Dondi – a vízelvezetés specialistájaA tavalyi évben jelentkező és az idei év tavaszán is folytatódó, nagy területeken előforduló belvízkárok nyomán kialakult helyzet és a hirtelen lezúduló heves esők ismét rávilágítanak, hogy nagy hatással vannak ránk a környezeti tényezők, de környezetünk karbantartásával a károkat sok esetben csökkenteni tudjuk vagy akár el is kerülhetjük.

Kép

A vízelvezető csatornák kialakítása, karbantartása sok esetben megoldja a fenti problémákat. A korábban is belvízre hajlamos területek okszerű művelésével szintén jelentős mértékben csökkenthetőek a károk. Egyrészt a területek környékén lévő levezetőcsatornák kimunkálásával, tisztításával, illetve az ezekbe bevezető csatornák elkészítésével lehet felkészülni a belvízre, másrészt a lazítózással tudjuk a talajok vízháztartását javítani.

A fenti feladatokhoz az olasz Dondi gyár termékeit kínáljuk. A Dondi több mint 150 éves múltra tekint vissza, ami az új fejlesztésekhez is megfelelő technikai, technológiai és tapasztalati hátteret biztosít (1. kép.).

A Dondi rotációs árokásók 3 gépcsaládba sorolhatóak — úgymint két forgófejes, egy forgófejes és egy forgófejes-tisztítótárcsás árokásók –, amelyeken belül többféle kivitel található, a szükséges igényekhez igazodva. A Dondi a termékei széles választékával immár 40 éve piacvezető az árokásók piacán. A Dondi rotációs árokásók legfontosabb egysége a jó minőségű hajtómű, amely egyszerűen, de biztonsággal és alacsony zajszinttel képes átvinni a hajtást. Minden modellre jellemző a “GLEASON” típusú ferde fogazású kúpfogaskerekek alkalmazása, amelynél a biztonságos nyomatékátvitelt egyszerre három fog kapcsolódása biztosítja, s egyben a hajtómű hosszú élettartamát is garantálja.

A két forgófejes árokásók kínálata magas szintű technológiát és teljesítményt biztosít a levezető csatornák és öntözőárkok ásásához és tisztításához. Kerekes traktorokkal új árok kimunkálásánál mászó fokozatban 400-600 m/óra sebességgel, egyszerű tisztítási munkáknál akár 1200 m/óra haladási sebességgel dolgozhatunk.

Az alapkivitelű gép 32°-os oldalfalú árkot készít, de 18°, 20°, 23°, 42°-os dőlésszögű kivitelek is rendelkezésre állnak, amely lehetőségek adaptálása a különböző talajtípusok és munkafolyamatok függvénye. A legnagyobb gép munkamélysége maximálisan 140 cm. A kívánt nagyságú új csatorna kimunkálását a gép egy vagy több menetben képes elvégezni, a talajtípustól, a traktor teljesítményétől és haladási sebességétől függően. A kitermelt földet az eszköz az árok két oldalára teríti (2. kép.).

Kép

Az egy forgófejes és az egy forgó-fejes-tisztítótárcsás árokásók is képesek új árok készítésére és régi tisztítására. A gépek munkasebessége új árok készítésekor 800-1200 m/óra, felújításkor 1200-1400 m/óra. Ezeknél a gépeknél alapkivitelben 30° az árok oldalfaldőlése. Az egy forgófejes-tisztítótárcsás gépekkel kiviteltől függően maximálisan 55-110 cm mély, az egy forgófejes árokásókkal kiviteltől függően maximálisan 35-70 cm mély árok alakítható ki. Ezzel összhangban a teljesítményigény 35 és 150 LE között változik. A kiemelt földet a csatorna jobb oldalára helyezi el a gép, így az út menti árkok karbantartására is alkalmas (3. kép.).

Kép

A Dondi árokásók között megtalálhatóak a traktor középvonalhoz képest oldalra kitolható gépek új árok kialakításához, illetve karos kivitel, traktor melletti árok készítéséhez, tisztításához (4. kép.).

A kínálatban megtalálható a Dondi Drenag gépcsalád, amivel sziklamentes talajokban 8, 14 és 20 cm széles csatorna alakítható ki a kések állításával — a legnagyobb modell esetén maximálisan 100 cm mélységben. A földet az árok jobb oldalára termeli ki az ároknyitó. A géppel az árokásással egy menetben alagcső és öntözőcső fektetése is elvégezhető. A munkasebesség 350-650 m óránként. Ha a talaj kemény vagy sziklás, akkor egy speciális wolfram szerszámkészlet is igénybe vehető áll (5. kép.).

Kép

Az IKR Zrt. a gépek teljes palettájával áll rendelkezésre, így megvalósulhat a gazdaság igényeinek legmegfelelőbb gép kiválasztásának lehetősége.

Ha felkeltettük érdeklődését a Dondi árokásók vagy egyéb talajművelők iránt, akkor keresse fel területi központjainkat, ahol megtekintheti a gépeket. Bővebb információkért a típusválasztékról, az árakról, finanszírozásról keresse az IKR Zrt. területi gépértékesítőit, képviselőit, akik készséggel állnak rendelkezésre:

Osgyán László munkagep@ikr.hu


Ez a cikk a GÉPmax 2011/03 - márciusi számában jelent meg.