Új SAME FRUTTETO³ traktorokA SAME 2011-ben teljesen újjátervezte ültetvényekben használatos traktorjait, számtalan újítás is van bennük úgy, hogy közben a gépek teljesítménye és hatékonysága is javult. Az új Frutteto³ sorozat azokat a tapasztalatokat kamatoztatja, amit a SAME az ültetvénytraktorok speciális ágazatában megszerzett. Az új traktorok küllemre is megújultak, a gyümölcs- és szőlőtermesztő gazdák olyan kompakt modellek közül választhatnak, amelyek könnyedén és precízen dolgoznak a sorközökben. Az új Frutteto³ sorozat ékes bizonyítéka annak, hogy a SAME a világ egyik vezető gyártója a speciális traktorok piacán.

Új TIER lll motorok

A Frutteto³ sorozat legújabb gépeiben SDF TIER III motorok dolgoznak – ezek kompakt méretüknél fogva ideálisak a gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben végzett munkákra. A motorok három- vagy négyhengeresek, turbófeltöltősök, fő jellegzetességük a befecskendezésben van, ugyanis minden hengernek önálló üzemanyagellátása van. Ez az ultramodern megoldás rendkívül magas üzemi nyomást és folyamatos befecskendezést tesz lehetővé. Ez és az elektronikus motorvezérlés együtt garancia arra, hogy a teljesítmény és a gazdaságos működés minden munkakörülmény között megvalósuljon: a vezérlőegység minden motorterhelési szintnél és sebességnél automatikusan szabályozza az üzemanyag-befecskendezést. A SAME Frutteto³ traktorok motorja 100 %-ban alkalmas a tiszta biodízel felhasználására is.

A sorozatban öt modell kapott helyet:

Frutteto³ 80 háromhengeres turbófeltöltős 82 LE / 60 kW

Frutteto³ 90.3 háromhengeres turbófeltöltős 90 LE / 66 kW (csak S/V modellek)

Frutteto³ 90 négyhengeres turbófeltöltős 85 LE / 63 kW

Frutteto³ 100 négyhengeres turbófeltöltős 96 LE / 71 kW

Frutteto³ 110 négyhengeres turbófeltöltős 106 LE / 78 kW

 

A speciális szektor legfejlettebb sebességváltója

Az új SAME Frutteto³ traktorok teljesen egyedi sebességváltó-koncepcióval rendelkeznek; ez a megoldás egyedülálló a speciális traktorok között. A cél az volt, hogy a sebességváltó révén a traktor maximális hatékonysággal és sokoldalúsággal rendelkezzen.

Az új SAME modellek háromlépcsős Powershift sebességváltóval rendelkeznek, illetve egy Overspeed üzemmóddal, amelynél egy elektronikus rendszer lehetővé teszi, hogy a traktor gazdaságos működéssel is felgyorsuljon 40 km/órára. Ennél a sebességnél a nyomaték csaknem a maximális. Ezen tényezők közösen azt eredményezik, hogy a traktor teljesítménygörbéje optimális, működése üzemanyag-takarékos, vezetése pedig rendkívül kényelmes.

Új külső, új fülke

A sorozat kívülről is forradalmi újításon ment keresztül. A legfeltűnőbb változás az egy darabból álló motorháztető a középen levő fényszórókkal; ez a szemrevaló modern stílusjegy immár a SAME több traktorján is megtalálható. A motorháztető felnyitása egy gomb lenyomásával történik, a motor könnyen hozzáférhető a rutinszerű ellenőrzésekhez és karbantartási feladatokhoz.

A légszűrőt a hűtőrács közelében helyezték el, így a motorhoz egyenletes, hatékony légáram jut, a motorháztető lekerekített vonalai és elvékonyodó alakja pedig segít abban, hogy a traktorral egyszerűbb legyen a manőverezés a sorok között.

A Frutteto³ új küllemének utolsó eleme a négypilléres, csendes, klímaberendezéssel ellátott fülke, melyből jó a kilátás, vagyis minden megvan, amit egy modern traktortól elvárhatunk.

Méret és felszerelés

Az új Frutteto³ traktorsorozat modelljei voltaképpen csomagok, melyekben motort, méretet és felszerelést lehet választani. Minden modell kapható Frutteto³, Frutteto³ S- és V-változatban, ezek méretbeli különbségeket jeleznek. A Frutteto³ hátsó tengelyének legkisebb távolsága880 mm

(Frutteto³ V), ami a szűk szőlősorokban ideális. A Frutteto³ S-sorozat legkisebb tengelytávja940 mm, ez a szélesebb gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben megfelelő. A Frutteto³ V minimális hátsó tengelytávolsága1,050 mm.

A három változat egyben kétféle felszerelési szinttel kapható:

Frutteto³ LS: Középső modell széles sorközű ültetvényekbe, elektrohidraulikus vezérléssel és

powershift sebességváltóval.

Frutteto³ GS: Csúcskategóriás modell sebességváltóval, Stop & Go funkcióval.

Az LS és GS csomagok a Frutteto³ és a Frutteto³ S traktorokhoz is kaphatók.

Információ az SDF-ről:

A SAME DEUTZ-FAHR (SDF) csoport székhelye Treviglio (BG), ez a világ egyik vezető traktor-, kombájn-, mezőgazdasági munkagép- és dízelmotor-gyártója. A termékek az egész világon kaphatók SAME, DEUTZ-FAHR, Lamborghini és Hürlimann márkanevek alatt. A traktorok teljesítménye 30 és 300 lóerő közötti, míg a betakarítógépeké 120-tól 450 lóerőig terjed.

2009-ben a szerte a világban közel 2400 embert foglalkoztató SDF nettó árbevétele 876.4 millió euró volt, kamat és adózás előtti nyeresége pedig 6.5 millió euró.

Az SDF 25.1%-ban bitrokolja a DEUTZ AG részvényeit. A Deutz AG a frankfurti értéktőzsdén is jegyzett cég, mely a világ egyik vezető független dízelmotor-gyártója.