fbpx

VAKOND – Több mint lazító!

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 02.

A Vakond középmélyművelő gépcsalád kifejlesztését, illetve gyártását 11 évvel ezelőtt kezdtük. Célunk volt, hogy a hagyományos lazítók helyett egy univerzálisabb, hatékonyabb eszközt hozzunk létre.

 

 

A munkamélységet a 60-70 cm helyett 45-50 cm-ben határoztuk meg, a fő feladat ugyanis az eke által letömörített talajréteg felszaggatása, és ehhez elegendő a szántás alá 8-10 cm-re menni. Kezdetben a 2, 3+2, illetve 4+1 késes gépeket kezdtük gyártani, később a 3 késes változattal bővült a kínálat.

Végül a Vakond Mini változattal lett teljes a paletta, ami egy könnyített kivitel a kisebb teljesítményű traktorokhoz. Így jelenleg a 80-tól 300 LE-s traktorokig tudunk gépet ajánlani.

Az ikerszárnyaknak köszönhetően a munkaszélesség teljes keresztmetszetében átszakításra kerül a letömörödött talajréteg. A 20 centiméternyire megemelt, átszellőztetett talajt a tüskés hengerek zárják vissza, ezáltal megspórolva egy plusz munkamenetet.

 

 

Az elmunkáló nehéz, tüskés hengerének fogai aszimmetrikusak, így a henger forgásirányban történő megfordításával a szármaradványos területeken is eltömődésmentesen dolgozik.

A lazítókések íveltségén az évek során változtattunk, ami jótékonyan hatott a teljesítményigényre, valamint az üzemanyag-fogyasztásra is. A szárnyak nagy kopásállóságú, hardox anyagból készülnek. A tömörítőhengerek és a támkerekek segítségével állítható be a munkamélység, ezáltal kímélve a traktor hidraulikáját.

Száraz időjárási viszonyok között a megművelt altalaj 100-120 mm többlet vízszolgáltatással hálálja meg a művelést, kiküszöbölve ezzel az aszálykárt. Nedves időjárási viszonyok között a többlet csapadékot az altalajba vezeti, biztosítva a talaj megfelelő levegőzöttségét és így megelőzve a levegőtlenségből eredő sárgulást, a növény károsodását, rosszabb esetben kipusztulását. Az év bármely időszakában alkalmazható (kivéve fagyott talaj esetén), mivel kialakításából eredően nem annyira csapadékfüggő, mint a hagyományos lazítók.

 

 

A szokásos kialakítású lazítókhoz képest sokkal finomabb rögaprózottságot biztosít, amely a talaj légtérfogatát növelve javítja a gyökérzónában lévő mikroorganizmusok (baktériumok) életfeltételeit. Ez segíti a tápanyag lebontását és a növények számára való hasznosulását. A réteges lazítás jobb vízelvezető-, vízmegtartó hatású, mint a hagyományos művelés. Ennek előnye a belvizes és aszályos időszakokban létfontosságú.

 

 

A szárnyas lazító nem csak a száraz talaj repesztő hatásán alapulva lazít, így alkalmazási területe jóval szélesebb (talajnedvességre kevésbé érzékeny).

A két ikerpár szárny alapvetően megváltoztatja működését a hagyományos lazítókhoz viszonyítva. A gerinclemezt lezáró lazító ék hatékonyságát ugyanis igen pozitívan befolyásolja az első pár ikerszárny, amely mintegy folytatásaként a lazító éknek a talaj felső rétegét tovább emeli, és közben hatékony aprítást végez.

A második pár ikerszárny az előző kettőnél nagyobb munkaszélességéből adódóan újabb és mélyebb talajrészeket művel meg, hoz mozgásba, és a már egyszer meglazított talajtömeg ismételt megmozgatásából, valamint a sebességkülönbségből létrejött talajáramlás hatékony talajaprítást végez. Az aprító hatásból eredően nemcsak a talaj úgynevezett függőleges vízvezetése, hanem a művelés mélységéig a vízmegőrző és vízszolgáltató képessége is nagyságrendekkel javul. Ezért több ez, mint a hagyományos altalajlazítás, mert az altalajt nem csak hasítja, hanem aprítja is, és ezáltal műveli.

 

 

A gépcsalád legkisebb tagjából készült egy műtrágyaszóró adapterrel felszerelt gép is. A szer kijuttatása a traktorfülkéből – potméter segítségével – fokozatmentesen szabályozható. A gyökérzónába lejuttatja a tápanyagot, így lényegesen kevesebb műtrágya felhasználásával hatékonyabb eredményt lehet elérni. A műtrágyát csak az ültetvény gyökérzete veszi fel, a talaj felszínén lévő gyomokat nem serkenti a fejlődésben. Ennek köszönhetően kevesebb lesz a talajápolásra fektetett munkaigény is, ami szintén a költséget csökkenti.