Összefoglaló az új Széchenyi Terv pályázatairólKözzétételre kerültek a Széchenyi Terv 2011-es kiírásai, amelyek sajnos nagy részben kizárják a tisztán mezőgazdasággal foglalkozókat a pályázatokból. Mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatos tevékenységekhez jelenleg nem lehet fejlesztési forráshoz jutni, ahogyan mezőgazdasági termelők sem jogosultak pályázatot beadni.

A mezőgazdasági termelők részére meghirdetett EMVA-program keretében is történtek változások, hiszen szinte minden pályázat beadási határidejét eltolták vagy megszüntették a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesei.

Összefoglalásul a módosított rendeletek:

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2008. (III. 7.) FVM-rendelet. Beadható: 2011. november 15. és december 15.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2008. (III. 27.) FVM-rendelet. Beadható: 2012. május 1. és május 31.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 47/2008. (IV. 17.) FVM-rendelet. Beadható: 2011. november 15. és december 15.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, korszerű ültetvények létesítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 35/2010. (IV. 9.) FVM-rendelet. Beadható: 2011. június 15. és július 15.

Egyelőre, bizonytalan ideig, a következő rendeletek alapján benyújtható pályázatok beadásának lehetősége megszűnik:

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az évelő, lágy szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 71/2007. (VII. 27.) FVM-rendelet.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a rövid vágás-fordulójú fás szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 72/2007. (VII. 27.) FVM-rendelet.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállításhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 78/2007. (VII. 30.) FVM-rendelet.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2008. (III. 7.) FVM-rendelet.

— Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 35/2008. (III. 27.) FVM-rendelet.

Tájékoztatásul összefoglaljuk a Széchenyi Terv gazdaságfejlesztésre kiírt pályázatait. Egyszerű technológiafejlesztés (2.1.1/A)

A pályázat keretében mikrovállalkozások és kisvállalkozások a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is eszközbeszerzéshez, információs technológia fejlesztéséhez, környezet-, minőség- és egyéb irányítási rendszerek bevezetéséhez igényelhetnek támogatást. Fontos változás, hogy az igényelhető maximális támogatási mérték az eddigiekhez képest változik, a támogatás maximálisan az összes elszámolható költség 40%-a. A támogatás minimális összege emelkedik, 3 millió Ft, maximális összege pedig 20 millió Ft.

Mikrohitellel kombinált támogatás mikrovállalkozások részére (2.1.1/M)

Az új kiírásra kizárólag mikrovállalkozások pályázhatnak majd, maximum 45%-os mértékű, 1-4 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek eszközbeszerzéshez, IKT-fejlesztéshez és ingatlanfejlesztéshez. Támogatás kizárólag mikrohitel termékkel kombinálva vehető majd igénybe, összege 1-8 millió Ft. A rendelkezésre álló forráskeret 2011-ben várhatóan 5 milliárd Ft lesz.

A pályázat 2011. január 17-én megnyílt és — a forráskeret kimerüléséig — egész évben benyújtható lesz.

KKV komplex technológiafejlesztés (2.1.1/B)

A pályázók várható köre: mikrovállalkozások, kisvállalkozások és középvállalkozások. Az eddigiekhez hasonlóan a támogatható tevékenységek: eszközbeszerzés, infrastrukturális és ingatlanberuházási és bérleti költségek, gyártási licenc, know-how beszerzések, információstechnológia-fejlesztés, piacra jutás támogatása, vállalati HR-fejlesztés a projekthez kapcsolódóan, tanácsadás, minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok

bevezetésének támogatása. Önállóan támogatható tevékenységek: eszközbeszerzés és információstechnológiafejlesztés.

Az igényelhető támogatás maximális mértéke 35%, összege pedig minimum 15 millió Ft, maximum 100 millió Ft lesz. A támogatásra rendelkezésre álló forráskeret összege 2011-2013 években a tervek szerint 4,28 Mrd Ft lesz.

A pályázat március 1-től beadható és — a forráskeret kimerüléséig — egész évben benyújtható lesz.

Komplex technológiafejlesztés és foglalkoztatás (2.1.3)

A pályázat keretében vállalkozások minimum 100 millió Ft, maximum 1 Mrd Ft, maximum 35%-os támogatást igényelhetnek. A rendelkezésre álló forráskeret 2011-ben várhatóan 15 Mrd Ft lesz.

A támogatható tevékenységek várható köre: eszközbeszerzés, infrastrukturális és ingatlanberuházási és bérleti költségek, gyártási licenc, know-how beszerzések, információstechnológia-fejlesztés, piacra jutás támogatása, vállalati HR-fejlesztés a projekthez kapcsolódóan, tanácsadás, minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása.

A pályázatok beadására március l-jétől él a lehetőség és — a forráskeret kimerüléséig — egész évben benyújthatóak lesznek.

Ingyenes pályázati tanácsadással és pályázati előminősítéssel szívesen állunk meglévő és leendő ügyfeleink rendelkezésére.

dr. Fukszberger Balázs

Mobil: +36 30 375-2030

E-mail: fukszberger.balazs@t-online.hu


Ez a cikk a GÉPmax 2011/03 - márciusi számában jelent meg.