InvitálásA fenti meghívót olvasva ismet szembesülünk azzal a tennyel, hogy megint eltelt egy ev, azóta, hogy találkoztunk egymással a nyár eleji bemutatóinkon.

Invitálás

A fenti meghívót olvasva ismét szembesülünk azzal a ténnyel, hogy megint eltelt egy év, azóta, hogy találkoztunk egymással a nyár eleji bemutatóinkon.

Hagyományainkhoz híven idén is megtartjuk az országos jellegű bemutatónkat Szegeden, a Gabonakutató Nonprofit Kft. Búza Igazgatóságának nemesítési kertjében. Itt együtt tekinthetik meg a GK Kft. teljes fajtasorát az aestivum és durum búzák, a tritikálék, az árpa és őszi zabfajták vonatkozásában, valamint az új elismert és elismerés előtt álló fajtajelölteket, amelyek közül nem egy az eddigi teljesítményük alapján a következő évek nagy fajtájává nőheti ki magát. A szegedi, június 3-ai bemutatót megelőzően a Gabonakutató önálló bemutatót szervez a nyugat-magyarországi kutatóállomásán, Táplánszentkereszten is, május 27-én, ahol a kalászos gabonáink mellett az őszi káposztarepce ajánlatunkat is megtekinthetik, tanulmányozhatják.

2009-ben sikeres és nagy érdeklődést kiváltó ún. regionális bemutatót tartottunk a martonvásári Kutató Intézettel közösen a Baranya megyei Lippón, a Komárom megyei Kocson és a Szolnok megyei Kisújszálláson, amely bemutatókat a komoly látogatottságra való tekintettel idén is megszervezzük. Ezeken a regionális bemutatókon a két magyar kutatóintézet, annak ellenére, hogy konkurenseik egymásnak, együtt mutatja be a legnépszerűbb és legkeresettebb fajtáit, egy csávázási kísérlettel kiegészítve, ezzel is demonstrálva azt, hogy a hazai nemesítési és kutatási eredmények és az ezáltal született fajtáink még mindig mennyire meghatározók Magyarországon. Ezt a tényt legjobban az is bizonyítja, hogy a két intézet a fajtáival még mindig sikeresen állja a versenyt, nemcsak egymással, hanem a több tucat külföldi fajtával szemben is.

A saját és regionális bemutatóink a szántóföldi szemléken túl még számos egyéb információval is szolgálnak. Lehetőség nyílik a nemesítést szolgáló háttérmunkák megismerésére (kór-tani, minőségi, szárazságtűrési, technológiai, stb.), valamint a meghívott (MGSZH, Gabonakereskedők, FVM) külsős előadók révén egyéb közérdekű témák is terítékre kerülnek. Ezeknek a pár órás szakmai bemutatóknak az értékét és hasznosságát növeli az Önök jelenléte is, mivel a résztvevők az ország eltérő régióiból, sőt külföldről érkeznek, más-más tapasztalatokkal, véleményekkel, amelyek sok esetben megerősítik az elhangzottakat és a látottakat, vagy kiegészítik azokat. Emellett vendégeink egymás közötti eszmecseréjével (a szomszéd földje mindig zöldebb) esetleges kétségeiket oszlatják el, ezáltal egy szegedi fajta választásával gazdálkodásukat eredményesebbé tehetik.

Ezen gondolatok jegyében tehát ismételten hívjuk Önöket, látogassanak el rendezvényeinkre, mert mi, mint kutatásfejlesztők, a termelők által megfogalmazott szakmai tapasztalatok és jogos elvárások alapján tudunk jól dolgozni, a biológiai alapokat fejleszteni. A biológiai alapok gyakorlatilag az új fajtákat jelentik, amelyek által a hazai kalászosgabona-termesztés eredményességét együttesen tudjuk fenntartani, ismét versenyképessé tenni, amire, úgy gondolom, eddig is rászolgáltunk, de a jövőt tekintve még nagyobb szükségünk lenne rá.

A nyári viszontlátás reményében, további jó munkát, sikeres gazdálkodást kívánva, üdvözlettel:

Dr. Beke Béla


Ez a cikk a MezőHír 2010/05 - májusi számában jelent meg.