fbpx

Cimbria Sea színosztályozó a takarmánybiztonság szolgálatában

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 22.

A CHH Műszaki KFT a múlt évi termelési idény zárásakor szakmai napot szervezett győri üzemcsarnokában, ahol főként a takarmányiparban működő cégek szakemberei hallhattak előadásokat a gabonatoxinokról, valamint a Cimbria megoldásairól a toxinok elleni küzdelemben.

Horváth Zoltán, a CHH Műszaki KFT ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy a szimpózium megrendezését több dolog motiválta. Ilyen a gabona gombás fertőzöttségének folyamatos fenyegetése, valamint, hogy mennyiségben és minőségben is bővül az igény az állati takarmány iránt, miközben az ezekkel szemben támasztott minőségi követelmények egyre magasabbak. A CHH Műszaki KFT a fertőzött gabona osztályozásához megbízható módszert tud ajánlani, hiszen a szín szerinti osztályozás lehetővé teszi a toxinos szemek detektálását és eltávolítását.

Horváth Zoltán beszámolt arról is, hogy a CHH Műszaki KFT 12 éve látja el a Cimbria gépgyártó magyarországi képviseletét, és igyekeznek a megrendelő igényeire szabott megoldást nyújtani, a magfeldolgozás teljes spektrumát lefedve.

Fuzárium a gabonában

Puskás Katalin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet Kalászos Gabona Rezisztencia Nemesítési Osztály tudományos munkatársa előadásában felhívta a figyelmet a gabonában lévő fuzárium és különböző toxinok gazdasági következményeire.

A gomba és az általa termelt toxinok folyamatos jelenlétének okai között szerepel az intenzív növénytermesztés, aminek következtében a termesztett búzafajták változatossága lényegesen csökkent. Ezenkívül szerepet játszik a nem csávázott vetőmag jelentette kockázat, a betakarítást követően a földeken hagyott szármaradványok, a fertőzést továbbvivő rovarok. Meglepő, de a permetezéssel okozott stressz is fokozhatja a gombák aktivitását, a toxintermelést. Mindezek mellett egy rosszkor jött csapadékos időjárás is elősegíti a gombák szaporodását.

Puskás Katalin a gombák elleni védekezési stratégiák között megemlítette a gabonanemesítést, a csávázott vetőmag vetését, a gondos betárolást és kezelést a magtárakban, valamint a rostálást és tisztítást is.

A toxinok és egyéb szennyeződések az állati takarmányozásban

Prof. Dr. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának egyetemi tanára izgalmas előadást tartott az állati takarmányozás gazdasági kárairól, az állatok megbetegedéséről, amennyiben toxinnal szennyezett táp vagy akár alom kerül a jószágokkal feletetésre.

A professzor elmondta: a Kaposvári Egyetem laborjában végzett vizsgálat igazolta, hogy a Cimbria Sea színosztályozóval elvégzett kukoricaválogatást követően a fuzárium gomba által termelt toxin jelenléte mintegy 70%-kal csökkenthető.

Az önellenőrzés szerepe a biztonságos takarmány-előállításban

Denkinger Géza, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Takarmány-előállítás és -forgalmazás Felügyeleti Osztály osztályvezetője előadásában elmondta, hogy milyen kötelezettségei vannak a takarmány-előállítóknak a toxinszint figyelésére vonatkozóan.

Említést tett az önellenőrzési rendszer felállításának kötelezettségéről, a felelősség kérdéséről, az EU-s határérték ajánlásokról, az ellenőrző laborvizsgálatokról és a hatóság szerepköréről és feladatairól is.

Denkinger Géza kihangsúlyozta, hogy fertőzött tétel hígítása – tiszta gabonával való dúsítása – tilos, de a mechanikai és elektronikus osztályozás megengedett.

Cimbria Sea Chrome optikai színosztályozó

A Cimbria Sea több mint 40 éve foglalkozik színosztályozók gyártásával, és fejlesztéseikkel világszerte élen járnak.

A Cimbria Sea színosztályozó képes megkülönböztetni a mag felszínén tapasztalható gombás fertőzésre utaló színelváltozást.

Míg a magfeldolgozásban használt gépek jelentős része csak egy vagy kettő árnyalatra, illetve színre válogat, a Sea Chrome teljes színkép megjelenítésére alkalmas: ugyanazt a színképet látja a Cimbria színosztályozó gép, mint az emberi szem.

A Sea Chrome számtalan különböző színt képes megkülönböztetni tökéletesen, mégis egyszerű módon. A Cimbria színosztályozó gépkezelője rendkívül kis eltéréseket is ítélhet jónak vagy rossznak, amit azután a gép programjába beír.

A Sea Chrome képes az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszban is felismerni a színeket – az opcionálisan rendelhető infrakamerának és az InGaAS kamerának köszönhetően.

Szerző: Cs Zs