A SIMA 2011 díjazottjai“A mezőgazdaságért folytatott harc nem nyerhető meg innováció nélkülaz innováció pedig a környezet szolgálatában áll.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a SIMA kiállítást február 20-án Bruno Le Maire, Franciaország mezőgazdasági minisztere.

Kép

Látogatók tömege jött az eseményre: öt nap alatt 209,800 ember: minden negyedik külföldi, ez 2009-hez képest enyhe növekedést mutat (akkor 208,550 regisztrált látogató volt).A nehéz gazdasági körülmények dacára a kiállítók népes csapata jelent meg: 1300-an érkeztek 41 különböző országból, több mint 1550 márkát képviselve. A cégek fele a tengerentúlról jött, így az idei show igazi nemzetközi esemény volt. Azt is érdemes megjegyezni, hogy 285 olyan cég állított ki az idei SIMA-n, akik korábban még nem jelentek itt meg.

A kiállítást több mint ötven workshop, konferencia és farmlátogatás színesítette, ami jó lehetőséget biztosított a tapasztalatcserékre. A Paris 2011 AgriEvolution konferencia például jól kihasználta a show rekordszintű látogatottságát. A kerekasztal-beszélgetéseken alkalom nyílt rá, hogy a résztvevők áttekintsék a mezőgazdaság helyzetét különböző országokban (India, Lengyelország, Kína, Ukrajna, Románia, Egyesült Államok). Egy sor esemény szolgálta a gazdák találkozását, eszmecseréjét! Érdemes megjegyezni, hogy a SIMA-n résztvevő újságírók 46%-a Franciaországon kívülről, 43 különböző országból érkezett.

Az alábbiakban a SIMA arany és ezüstéremmel díjazott termékeit mutatjuk be részletesen. Az elkövetkező hónapokban pedig az ott hallott és látott újdonságokkal találkozhatnak lapunkban.

Aranyérem

CASE IH

Két jármű mozgásának automatikus szinkronizálása

Kép

A termelékenység növelése kulcskérdés a Case IH számára, ez vezetett az Efficient Power (“hatékony teljesítmény”) technológia, illetve az AFS (“Advanced Farming System”=progresszív gazdálkodási rendszer) kifejlesztéséhez. A V2V (Vehicle to Vehicle rendszer, azaz két jármú távirányítással történő mozgatása) ugyanebbe a sorba illeszkedő forradalmi újítás. A V2V révén lehetségessé válik, hogy egyetlen gépkezelő szinkronban mozgasson két haladó járművet. Például a kombájn vezetője a traktor+pótkocsi kapcsolat mozgását is szabályozni tudja a garat ürítésekor, a két gép közötti WiFi vagy ZigBee révén. A második gépkapcsolat haladási sebessége és kormányzása tehát első ízben kontrollálható a “vezérgép” által.

A rendszer mindenféle olyan munkaműveletnél, különösen betakarításnál bevethető, ahol két gép összehangolt mozgására van szükség. Az eredmény közvetlenül javítja a termelékenységet.

IRRIFRANCE

Elektromos megoldás forgó öntözőrendszerekhez

Kép

Az öntözőberendezésen parányi elektromotor található. Az újítás lényege az, hogy a víz ereje által mozgatott forgást, amely jelentős nyomáscsökkenéssel jár, elkülönítik az öntözési célú vízkibocsátástól. Ennek köszönhetően a vízkijuttatás az eredeti nyomáson történhet, jelentősen javítva a hatékonyságot.

A cél az, hogy a teljes hatósugárban egyenletes legyen a víz eloszlása, ne károsodjon a talaj, ne lépjen fel káros víztöbblet, illetve szabályozni lehessen a vízellátás intenzitását. A szükséges nyomás kisebb, ami takarékosabb víz- és energiafelhasználást tesz lehetővé (azaz csökken az egy hektárra eső költség); az öntözés hatékonyabbá válik, illetve hatásosabban kijuttathatok a különféle növénykondicionáló anyagok is. Egyúttal csökken a környezeti kockázat (a felesleges víz nem jut felszíni vízfolyásokba vagy nem szivárog le a talajvízig), a forgócsap végét nem fenyegeti eldugulás.

Kép

JOHN DEERE ISOBUS kommunikációs rendszer az automata betakarítási műveletekhez

Ez az első olyan műszaki megoldás, amely az ISOBUS adatátviteli protokollt alkalmazza, így nagy előrelépést jelent a mezőgazdasági gépek irányítása és különböző műveletek végrehajtása terén. Különösen igaz ez a betakarítási munkákra. Az “ISOBUS Baler Automation” (bálázóautomatika) segítségével kétirányú információáramlás történhet a traktor és a körbálázó között. A bálázó a kívánt időben elindíthat különféle ismétlődő munkaelemeket; például a traktor megállítása, a bála kötözése és kidobása. Ez összhangban működik a “Fast Release System” fantázianevű rendszerrel, amelynek alapja két vadonatúj bálázótípus, a John Deere 960 és 990. Ezekkel a bála kiejtése sokkal rövidebb ideig tart, a bálák pedig tömörebbek. A két rendszer teljes összhangban működik együtt, ezáltal nő a termelékenység, csökken az üzemanyag-fogyasztás, a gépkezelő munkája pedig kényelmesebbé válik. A két traktor-munkagép-irányítási rendszert a John Deere a Grimme és Pöttinger céggel közösen fejlesztette ki.

A Grimme traktorokat a Pöttinger munkagépek az ISOBUS-kapcsolat révén kicserélt információk alapján irányítják:

A Grimme “Root Runner” rendszerét kifejezetten cukorrépa- és burgonya betakarítógépekhez tervezték. A traktor kormányzásánál felhasználják azokat az információkat, amelyekkel a szenzorok a sorokat és bakhátakat jelzik. A “Swath Scout” megoldást a Pöttinger dolgozta ki az automata p ótkocsik számára: egy képolvasó figyeli a szénarendeket, így a traktor maga automatikusan kormányozható.

Ezüstérem

AGROTRONIX

Szervestrágya-kijuttatás műveleteinek ellenőrzőrendszere

Kép

Az “EPANDIX” működése kettős. Egyrészt a lehető legpontosabban irányítja a gép működését, másfelől egyszerűsített nyomkövetést is lehetővé tesz. Kapocsként szolgál a traktor és a vezető számítógépe között. A rendszer lényege, hogy a szerves trágya szétterítésének minősége és egyenletessége javuljon. Képes rá, hogy a kijutatást a zárt láncú szállítás sebességéhez ütemezze; figyelembe veszi a szórógép ajtajának magasságát (szabadalmaztatott módszer), egyúttal a munkagép szórásképét úgy lehet beállítani, hogy az megfeleljen a trágyaszállítás ütemének (CEMAGREF-szabadalom).

Emellett beépítettek egy mérőműszert, így a kiszórt mennyiség még pontosabban nyomon követhető, a rakodás végén pedig a sűrűség is megbecsülhető (szabadalmaztatott módszer). A program célja az volt, hogy GFS-kiegészítéssel be lehessen határolni a rakodás helyét és a szórás sávját. Ez a felhasználó számára egyszerű és nagyon praktikus.

CLAAS France Kerekek felfüggesztése

Kép

A CLAAS kifejezetten kombájnokra tervezte ezeket a kerékfelfüggesztési megoldásokat. Az aktív kiegyenlítésnek köszönhetően a gép közúton 40 km/órás sebességgel haladhat (Franciaországban 25 km/órára vannak beállítva). Mivel a külső főméretek 3,5 méter alattiak, a járműkonvoj az A csoportba sorolandó (azaz nincs szükség kísérőjárműre).

A gépek teherbírásának fokozása révén a talaj káros tömörödése nem lép fel, így a munka menete is leegyszerűsödik. A közutakon és a szántóföldön tapasztalható kényelmesebb vezetés mellett a vágószerkezet nagyobb stabilitása is érzékelhető, azaz jobban követi a talaj szintjét és egyenletesebb a tarlómagasság.

CASE IH

Fokozatmentes átvitelű teljesítményleadó tengely

Kép

Az Efficient Power-technológia a Case IH termelékenységjavításának eredménye. A fokozatmentes TLT-erőátviteli rendszer a közeljövőben minden Case IH Efficient Power traktorba be lesz építve. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználók végtelen számú TLT-sebességet alkalmazzanak (ellentétben a jelenlegi néggyel), és ezeket szükség esetén akár használat közben is változtathassák anélkül, hogy a TLT-rendszert szét kellene kapcsolniuk.

Ha a körülményeknek megfelelően állítjuk be a munkaeszköz működési sebességét, akkor e technológia révén alacsonyabb motorsebességnél is el lehet érni a kívánt TLT-sebességet. Ezzel energiát takaríthatunk meg, ráadásul menet közben is lehetőség van a TLT forgómozgásának lassítására vagy gyorsítására, a traktor és a munkagép kapcsolata így megterheléskori indulásnál vagy vészhelyzetben való fékezésnél is biztonságos marad. Nagyon érdekes lehetőségeket nyújt, ha a TLT-t folyamatosan optimalizáljuk a traktor működési paramétereivel.

FRANQUET

Talajművelő eszközök működtetésének és irányításának elektronikus rendszere

Kép

A magágykészítő munkagép beállítása (munkamélység, szintezőelemek, a hátsó megtámasztást végző kis átmérőjű Crosskill hengerek) egy elektronikus doboz révén a fülkéből, illetve egy talajjal párhuzamos automata pozicionáló eszközzel történik. A szögérzékelők összehasonlítják az első és hátsó szinteket, így kiderül, hogy ha valamelyik beállítás nem pontos. Egy számítógép visszakeresi az adatokat, és a hárompontfüggesz-tő golyójánál állítani tud a munkagép dőlésszögén. Ennek révén a kis átmérőjű Crosskill hengerek támasztása javul, és a munkagép hátsó része felemelkedik.

A talaj heterogenitásának függvényében a beállítások a vezetőfülkéből módosíthatóak. A vetés és a növények kelése szempontjából a legjobb az egyenletes, állandó munkamélység.

ISAGRI

Fedélzeti “multisite-számítógép”

Ez a fedélzeti számítógép bárhova elhelyezhető, a cél az, hogy a gazda a lehető legközelebbről irányíthassa az adott tevékenységet. Az érintőképernyő segítségével a rendszer még hozzáférhetőbbé teszi az információkat; nagyon sok eszközzel végezhető kommunikáció és információcsere, a munka és az adatok kezelése leegyszerűsödik.

Néhány példa a szántóföldi alkalmazásra: az Isa360 egyesíti magában a táblakezelő programot azzal a kormányzási megoldással, amely irányítja az ISOBUS-kompatibilis munkaeszközöket; nagyszámú adat visszakeresésére és megjelenítésére képes, illetve internet-hozzáféréssel is rendelkezik (utánanézhetünk aktuális valutaárfolyamoknak és piaci adatoknak, elolvashatjuk az időjárási előrejelzést, stb.).

KVERNELAND GROUP France Kétképernyős ISOBUS vezérlőpult

Az IsoMatch Tellus ISOBUS konzol tervezésénél az volt a cél, hogy a gazdák egy könnyen használható többfunkciós eszközt kapjanak. Ez az első olyan terminál, amelyen kettős színes képernyő van, így képes rá, hogy a gépkezelőt egyszerre informálja akkor is, ha egy időben két ISOBUS-gép van a traktorra szerelve, például egy elöl, egy pedig hátul.

Bluetooth megoldás révén internetes kapcsolat is elérhető; megtekinthetők a munkaeszközre szerelt ellenőrző kamera képei, GPS-adatok és térkép segítségével ellenőrizhető a szóban forgó munkaművelet helyszíne, illetve bármelyik tábla megkereshető.

NEW HOLLAND

Bálák egyedi jelölése nagy sűrűségű bálázóknál

Kép

A bálák tömörítése közben a Crop ID rendszer rádiófrekvenciás címkével látja el az összes bálát. A címke a bálakötöző csomójához kerül. Az információ nagyfrekvenciájú jeladó segítségével kerül a címkére.

Ezek az információk (tömeg, nedvesség, helyszín, használt tartósító-anyag, stb.) a bálakészítés közben a traktor feldolgozóegységében tárolódik, majd elektronikus úton rákerül a címkére. Ha a bála tömörítése befejeződött, a címkén tárolt információk infravörös letapogatóval olvashatók le.

Kép

SULKY BUREL

Műtrágyaszóró és a munkaszélességet szakaszosan optimalizáló rendszer

Az automatizált “Econov” rendszer lényege, hogy szakaszosan optimalizálja a munkaszélességeket abban az esetben, ha a műtrágya szórása nagy szélességben történik. A műtrágyaszóró fedélzeti elektronikája segítségével kommunikálhat a traktoron levő egyéb, GPS helymeghatározóhoz kapcsolt eszközökkel (hasonló megoldás, mint a szakaszos permetezés, az (elektromos kormányzás, stb.).

Kép

Automatikusan használható átfedéseknél, táblaszéleken, forgókban és a parcellák közepén. A műtrágyaszóró optimális beállítása több okból is költséghatékony megoldást nyújt:

— a munkaszélesség szakaszos változtatásával alkalmazkodni lehet a tábla alakjához;

— a munkaszélesség változtatásával összhangban a kiszórt mennyiség is korrigálható;

— a szakaszos működtetés lépései, így a reteszek nyitása és zárása a tábla végén automatizálható. (Bár a szóráskép általában félhold alakú, a szakaszok nyitása és zárása folyamatos és optimalizált, annak érdekében, hogy a megállások és elindulások szórási alakja egyenes vonalú legyen).

Kép

TECNOMA

Szakaszos permetezési megoldás gyomok ellen elektronikus képalkotás segítségével

A Tecnoma a Dijon AGRO SUP központtal karöltve fejlesztette ki a permetezőkeretek fedélzeti kamera segítségével történő szabályozórendszerét.

Ezt a kamerát a traktor vagy az önjáró permetező elejére erősítik fel, majd az eszköz digitalizálja a növényállomány képét és azokat a területeket, ahol gyomok vannak. Ezeket a képeket ezt követően lehet elemezni, hogy a pontszerűen feltüntetett gyomok helyét behatároljuk. Ezen információk révén történik a szórókeret szakaszos működtetése, hogy a szer a már növőfélben levő haszonnövényekre vagy a vetetlen helyekre jusson, attól függően, hogy hol nőnek a gyomok.

A cél az, hogy csökkenjen a kijuttatott gyomirtószer-mennyiség, és csak oda szórjunk, ahol csakugyan szükséges.

Hatala László


Ez a cikk a GÉPmax 2011/03 - márciusi számában jelent meg.