakorta a legnagyobb igyekezet ellenére is nehéz kideríteni.
A precíziós mezőgazdaság egyik leglényegesebb alapfeltétele a gépjárműpark percre pontos követése, vezérlése, irányítása. Az egyre emelkedő üzemeltetési és üzemanyagköltségek mindenhol megkövetelik a folyamatos kontrollt.

Egy internetes felületen könnyedén kezelhető térképen, műholdas rendszer segítségével ez egyszerűen megoldható. Kellő információ birtokában a munkafolyamatok is jól optimalizálhatók. Ha tehát mindig ismerjük gépeink, járműveink pontos helyét és az általuk elvégzett munkamennyiséget, akkor kalkulációt végezhetünk a teljes munka el-végzésének várható idejére és a ráfordított erőforrásokra vonatkozóan, szükség esetén átirányíthatjuk azokat egy másik munkaterületre, ellenőrizni tudjuk működőképességüket, vagy akár azt, hogy a rájuk bízott feladatot teljesítik-e.

A járműkövetési szolgáltatás felfogható akár egy olyan térinformatikai rendszerként is, amely egyszerre felel a mezőgazdasági szempontok teljesüléséért és a munkafolyamatok vezérléséért. A rendszer ugyanakkor nem csak folyamatok feletti kontrollt valósít meg, hanem a hatékony munkaszervezés és üzemeltetés egyik fontos eszköze, így alkalmazása végső soron a rendszer előnyeit kihasználó vállalatoknak takarít meg időt, energiát és nem utolsósorban pénzt.
Amennyiben már hallott üzemanyaggal, műtrágyával vagy akár géphasználattal kapcsolatos visszaélésekről, esetleg az önök cégénél is előfordult már hasonló eset, úgy itt az ideje, hogy igénybe vegye a rendszer tesztelésének lehetőségét. Azok az ügyfelek, akik kipróbálták a rendszert, kivétel nélkül pozitív tapasztalatokról számoltak be.

Azt persze említeni sem kell, hogy természetesen nem azok voltak a rendszer legelkötelezettebb hívei, akik érintettek voltak a céges járműparkkal való visszaélésekben.
A WebEye járműkövető szolgáltatás egy nemzetközileg elismert, mobil kommunikáción alapuló, komplex műholdas nyomkövető rendszer, amely modern műszaki technológiákat alkalmazva nyújt felhasználóinak jelentős költségmegtakarítást és piaci előnyöket. A rendszer mindemellett
lehetőséget biztosít arra is, hogy felhasználója a cégén belül már működő logisztikai és egyéb alkalmazásokhoz közvetlenül kapcsolódjon. Használata az alkalmazott technológiák mellett is olcsó, egyszerű és univerzális. Ideális választás egy cég hatékonyságának növelésére, a piaci versenyelőny megszerzésére vagy akár megőrzésére.

A járműkövető rendszer az alapfunkciónak számító műholdas nyomkövetés és üzemanyagszint-mérés mellett számtalan hasznos és kényelmi funkciót is magában foglal. A könnyebb adminisztrációt a sofőrazonosítás szolgálja, míg a jármű vezetőjének műszak-üzemóra ellenőrzése a munkaerő-menedzsment feladatait egyszerűsíti. A rendszerbe beérkező adatokból különféle lekérdezési módok alapján útnyilvántartásnak is megfelelő, precíz menetlevél generálható. A sofőrazonosításnak köszönhetően látható, hogy éppen ki vezeti a járművet, személyre lebontva ellenőrizhetőek a vezetési idők és munkaidő-kimutatások, sőt akár a céges és magánutak is elkülönülten láthatók.

Természetesen, ha piaci környezetről beszélünk, akkor a költséghatékonyság kérdése viszonylag hamar előtérbe kerül. A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy egy járműkövető rendszerrel elérhető megtakarítás mértéke attól függ, hogy a jármű havonta mennyit dolgozik, de természetesen a járművel végzett munka jellege is befolyásolja a megtakarítást.
Mezőgazdasági munkagépeknél akár harminc százalékos költségcsökkentést is elérhetnek a járműkövető rendszert használó cégek, és a jármű jellegétől, típusától és futásteljesítményétől függően átlagosan legfeljebb két-három hónap alatt, legrosszabb esetben háromnegyed év alatt megtérül a járműkövető rendszer beszerzési költsége.
Szerencsére napjainkban már a hazai piac is egyre tudatosabban fordul a korszerű logisztikai megoldások, a költséghatékonyságot jelentő flottamenedzsment rendszerek felé. A cégek dolgát persze nehezíti a piacon jelen lévő megoldások, illetve a választás sokfélesége, a feltűnően olcsó és nem megfelelő minőségű szolgáltatások azonban várhatóan rövid időn belül lemorzsolódnak.
A flottamenedzsment megoldások egyébként nem csak nagyvállalati környezetben alkalmazhatók: a kkv szektorban is van létjogosultságuk, hiszen a problémák, visszaélések a kisvállalatoknál is jelen vannak.
Mindeközben nem szabad elfelejteni, hogy a mai kiélezett piaci helyzetben egy ilyen rendszer alkalmazása a vállalkozások versenyképességére is pozitív hatást gyakorolhat.
Farkas Zsolt Géza
Lochner Kft.
www.jarmukovetes.hu