Hengeres és szögletes bálagyűjtő és szállítókocsik az SMS-tőlA tarlóról történő, megfelelő hatékonyságú bálalehordás az eddig hazánkban alkalmazott módszerekkel számos szállítójármű és rakodógép összehangolt munkáját igényli. Általában igen rövid idő alatt kell ezt a műveletet elvégezni, hogy a már előzetesen felbálázott takarmány ne veszítsen minőségéből, valamint hogy a szántóföld tarlóápolás munkái megkezdhetőek legyenek, illetve ne keletkezzen taposási kár az újrasarjadó kaszálón.

A gyártó:

A csehországi SMS s.r.o. régmúltra visszatekintő, hagyományokkal rendelkező gépgyártó. 1897-ben Julius Goth Rokycany-ban egy régi malmot alakított át szerszámgyárrá. Nem sokkal ezután, 1906-ban már 115 dolgozója volt a gyárnak. A II. világháborút követően a gyárat a Škoda vásárolta fel, majd államosították, és ekkor kezdődött el a gépgyártás az agrárium számára. A gyár 1993-as privatizációja után új fejlesztési és gyártási program elindulásával alakult ki az SMS mostani profi lja. Mára gyakorlatilag a teljes talajművelőeszköz-palettát gyártja kiváló minőségben, így magágykészítő kompaktorokat, rövid tárcsákat, nehéz tárcsákat, háromféle kivitelben szántóföldi kultivátorokat, Finisher nehézkultivátorokat, valamint lazítók széles spektrumát, de ezen túlmenően a mulcsvetőgépek előállításában is komoly tapasztalatokkal bír. A magas minőséget bizonyítja a nagy múltú cégek részére történő bérgyártás is, ennek megfelelően a cseh cég csak 2005-ben lépett piacra, a Készenlét Zrt. hazai képviseletében.

Mindezen termékeken túl az SMS mind hengeres, mind szögletes bálák rakodására és szállítására alkalmas bálagyűjtő, -szállító pótkocsikat is gyárt több évtizede, így komoly üzemeltetési tapasztalatokkal bír, sőt hazájában az övé a legelterjedtebb technológia.

Jelen cikkben az SMS számos terméke közül a hengeres és szögletes bálák begyűjtésére és szállítására alkalmazott önrakodó bálaszállítókat mutatjuk be.

A mind a hengeres, mind a szögletes bálák felrakodására alkalmas gépek jellemzője, hogy a menetirány szerinti jobb oldalon elhelyezett hidraulikus rakodókar segítségével a traktor fülkéjéből működtetve egyszerűen végezhető a bálák felemelése a rakfelületre. A felszedő villa segítségével a bála alá nyúlva azt egyetlen művelettel a rakfelületre emeljük. A szállítókocsi teljesítménye a bála mellé állástól a bála felrakásáig, típustól függően 40-60 másodpercet vesz igénybe. A felszedő villa 1200-1400 mm szélességű bálákhoz van állítva, bálaátmérő tekintetében viszont univerzális.

  

Szögletes önrakodó bálagyűjtő, -szállító pótkocsi

Manapság nagy gondot jelent a nagy mennyiségű bála mozgatása, felrakodása, szállítása, illetve annak táblaszélen vagy a telepen történő lerakodása és elhelyezése, ami a komoly szervezési munkák mellett is nagy értékű gépeket igényel. Az eljárás hatékonysága azonban nagymértékben függ a bálák kezelésének, különösen a tarlóról való betakarításuknak a hatékonyságától, a költséghatékonyságtól.

Az önrakodó bálaszállítók alkalmazásával nemcsak gépeket válthatunk ki, de munkaerőköltséget is megtakaríthatunk.
Az SP-K31 önrakodó bálaszállító pótkocsi hatékonyabb megoldást kínála bálák felrakására és szállítására, ha a beruházási és üzemeltetési költségek, valamint a szükséges munkaerő tekintetében vizsgáljuk a gépek teljesítményét:

– A bálák begyűjtése és felrakása a továbbító asztal alatt található villával történik.

– A továbbító asztalon, szélességüktől függően, 2 vagy 3 bála fér el (2×120 cm vagy 3×80 cm). Ezek aztán függőleges helyzetbe állítva kerülnek a rakfelületre.

– A rakfelület láncos továbbítóval és mozgó hátfallal rendelkezik, amely egyúttal támasztékként is szolgál a felrakott bálák számára. A rakfelület enyhe lejtése kellő stabilitást ad a báláknak.

– A szögletes bálák leürítésére csak a kazalrakó módszer alkalmazható.

Ennek megfelelően a bálák lerakása a rakfelület megdöntésével történik. Ehhez a művelethez egyenes, szilárd terep szükséges. A szállítókocsi magassága megdöntött rakfelülettel 3,8 m.

– A gép minden üzemi funkciója a traktorkabinból, elektrohidraulikus rendszer segítségével vezérelhető

Hengeres önrakodó bálagyűjtő, -szállító pótkocsi

Működésleírás és alapvető üzemeltetési adatok:

– A begyűjtés és felrakás egy felszedő villával történik, amellyel a bála alá kell nyúlni; így az egyetlen művelettel a rakfelületre helyezhető.

  

A standard villa 1200-1400 mm-es hengermagasságú bálákhoz van beállítva; bálaátmérő tekintetében univerzális.

Mindhárom kivitel 120×150 cm méretű bálákra van adaptálva.

  

– A rakfelület hidraulikusan működtetett tolólapáttal rendelkezik, amely a kocsi hátulja felé tolja a felrakott bálákat.
– Az SP-V 2×4 szállítókocsi kiürítése történhet a rakfelület függőleges helyzetbe állításával, vagyis a kazalrakó módszer is alkalmazható, ugyanakkor a rakfelület éles szögben való megdöntésével lehetőség van a bálák lecsúsztatására. Az SMS SP-V 2×4 kivitelnél opcionálisan az irányba fordító felszedő villa is rendelkezésre áll.– Az SMS SP-V2×5, valamint az SMS SP-V3×5 szállítókocsi kiürítésekor a hátsó hidraulikusan vezérelhető ajtó lenyitását követően a tolólapát letolja a rakományt a rakfelületről.

  

– A gép minden üzemi funkciója a traktor fülkéjéből, elektrohidraulikus rendszer segítségével vezérelhető. Az SMS által gyártott szállítóeszközök fő jellemzője az egyszerű, letisztult műszaki megoldások alkalmazása – ennek megfelelően ezek a gépek gyors, hatékony munkavégzésre alkalmasak, miközben kiemelkedően strapabíróak, megbízhatóak.

Magyarországi forgalmazó: Készenlét Zrt.


Ez a cikk a GÉPmax 2009/03 - márciusi számában jelent meg.