fbpx

Everris lombtrágyák alkalmazása az eredményesebb termesztésért

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 20.

A modern tápanyagellátáshoz ma már hozzátartozik a levéltrágyák használata. Bebizonyosodott, hogy a jó minőségű lombtrágyák alkalmazása növeli a termés mennyiségét, és ezzel egyidejűleg a termés minőségére is kedvezően hat.

Természetesen a termés növekedésével és a minőségi paraméterek javulásával elérhető többletjövedelem meg kell, hogy haladja a lombtrágyázás költségeit. Csak ebben az esetben beszélhetünk eredményes lombtrágyázásról.

A lombtrágyák gazdaságos használatához hozzátartozik a felmerülő költségek és az elérhető haszon kölcsönhatásának ismerete. A levéltrágyák anyagköltségén felül a kijuttatási költség is tetemes lehet, különösen, ha többször is alkalmazzuk a készítményeket. Ezzel együtt, hasonlóan a növényvédelmi kezelésekhez, a lombtrágyák esetében is 2 egymást követő alkalmazás általában eredményesebb, mint ha csak 1 kezelést végzünk. Egy kezelés ugyanis sokszor nem is okoz szignifikáns növekedést, míg kettő még a megduplázódott költségek mellett is gazdaságosabb. Szintén jobb eredményt adhat fél dózis kétszeri alkalmazása, mint a csak egyszer kijuttatott teljes dózis. A tapasztalatok azt mutatják, hogy még a növényvédelmi kezelésektől külön menetben elvégzett lombtrágyázás is gazdaságos és eredményes lehet.

A lombtrágyázás minden olyan esetben segít, amikor a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel nem megfelelő; például a fiatal, még nem elég erős gyökérzetű növényeknél, illetve stresszhatások esetén – legyen az időjárás (túl hideg, túl meleg, sok csapadék, szárazság, nagy szél, stb.), vagy emberi tényezők okozta hiba (például rosszul elvégzett gyomirtás). Talajproblémák is okozhatnak tápanyag-felvételi gondokat, így például a túl magas kémhatás, a levegőtlen talaj, a tápanyagban túl szegény (homok-) talaj, bizonyos tápelemek hiánya, illetve egyes ionok túlzott jelenléte a talajban. Jó minőségű talajok és ideális időjárási körülmények mellett a lombtrágyázással sokszor csak kevés pluszt tudunk elérni, míg rossz minőségű talajokon, illetve erős stressznek kitett növények esetében gyakran kivételes eredményeket kapunk.

Az ún. technológiai lombtrágyázás elsősorban a növények fiziológiai változásaihoz igazodik. Például gyökérváltásnál, intenzív növekedéskor, virágzás kezdetén, terméséréskor, stb. a növényeknek más-más tápelem arányokra, illetve -összetételekre van szükségük. Sok esetben 1-2 speciális tápelemből (gyakran valamelyik mikroelemből) extra igény merül fel. Ezért a különböző növényekre kidolgozott egyedi összetételek célzott alkalmazása a tenyészidőszak során szintén eredményes lehet a termésbiztonság érdekében.

A lombtrágyákkal szemben támasztott követelmények sokfélék. Tápanyagtartalmuk legyen magas, mégis tökéletesen oldódjanak, még rossz vízminőség (pl. magas pH, kemény víz, stb.) esetén is, emellett növényvédő szerekkel jól keverhetők legyenek. Hatásuk legyen látványos, gyors, de hosszan tartó is. Biztosan jussanak be a növénybe, akár viaszos felületű levelek esetén is, miközben használatuk eredményes és gazdaságos legyen.

Az Everris két lombtrágya családot is kínál a termesztők számára.

Az Agroleaf Power lombtrágyacsalád prémium minőségű, minden növénykultúrában könnyen, egyszerűen és eredményesen használható. Tápelem-tartalma rendkívül magas; ez mind a makroelemek, mind a mikroelemek tekintetében érvényes. A magas tápelem-tartalom mutatja, hogy a hatóanyagok rendkívül tiszták (káros hatóanyagoktól és a fölösleges ballasztanyagoktól mentesek).

A termék két különleges összetevőt is tartalmaz; ezek közül az M77 már önmagában is egy komplex csomag, amely a makro- és mikroelemek bejuttatását segítő anyagokat, a kelatizált mikroelemek stabilitását növelő anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. A másik összetevő egy különleges biostimulátor, amely a fotoszintézis-aktivitást hosszú ideig képes növelni és magas szinten tartani. E két adalék hatására az Agroleaf
Power lombtrágyákra olyan kettős hatás (Double Power Impact=DPI) jellemző, amely az M77 miatt gyors és látványos, míg a biostimulátor eredményeképpen hosszan tartó. A termékcsalád tagjai könnyen és egyszerűen alkalmazhatók a különböző növényi vegetációs fázisokhoz, de stressz esetén is rendkívül eredményesek, a tiszta és magas hatóanyag-tartalom, valamint a biztos és gyors növénybe jutás eredményeként.

A Nutrivant termékcsalád elsősorban növényspecifikusságával, hatóanyag-tisztaságával és rendkívül hosszú tartamhatásával jellemezhető. A magas foszfor- és káliumtartalom, valamint bizonyos mikroelemek nagy mennyisége az egyes termékeket optimálissá teszi adott növénykultúrákhoz és fenológiai fázisokhoz történő alkalmazáshoz. A termékekben található FertiVant (FV) összetevő segítségével pedig a hatóanyagok levélfelületen történő megtapadása és növénybe jutása akár 2 héten keresztül is folyamatosan végbemegy.

Az Everris lombtrágyák alkalmazásával kihozhatja növényeiből a génjeikben hordozott maximális lehetőségeket. Növényei folyamatosan jó kondícióban lesznek, jobban ellenállnak a kártevőknek, kórokozóknak; magas termésátlagokat és kiváló minőséget eredményeznek. A termékekkel kapcsolatos további információkat a www.everris.hu honlapon, valamint a +36305259429 telefonszámon szerezhetik be.

Sikeres termesztést kíván az Everris!