Amazone UX permetezőgépek – gazdaszemmelSzabó Jenő

Szabó Jenő

„Családunk Kalocsa mellett, réti öntéstalajon gazdálkodik; 450 ha-on kukoricát, búzát és napraforgót termesztünk. Viszonylag jó vízgazdálkodású területeken dolgozunk, így hatékonyan tudunk kukoricát termelni szárazabb években is. A mezőgazdaság szeretete családi örökség, mivel már a nagyapám nagyapja is földműveléssel foglalkozott. A család a nagyapa által épített gyönyörű és tágas vályogházban él a mai napig, és a ház köré, az épületet folyamatosan bővítve építette fel a gazdaságot. A 450 ha művelését egy alkalmazottal oldjuk meg úgy, hogy szezonmunkáknál besegítek. A permetezést éveken keresztül egy saját készítésű SP 2200 permetezőgéppel végeztem el. 14 évig küszködtem ezzel a géppel, mert munkás volt a keretet összecsukni, és rájöttem arra, hogy nagyobb tartályra, nagyobb munkaszélességre van szükségem, és legalább egy órát megtakarítok akkor, ha revolverfejes fúvókatartót használok, ahelyett, hogy cserélgetném a fúvókákat. Szerencsére 2008-ban jó évet zártunk, így eldöntöttem, hogy a legjobb permetezőt fogom megvásárolni. Érdekelt az Amazone permetezőgép minősége, így elmentem Göncre és Szolnokra, megkérdezni a tapasztalatokat, illetve munka közben megnéztem a gépet. A saját gépemet végül tavaly ősszel vásároltam meg.

Az eddig tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a gép minősége egy kissé még annál is jobb, mint amit vártam, mert az ember hibákra számít, azt azonban még nem találtam rajta. Az eszköz teljesítménye a duplája az eddigi gépemének; egy nap alatt átlagosan 80 ha-t permetezünk vele, de 140 ha-t is meg tudunk védeni, ha a kiszolgálás és a táblanagyság engedi. A nagyobb tartály miatt lényegesen lecsökkent a kiszolgálásra fordított idő.

– Miért az Amazone permetezőgépét választották?

– Sok Nyugat-Európából behozott, használt Amazone

géppel találkoztam, és felfigyeltem arra, hogy ezek a 20-30 éves vetőgépek még mindig működnek, és semmi bajuk. A permetezőgépek kínálatát már 2004 óta figyelemmel kísérem, mivel tudtam, hogy elérkezett az idő a váltásra, nálam azonban éveket vett igénybe, míg megszületett a döntésem. Igazából azonban valóban a használt Amazone gépek minősége keltette fel az érdeklődésemet.

– Milyenek az eddigi tapasztalatai a permetezőgéppel?

– Eddig 1200 ha-t dolgoztam a géppel. A nagy, 4500 l-es tartály miatt ritkábban kell tankolni, így beülök a traktorba, és gyakorlatilag egy órán keresztül pihenek, miközben 25 ha-t lepermetezek. A szórókeret meglepően stabil és kiegyensúlyozott. Egy 175 LE teljesítményű, művelőkerékkel szerelt JD traktorral üzemeltetjük a gépet, amely kissé túlméretezett ehhez a munkához, az április végi és májusi ciklusban azonban nincs kihasználva, így nem vettem egy másik gépet

a permetezéshez, hanem erre vettem művelőkerekeket.

– Mennyire egyszerű a gép kezelése? Történt-e vele valamilyen meghibásodás?

– Amikor megkaptam a gépet, azonnal elkezdtem tanulmányozni a kezelési utasítást és a prospektusokat, de ez egyszerre túl sok információt jelentett. A gép beüzemelésekor azonban Takács Imre szervizvezető egyszerűen megmutatta, hogy melyik csaptelepből jön és melyikbe megy a permetlé vagy a víz, így azonnal egyszerűvé és átláthatóvá lett a rendszer. A permetezőgép kezeléséhez elegendő csak megérteni, hogy honnét jön a víz és hova megy, a két csapon pedig már egyszerűen piktogramokkal kiválaszthatom a bejövő anyag forrását (permetlé, tisztavíz, felszívás) és a kimenő anyag célterületét (szórókeret, tartályfeltöltés, mosóberendezés). A vezérlőmonitor első ránézésre bonyolultnak tűnt, de a „német okossággal” megtervezett eszköz kezelése valójában nagyon egyszerű. Érdekességként megemlítem, hogy a géppel este 10, 11 óráig is dolgoztunk, így lényegesen kevesebb volt az elpárolgás, illetve éjszakára elül a szél, így sokkal hatékonyabban tudtunk védekezni. Meghibásodás eddig nem történt, csupán egy zárócsap romlott el, amelyet gyorsan orvosoltunk.”

S. Papp Ernő, Süle László

S. Papp Ernő, Süle László

„A Palotási Mg. Zrt. (Besenyszög-Palotás) 5000 ha-on gazdálkodik. Elsősorban búza- és ősziárpa-termesztéssel foglalkozik. A gabonafélék vetőmagjának előállítása kiemelt helyen szerepel a cégen belül, saját vetőmagüzemünket 2000-ben adtuk át. Vetőmagot 4-500 ha-on termelünk. Foglalkozunk még hibridnapraforgó és hibridkukorica előállításával, amelyet bértermeltetés keretében folytatunk. Jelentős, évente átlagosan 800 ha napraforgó-vetésterülettel rendelkezünk, és 100 ha szemes-, 500 ha silókukoricánk és 300 ha lucernánk van évente. A növénytermesztés mellett egy 640 férőhelyes szarvasmarhatelepet is üzemeltetünk, amelynek rekonstrukcióját idén és jövőre szeretnénk véghezvinni. Azt reméljük, hogy a környezetvédelmi előírásokat teljesíteni tudjuk, a tejágazat helyzete pedig javul, így hosszú távon eredményes lehet ez a tevékenység.

A cégcsoportban átlagosan 90 főt foglalkoztatunk. Meglehetősen kitett területen gazdálkodunk, birtokaink Heves megyétől egészen a Szolnok alatti térségig terjednek. Adottságaink mind az éghajlati, mind a talajviszonyok tekintetében elég mostohák, átlag 14 aranykoronás földjeink vannak. Bár az öntözés tekintetében nagyon jó lehetőségeink lennének, de a talajadottságok miatt a vízpótlásnak ezt a formáját csak nagyon korlátozott mértékben tudjuk igénybe venni.

– Miért, hogyan választották az Amazone permetezőgépét?

– Az Amazone permetezőgépünket tavaly tavasszal vásároltuk. Legelőször nem gondoltuk, hogy Amazone gépet fogunk venni, mert nem ismertük, és nem voltunk tisztában az előnyeivel. Akkor még az volt az elképzelésünk, hogy – a típusazonosság miatt – ismét a korábbi permetezőgépünk márkáját fogjuk választani. Egyik kollégánk azonban akkoriban megnézte az Amazone UX permetezőt Debrecenben, és nagyon emlékszem, hogy mit mondott, amikor hazajött – „Figyeljetek, ez egy csúcs permetező!” -és áradozott róla. A történet végét már ismerjük; végül ezt a típust választottuk, és nem bántuk meg.

– Milyen tapasztalatokat szereztek a permetezőgéppel kapcsolatban?

– Az első hektárokon a traktor kezelője elfelejtette kireteszelni a szórókeretet (a szétnyitás után a hidraulikakart tovább nyomás alatt kell tartani, míg a retesz kiemelkedik), ezért a szórókeret szörnyen csapkodott és levert. Ekkor nagyon elbizonytalanodtunk, és azonnal hívtuk az Amazone szervizt, akik aztán gyorsan megmutatták a kezelőnek a gép helyes működtetését, amit a beüzemeléskor nem teljesen sajátított el. Ez után már gyönyörűen siklott a szórókeret.

A gép eddig mintegy 5000 ha-t dolgozott. Külön érdemes kiemelni a keret stabilitását, ami tökéletes, miközben ez az egyik legfontosabb dolog egy permetezőgépen. Nagyon jó a gép szűrőrendszere, még a lombtrágya esetében sem volt problémánk; amennyiben a főszűrőket rendszeresen karbantartjuk, nem jut el a szennyeződés a gép belsejébe. A gép kezelése kényelmes és gyors, a tartály feltöltése a betöltőcsonkon keresztül nagyon egyszerű.

– Fordult-e elő valamilyen meghibásodás a gépen?

– Egy szívótömlő nem megfelelően volt rögzítve, így kidörzsölődött, illetve egy szakaszolószelep meghibásodásunk jelentkezett, amikor a tömítőgyűrű kifordult, és emiatt a szelep nem tudott lezárni. Ezeket az apróbb meghibásodásokat azonban néhány óra alatt el tudtuk hárítani.”

Kiss Attila

Kiss Attila

„A Vitafarm Kft.-t 2000-ben alapítottuk, a cég családi vállalkozásként üzemel. Fő profilunk a szántóföldi növények, ezen belül gabona, olajos, repce és napraforgó termesztése. Emellett növénytermesztési szolgáltatással is foglalkozunk, illetve a telephelyen szárítás-tisztítást is végzünk. Mintegy 700 ha területen gazdálkodunk, és 100 ha-on végzünk bérmunkát.

– Hogyan esett a választásuk az Amazone permetezőgépre?

– Már régebben is kapcsolatban voltunk az Amazone gépekkel, mivel 5-6 éve vásároltunk egy Amazone ZA-M Novis műtrágyaszórót, majd egy D9/40 SR gabonavetőgépet. A gépek hibátlan működése indított el minket az Amazone irányába, a permetezőgép vásárlásakor is. Először a Farmer-Expo kiállításon néztük meg a gépet közelebbről, majd – összehasonlítva más permetezőgépekkel – arra jutottunk, hogy a szórókeret lényegesen könnyebb, de jóval stabilabb, mint más gyártók gépein. Fontos volt a szórókeret elektrohidraulikus vezérlése és a két oldal egymástól független szögállítási lehetősége; az Amazone pedig megfelelt ezeknek az elvárásoknak. A másik fontos szempont az a tény volt, hogy az

eddigi tapasztalataink szerint az Amazone egy korrekt cég, és manapság nem mindegy, hogy az ember kivel köt üzletet.

– Milyen tapasztalataik vannak a permetezőgéppel?

– A géppel mintegy 1500 ha-t permeteztünk le, minden különösebb probléma nélkül. Előfordult, hogy a csaptelep kissé csöpögött, ezt az egységet azonban kicseréltük. A kezelők hamar megtanulták a piktogramok segítségével beállítani a gépet, így nem volt gond ezzel. A gép folyékony nitrogén kijuttatására is tökéletesen alkalmas.

Mi elég jól ki tudjuk szolgálni a permetezőgépet, és attól függően, hogy mikor enged a harmat, akár 150-200 ha-t is le tudunk permetezni egy nap. Sőt, az sem gond, ha besötétedik, mert párhuzamos nyomkövetővel dolgozunk.

A permetezőgépet egy 120 LE-s traktorral üzemeltetjük, amely megfelelő teljesítménnyel bír, 12% fölötti emelkedőn azonban már nehéz a haladási sebességet tartani. A 24 m-es szórókeretünk automatikus ultrahangos keretvezérléssel (Distance Control) van szerelve, amely átveszi a keret szintezését a kezelőtől, így sokkal gyorsabban tudunk dolgozni, és a keret a fordulókban is stabilabb. Összességében nagyon meg vagyunk elégedve a géppel.”


Ez a cikk a MezőHír 2010/03 - márciusi számában jelent meg.