TEBBE – optimális megoldás a szervestrágya-kezelésbenA trágyakezelés egészen az állattartó telepek korszerűsítésére 2007-ben kiírt pályázatig egy elhanyagolt területe volt az állattartásnak így az állattartó telepek jelentős részén a szerves trágya tárolása,mozgatása, kijuttatása többségében az elavult és leromlott műszaki állapotú technológiával valósult meg.

A pályázatnak köszönhetően az állattartó telepeknek lehetősége nyílt arra, hogy jelentős támogatás mellett korszerűsítsék az állattartás létesítményeit és technológiai berendezéseit. A beruházások során számos közepes és nagygazdaság döntött a Tebbe szervestrágyaszóró gépek rendszerbe állításáról. Döntésüket az indokolta, hogy a Tebbe gépek olyan műszaki megoldásokat tartalmaznak, amelyek garantálják a stabil működést, az alacsony üzemeltetési költséget, a hosszú élettartamot és a kiváló munkaminőséget.

Az Albert Tebbe GmbH-t 1941-ben alapította a névadó, családi vállalkozásként Bissendorfban, Németországban. Kezdetben mezőgazdasági pótkocsik gyártásával foglalkozott, majd 1956-ban megkezdte a trágyaszórók gyártását. A ma ismert Tebbe trágyaszórók első változatát 1986-ban kezdték gyártani. A gépek a szórási egyenletesség, a minőség és tartósság folyamatos fejlesztése mellett érték el a jelenlegi műszaki színvonalat. A céget jelenleg az alapító három fia, Dirk, Jürgen és Frank Tebbe irányítja. Működési elvében az összes Tebbe trágyaszóró megegyezik. A trágyát, komposztot a szórószerkezet felé 2 db kaparóláncos továbbító szállítja.

A 4 db hajtólánc 14×50-es méretű, szakítószilárdságuk egyenként 24 tonna. A hajtás hidromotorral, egy robosztus homlokkerekes hajtóművön keresztül történik. A hidromotor fordulatszáma minden típus esetében fokozatmentesen állítható. Az anyagot a 2 db vízszintesen elhelyezett tépőhenger aprítja. A tépőhengerek fogai ötvözött, edzett acélból készülnek, kiemelkedő kopásállósággal. A hajtás duplex lánccal történik. Ellentétben más típusokkal, itt a tépőhengerek kizárólag a trágya aprítását végzik, és az anyagot a 2 db 1000 mm átmérőjű szórótányérra továbbítják. Ezeken 4-4 db állítható szögű lapát található, amelyek, mivel ezek a kopásnak leginkább kitett alkatrészek, Hardox acélból készülnek. A tányérok hajtása 2 db szabadonfutós hajtóművel történik. Az egész szórószerkezetház – tekintettel a nagy igénybevételre – 8 mm-es acélból készül.

Érdemes megemlíteni a kocsiszekrény kialakítását, amelynél a gyártó szintén a tartósságra törekszik, így az egység oldalfalai 3 mm vastag lemezből, teljesen hegesztett kivitelben készülnek. További jelentős előny, hogy az oldalfalak belső felülete teljesen sík, a merevséget pedig a külső oldalra hegesztett merevítők adják. Az új uniós előírásoknak megfelelően a trágyateret a szórószerkezet felől egy ajtó zárja, ami hidraulikusan működtethető, hogy tisztításkor, karbantartáskor a tépőhengerek könnyen hozzáférhetők legyenek. Az ajtó alja külön is nyílik, rugó ellenében, hogy az esetleg a trágyába került nagyobb idegen anyag távozni tudjon. A kőbiztosítást, túlterhelés elleni védelmet a szórószerkezeten nyírócsavarok végzik.

A Tebbe gyár széles palettáján minden gazdálkodó megtalálja a számára optimális eszközt.
A legkisebb változat a DS100, egytengelyes, 10 tonna össztömegű modell, rugózott vonórúddal.
A talajterhelés csökkentése érdekében már ez a változat is 600 mm profilszélességű, alacsony nyomású abroncsokkal készül, vonóerőigénye 90-120 LE. Léteznek továbbá 14, 16 és 18 tonna össztömegű tandem tengelyes változatok.
A legsokoldalúbb és legnagyobb teljesítményű típus a HS 220. Ez egy tandemes szóró, 22 tonna össztömeggel. Különlegessége az elektromos kezelőegység, az automata lánckenő rendszer és az alapfelszereltséghez tartozó hidraulikus tolózár, amellyel a hígabb fázisú anyagok kijuttatása is jól adagolható. További különlegessége, hogy cserefelépítményes változata is létezik, így a trágyaszóró felépítményt néhány perc alatt a Tebbe 45 köbméteres silószállító felépítményére vagy a Brantner cég szemes termény szállítására is alkalmas letolófalas felépítményére cserélhetjük
MAGTÁR KFT.
www.magtarkft.hu
www.tebbe-landmaschinen.de


Ez a cikk a GÉPmax 2010/11 - novemberi számában jelent meg.A videó Horváth Tamás felvétele