Csökkentse költségeit a KVERNELAND ACCORD MSC-vel!Nagy munkasebesség, magágykészítés – vetés – visszatömörítés – egyetlen menetben; állandó vetésmélység, egyenletes állomány.

Az üzemeltetési és termelési költségek növekedésével egyre inkább csökken a növénytermesztés jövedelmezősége, így egyetlen út marad: a költségek csökkentése, amit a növénytermesztési technológiákban a menetszámok redukálásával, illetve összevonásával valósíthatunk meg.

Őszi vetésű növények – amelyeknagy területet foglalnak el Magyarországon a vetésforgóban (pl.: őszi káposztarepce, őszi árpa, őszi búza) – nagy részben kalászosok, kukorica, napraforgó elővetemény, szántás nélkül kerülnek a talajba. Általában a magágy-előkészítés gépe nehéztárcsa, az esetek kisebb hányadában nehézkultivátor (pl. Kverneland CTC).
Nagy mennyiségű szárat hagyó növények után (kukorica, napraforgó) sok esetben 2-3 sor nehéztárcsával tudnak csak megfelelő minőségű száraprítást, -bekeverést, magágyat készíteni, illetve az alapműtrágyát bedolgozni!

A KVERNELAND ACCORD MSC magágykészítő vetőgépet az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldására tervezték! A költséghatékony technológiák alapvető jellemzője a művelet- (összevonás) csökkentés és ezáltal a kiadások, költségek csökkentése.
A KVERNELAND ACCORD MSC magágykészítő vetőgép két sorban elhelyezett 45 cm átmérőjű csipkés,
gumibakokra szerelt tárcsasora, agresszív tárcsaszöggel, igen hatékony keverő-aprító munkát biztosít, még kötött talajokon is. Egyenkénti karbantartásmentes csapágyazása és a traktorból hidraulikusan (opció) állítható munkamélysége mind garantálja a hatékony munkát. Az első és a hátsó tárcsasorok mélysége külön-külön is állítható egy csavarorsó segítségével.
A KVERNELAND ACCORD MSC magágykészítő vetőgép két gumi keréksorra „támaszkodik”, az egyik
a tárcsák előtt helyezkedik el, a gép teljes munkaszélességében ledönti a szárakat, hogy a tárcsa könnyebben el tudja vágni azokat, illetve a tárcsák pontos mélységhatárolását végzi, míg a másik gumi keréksor a gép szállítását végzi, vetésmélységet határol,és visszatömöríti a tárcsák által  fellazított talajt, így tömör magágyalapot készít az azt követő CX-Mulch vetőcsoroszlyáknak.
A KVERNELAND Accord MSC lelke az ún. CX-Mulch laprugó-terhelésű tárcsás vetőcsoroszlya a 160 kg csoroszlyánkénti állandó nyomással minden körülmény és talajállapot között biztosítja önnek az állandó vetésmélységet!

A két sorban elhelyezett 12,5 cm gabonasortávra szerelt duplatárcsás vetőcsoroszlyák elve megegyezik a hagyományos CX csoroszlyáéval, miszerint egy konvex fémtárcsával állandóan együtt forog egy kisebb átmérőjű műanyag tárcsa, amely mivel a fémtárcsa „árnyékában” fut, így talajjal keveset érintkezik, viszont állandóan tisztítja a fémtárcsát a nedves körülmények között rárakodó talajrészecskéktől, és nyitva tartja a magbarázdát, míg a vetőmag bele nem esik. Így nincs szükség külön sárkaparóra, amit állandóan után kell állítani, illetve általában a sárkaparónál szorul meg először a vetőcsoroszlya nedves talaj esetén. A vetésmélységet nagyon egyszerűen, a munkahenger szárán lévő távtartókkal állíthatjuk be, és vizuálisan ellenőrizhetjük.
A KVERNELAND ACCORD MSC magágykészítő vetőgépet is az ACCORD pneumatikus vetésrendszer „táplálja” vetőmaggal, amelyet az ACCORD cég 1966-ban fejlesztett ki, és azóta is szabadalommal véd; ennél ventilátor keltette légáramba juttatjuk bele mechanikusan vagy elektromosan hajtott cellás kerékkel a vetőmagot, amelyet a légáram egy elosztófedélbe szállít, ahol megtörténik a vetőmagok egyenletes soronkénti szétosztása. Az adagoló 1,5-380 kg/ha mennyiségben képes különféle magok (repce, lucerna, gabonafélék, fűfélék, borsó, stb.) elvetésére.

A KVERNELAND ACCORD MSC magágykészítő vetőgépek magtartálya 3700-4500 liter térfogatú, így pl. búzából kb. 12 ha elvetése megoldott egy feltöltéssel, ami a 160 kg-os állandó vetőcsoroszlya-nyomásból adódó biztos mélységtartásnak és nagy (12-16 km/h) munkasebességnek köszönhetően nagy mértékben meghatározza a gép teljesítményét.
A CX-MULCH vetőcsoroszlyák után soronkénti gumibakokra szerelt keréksor végzi a visszatömörítést, aminek a nyomása csavarorsókkal állítható, illetve nedves körülmények esetén, amikor a visszatömörítés károsan befolyásolja a növény fejlődését, ugyanezen csavarorsókkal a tömörítő keréksor a levegőbe emelhető, így teljesen kiiktatható. E közben az azt követő magtakaró borona elvégzi a magtakarás, végső felszínalakítás műveletét; ennek nyomása rugókkal pozitív és negatív irányba is állítható, tehát adott esetben ráterhelni és súlyt levenni is tudunk a magtakaró boronáról.
A KVERNELAND ACCORD MSC magágykészítő vetőgép 3,0-4,0 m-es merevvázas és 4,0-4,50-4,80-6,00 m-es hidraulikus csukású kivitelben érhető el (felhívnánk a figyelmet a 4,80 m munkaszélességre, ugyanis kiválóan alkalmazkodik a 24 m-es művelőút technológiához) mechanikus vagy elektromos hajtású magadagolóval, minden esetben művelőút-automatikával, teleszkópos, kihúzható vonórúddal (ami különösen az ikerkerékkel ellátott traktoroknál nagyon fontos).

Kverneland Group Hungária Kft
www.kvernelandgroup.com/hu


Ez a cikk a GÉPmax 2010/06 - június-júliusi számában jelent meg.