Eshet eső, süthet nap, a Zetorra mindig számíthat!2010. szeptember 18-án (szombaton) került megrendezésre a 22. Országos szántóverseny döntője a Magyar Szántóverseny Szövetség szervezésében, Kisfaludon.

A rossz időjárás miatt majdnem meghiúsuló verseny számos meglepetéssel szolgált.

A magyar szántóversenyek eddigi történetében még nem volt példa ilyen mostoha körülményekre, amelyek ennyire befolyásolták volna az országos megmérettetés kimenetelét.

A versenybírók a földek állapota és a szűnni nem akaró esőzés miatt fontolóra vették a döntő verseny elnapolását. Arra vártak, hogy a felbukkanó nap kissé felszárassza az átázott földet.

A tapasztalt és világversenyeken is szereplő versenyzők szerint eső miatt egy világversenyt sem napoltak el, volt olyan, amikor szakadó esőben is versenyezni kellett. Így a részvevők unszolására és az elálló eső után “versenybírói starttal” végre nekiláthattak a versengésnek. A dél közeledtével végül is elstartolt a mezőny: a hatalmas járművek eleinte ide-oda csúszkáltak, mire értékelhető nyitóbarázdát húztak a felázott földbe, s úgy tűnt, a versenyen induló lovas ekés csapatok lesznek csak képesek teljesíteni a feladatot. Délben még eredetileg úgy tervezték, hogy csak a nyitóbarázdát készítik el – mondta Soós Sándor főszervező, de ahogy száradt fel a föld, úgy jött meg a kedv is – délután négyre a traktorosok, fogatosok befejezték a versenyt, s visszavonultak gépeiket rendbe rakni. Meg kell jegyezni, volt mit letakarítani a gépekről.

A többéves versenyzés meghozta a gyümölcsét: Zetor traktorával ismét Farkas Gábor lett a kategóriája győztese és kimagasló pontszámával az országos szántóverseny abszolút bajnoka.

A régóta Zetor-színekben versenyző győztest otthonában kerestük fel, hogy mesélje el élményét a versennyel kapcsolatban:

Kép

– Az idei év minden téren bizonyította különlegességét, látván a tavaszi munkákat és a nyári betakarítást is. Az ember nem is gondolná, hogy milyen mostoha körülmények alakultak ki a földeken az őszi munkálatokra. A döntő előtt egy térségi versenyen – amelyre Kaposváron került sor – vettem részt, ugyancsak a rég bevált 7340-es Zetorral és Kverneland ekével. Az a verseny össze sem volt hasonlítható a mostanival, igaz, 1 héttel később került megrendezésre a kiíráshoz képest. Akkor verőfényes napsütés fogadott bennünket, bár a talaj ott is vizes volt, a korábban lehullott sok eső miatt. A területi versenyen is sikeresen a dobogó legmagasabb fokára állhattam.

A döntő verseny mindig sokkal nagyobb idegeskedéssel jár, mint bármelyik másik megmérettetés. Az előtte lévő napokon gyakorlásra is volt idő, igaz, ezt is szakadó esőben végeztük. Bevallom őszintén, én sem gondoltam volna, hogy a Zetor traktor fogja megnyerni nekem a versenyt. Szerencsére megfelelő gumimérettel érkeztem a versenyre, és így a széles gumiabroncsnak (16,9-34), a kiváló súlyelosztásnak és az állandó összkerékhajtásnak köszönhetően jobban haladtam, mint a többi résztvevő. Végtére is nem maradtak a szántáson taposási nyomok, amit a versenybírók azonnal lepontoztak volna, és még azt a kis görbeséget a barázdában is sikerült egyenesbe hozni a végére. Meg kell jegyeznem, a befejező barázda igen fontos a pontozásban, és ez is remekül sikerült, a körülményekhez képest.

A verseny közben azért akadt egy kis probléma is, mivel az immáron 12 éves Zetoron egy gumitömítés elengedte a hidraulika-rendszer nyomását. Szerencse a szerencsétlenségben hogy egy flléres értékű gumigyűrűvel elhárítottam a hibát még a normaidőn belül – 1 óra -, és folytatni tudtam a versenyt. Végezetül szeretném megköszönni a Jászkiséri Agroszöv Zrt.-nek a támogatását!

A több mint 60 éves gyártási tapasztalatoknak és az ilyen és ehhez hasonló géppróbáknak köszönhetően az új Zetor traktorok még nagyobb tapadással és nagyobb tömeggel rendelkeznek. A kimagasló nyomatéktartalék (35%) az ilyen esetekre köny-nyebb munkavégzést eredményez. Az állandó összkerékhajtás, az 1:1,1 áttétellel, mindig a maximális kihasználhatóságot biztosítja. A gumiabroncsok széles skálájából minden feladatra kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet. Az elérhető árakon beszerezhető gyári pótalkatrészek pedig minden esetben a gazda pénztárcáját kímélik, ami fontos ilyen viszontagságos gazdasági év mellett.

A bajnoknak és családjának jó egészséget és további ambíciót kívánunk az újabb megmérettetésekhez! Reméljük, eredményességét a következő világversenyen is megőrzi!

Kép

Szabó Ambrus, ZTR-AGRO KFT. forrás: Magyar Szántó Szövetség


Ez a cikk a GÉPmax 2010/10 - októberi számában jelent meg.

Ez a cikk a GÉPmax 2010/10 - októberi számában jelent meg.