fbpx

GPS sorvezető – bosszúság vagy nélkülözhetetlen segítség? Ha tudatosan választ, sokat nyerhet!

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 23.

Úgy tartja a mondás, hogy GPS-es sorvezetőt 500 000 Ft alatt venni nem érdemes. Ez igaz lehet? Részben, mivel pár márka esetében a legolcsóbb sorvezető is ilyen ár körül mozog. Sokkal inkább azonban a felhasználás jellege határozza meg, melyik sorvezető fogja érdemben is évekig szolgálni a gazdaságot.

 

 

Sokan kérdezik, miért nem mindegy melyiket veszik meg? Mindegyik GPS-es, mindegyikre 0-30 cm-t mondanak, akkor miért nem lényegtelen a típus kiválasztása? A különböző típusok okkal különülnek el egymástól, így célszerű az alábbi tényekkel tisztában lenni!

1 Hz, 4 Hz, 10 Hz – Mit jelent a másodpercenkénti jelfrissítés?

Az, hogy a GPS-vevő másodpercenként 1, 4, 10, stb. jelet vesz, igen fontos. Több jelből értelemszerűen pontosabban lehet meghatározni az adott pozíciót. Ennek másik gyakorlati jelentősége, hogy például a táblavégi fordulónál „beszaggat-e” a képernyő, mivel csak másodpercenkénti a jelfrissítés. A sorra találásnál ez szintén nem elhanyagolható, hogy „kacsázik-e” a képernyő 20-30 m-ig, vagy pár méteren belül megtalálja már a következő fogást. Ugyanez érvényes persze a sorontartásra is.

A sorvezető veszi az orosz GLONASS műholdjeleket is?

A GLONASS műholdak az amerikai GPS műholdakat egészítik ki. Használatukkal a készülék sokkal stabilabban és pontosabban tud dolgozni, mivel majdnem kétszer annyi műhold jeleit veszi. Így dombos területeknél, vagy erdősáv szélén dolgozva is megmarad a pontosság. GLONASS-képesség nélküli készüléket ma már nem érdemes venni!

Kijelzőméret – Ugye nem szeret hunyorogni?

Egy pici, 4,3”-os képernyőn az információk nem olyan jól láthatóak, főleg az idősebb korosztály számára, mint egy 7”-os készüléken. Igény esetén pedig 8” és 10”-os készülékek is elérhetőek.

Hasznos funkciók közül is választani kell!

A sorvezetésen kívül a területmérés és hektárszámlálás már szinte minden sorvezetőben alapfunkció. A szakaszolás kijelzése kis táblákon igen hasznos. A „Referenciapont kalibrálás” a pontosságot növeli. A kibővített statisztikai funkciók pedig a kihagyott és duplán kezelt területről szolgálnak számszerű adatokkal. A táblaadatok mentése és visszatöltése, vagy az akadályok rögzítése és előrejelzése is elengedhetetlen. Szempont lehet, hogy az adatok mennyire egyszerűen vihetők át a számítógépre, és van-e a sorvezetőhöz ingyenes számítógépes megjelenítő program.

Zavaró tényezőkre való érzékenység

Nem a magasfeszültségű vezetékek zavarják be a GPS-vevőket, hanem esetenként egy radarállomás, rádió alapú ipari távvezérlés, nagyfrekvenciás átjátszóantenna, vagy nagyfrekvenciás távvezetékek. Az olcsóbb árkategóriájú GPS-vevőket azért meg tudják tréfálni.

Biztos csak szoftvert akar vásárolni tabletre, mobiltelefonra? Bluetooth-os GPS-vevőt akar használni?

Amennyiben csak szoftvert vásárol meglévő készülékére, ne lepődjön meg, ha méteres pontatlanságok is előfordulnak sorvezetés közben! A tabletek, mobiltelefonok belső GPS-vevői és jelerősítő antennái teljes mértékben alkalmatlanok a mezőgazdasági precíz munkavégzéshez. Ha pedig ipari GPS-vevőt vásárol ezekhez a készülékekhez, ami csak Bluetooth-os kapcsolattal rendelkezik, azzal szintén problémái lehetnek a gyakran megszakadó kapcsolat esetén. Egy drága, könnyen sérülő iPad pedig véleményünk szerint nem a rázkódó traktorba való.

Automata kormányzást tervez a jövőben?

Ebben az esetben olyan készüléket válasszon, ami ez irányban fejleszthető. Célszerű olyan GPS-vevővel megvásárolni a készüléket, ami már a robotpilótához is alkalmas. Biztos lehet benne, hogy van egy olyan lépcsőzetes fejlesztési megoldás is, ami Önnek is megfelel, csak kérdezzen rá a termék vásárlása előtt erre is!

Válasszon csak egyszer – jót és megbízhatót! LD-Agro sorvezetőkkel kapcsolatban termékszakértőink és országos viszonteladó hálózatunk is az Ön rendelkezésére áll!