Vízszintes tengelyű VOGEL-NOOT MasterCut szárzúzók minden területreA vízszintes tengelyű szárzúzók alkalmazásának aránya egyre növekszik az utóbbi években, annak ellenére, hogy a szántóföldi szárzúzást az új fejlesztésű kombájnokra szerelt szárzúzókkal is el lehet végezni.

Kép

Ezeknek az adaptereknek a munkaminősége ugyanis csak bizonyos korszerű típusoknál és kifogástalan állapotukban közelíti meg a hagyományos vízszintes tengelyű szárzúzó munkaminőségét, máskülönben csak elfektetik a szármaradványt. A vízszintes tengelyű szárzúzók fontos előnye a szélesebb körű kihasználási lehetőségük, ezek ugyanis a tábla melletti területek ápolására, parlagfű-mentesítésnél, legelő-karbantartásnál vagy bizonyos típusok az erdészetekben is jól alkalmazhatóak.

A VOGEL-NOOT szárzúzóprogramja 8 részre van felosztva, amelyen belül a hagyományos szántóföldi szárzúzó merev és összecsukható kivitelben, a frontra szerelhető kivitel vagy az oldalra kitolható, szögben dönthető kivitel is egyaránt elérhető.

A legkisebb traktorok után, gyümölcsösökbe, szőlősorok közének ápolására alkalmas a TK és az MU típus, amelyek 1 méteres kiszereléstől állnak a felhasználók rendelkezésére. Ezek a könnyű kivitelű, kompakt gépek f ront-és hátsófüggesztéssel is rendelhetőek, alaphelyzetben, a f üggesztőkeret határain belül, oldalra tolhatóak.

A nagyobb és erősebb kivitelű TSA és TSL szárzúzók már a szántóföldi munkavégzés feladataira is alkalmazhatóak. A Magyarországon elterjedt TSA/P típusok esetében a rotor 194 mm átmérőjű, a gép alaphelyzetben támasztóhengerrel és kalapácsos művelőelemekkel szerelt. A házban lévő 3 cserélhető ellenkés segítségével precíz száraprítás végezhető el. Gyümölcsösben, szőlőben történő alkalmazáskor előnyös a venyigezúzó felszerelése, amely tovább tartja a házban a növényi szárakat, és így még alaposabb zúzóhatás érvényesül. A TSA típusok TSAF néven front-hátsó kombinált kivitelben is kaphatóak. A TSAF kivitelű szárzúzó kettős függesztőkerettel és a traktor mögötti alkalmazást lehetővé tevő kétoldali hajtómű kihajtással rendelkezik. Az egyenletes magasságú munkavégzésről támasztóhenger, a széleskörű használhatóságról alaphelyzetben hidraulikus oldalratolás gondoskodik. A nagyobb gazdaságok részére a ház belsejébe szerelhető kiegészítő kopólemez alkalmazása is ajánlott. Az erős hajtóművel, szabadonfutós kardánnal szállított TSA típusok a 130 LE-s erőgép-kategóriáig ajánlottak.

Magyarországon a TST típusú szántóföldi szárzúzó a leginkább elterjedt. Ennél a típusnál már extra erős hajtómű (1000/min fordulatszámhoz), fokozatmentesen állítható támasztókerék — opcióban támasztóhenger sárkaparóval — és szabadonfutós kardán is része az alapfelszerelésnek. A függesztőkeret oldalra eltolható, ami még nagyobb kihasználhatóságot biztosít a gép tulajdonosa számára. A szármaradványok egyenletes terítését az állítható hátsó fedélre csavarozott szárterelők segítik. A 2,8 métertől 4 méterig merev kivitelben is rendelhető TST kétoldali hajtómű-lehajtással is megvásárolható, amely változat a nagyobb gazdaságok részére ajánlott. A 3,2 és 4 méteres merev gép szállítókerékkel is felszerelhető, és így hosszirányban már biztonsággal szállítható közúton. A TST típus összecsukható kivitelben 3,2/4/4,6/6 méteres munkaszélességben is választható. A TST280 típustól alkalmazott 273 mm átmérőjű rotor a kategóriájában az egyik legerősebb kivitel. Az univerzális késsel szerelve általánosan alkalmazható gépet nyerünk, míg hosszú kalapáccsal szerelve kitűnően használható kukorica vagy napraforgó szárzúzására. A hajlított kivitelű hosszú kalapács szívó hatást fejt ki a rotortérben, így a letaposott vagy dőlt szármaradványt is képes felemelni és apróra zúzni. Az opciók közül itt is fontos szerepe van a belső ház védelmére szolgáló kopólemez-nek, amely hosszabb élettartamot és alacsonyabb karbantartási költséget eredményez.

A legszélesebb körben alkalmazható MasterCut szárzúzó az SA/L típus. Az oldalra kitolható, felfelé 90°-ban, lefelé 75°-ban fokozatmentesen dönthető kivitelű rézsűzúzó a szántóföldi munkavégzés mellett különösen alkalmas a táblaszélek gyommentesítésére, az erdei utak tisztántartására, az utakra belógó bokrok függőleges vágására és az árokpartok kaszálására. Az oldalra kitolás lehetővé teszi a traktor nyomvonalán kívüli munkavégzést, amely lehetőség oldalra szerelt hajtóművel tovább növelhető. Különösen erdei utak tisztításakor fontos opció a mechanikus vagy hidraulikus keretvédelem, amely tuskó-ba ütközéskor engedi hátramozdulni a szárzúzót. Bár az SA/L nem tipikus erdészeti zúzó, a 0160 mm-es rotorral, 3 ellenkéssel és kalapáccsal szerelt típus 4-5 cm-es ágak zúzásáig erre a célra is biztonsággal használható. A támasztóhengerrel szerelt SA/L típus front kivitelben is oldalsó támkerékkel rendelhető.

A MasterCut szárzúzók mindegyike elektronikusan kiegyensúlyozott, vibrációmentes rotorral, megbízható hajtóművel, erős kerettel, illetve minőségi anyagokból készül, amit az eszközök hazai piacon elért vezető szerepe is bizonyít.

Gazsi Zsolt, Vogel-Noot Kft.

Kép [m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="06" honev="június-júliusi"] >