fbpx

MezőHír – 2016-11 – november

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 10.

 

Kedves Olvasó!

Sokat hallhattunk az elmúlt években a generációváltásról, de a problémás folyamatnak egy másik aspektusa is egyre többször megjelenik a híradásokban: kevés a mezőgépész, nem látni az utánpótlást. Erre reagálva a mezőgépész szakma – gyártók, forgalmazók, valamint az oktatási intézmények és a szaktárca – 11 pontból álló programot készített a mezőgépész hiány mérséklésére-megszüntetésére.

Sokkoló adat, hogy a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb mint 500 diák végez mezőgépész területen, noha ennek közel tízszeresére, legalább 4 800 főre lenne szüksége az ágazatnak.

Ez előrevetíti azt a nyugtalanító jövőképet, hogy a folyamatos gépberuházások és fejlesztések ellenére a gépeket kezelő szakemberek nélkül kényszerszünet jöhet a földeken, ami az agrárgazdaság egészét károsan érintheti. A mezőgépész szakember elhagyhatatlan szereplője a mezőgazdasági termelési folyamatnak, az ország egyik legfontosabb hajtómotorjának.

A probléma megoldására a MEGFOSZ kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a szakmai szervezetekkel. Ezen Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke kiemelte:

„A Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgazdasági gépész szakmát, nincs időnk, lépnünk kell. Tavaly elindítottuk a „Legyél te is mezőgépész!” programot azzal a céllal, hogy minél több fiatal figyelmét felhívjuk erre a biztos jövőt kínáló szakmára. Több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottunk össze, amely tartalmazza a mezőgépész képzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is. Bízunk benne, ha a tanulók testközelből tapasztalják meg a mezőgépész élet szépségeit, kedvet kapnak ahhoz, hogy ezt válasszák hivatásuknak.”

A program alappillére a duális képzés. Országszerte mintegy 30 szakiskolában oktatják a mezőgazdasági gépészeket duális képzés keretében. A tanintézmények a közelben működő cégekkel szoros együttműködésben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tanulók a cégek által tartott előadásokon, kihelyezett gyakorlati órákon vegyenek részt. Itt az egyes szakterületekről részletesebb ismereteket kapnak, megismerik a mezőgazdasági gépiparban rejlő izgalmas technológiákat, azok fejlesztési hátterét, a csúcstechnika vívmányait. A duális képzés legnagyobb előnye, hogy mire a diákok befejezik tanulmányaikat, 1-2 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, sőt a legtöbb esetben már biztos állásuk van.

A program fontos része a gyakornoki program, amelynek keretében évközi és nyári gyakorlatot biztosítanak a résztvevő vállalkozások a diákoknak, sőt céglátogatásokat, tanulmányutakat is támogatnak. Emellett állami ösztöndíjak is elérhetőek a területet választó fiatalok számára, valamint a gyakorlati képzés helyszínein a cégek is nyújtanak ösztöndíjat a tanulóknak.

Reméljük, hogy a felvázolt program beváltja majd a hozzáfűzött reményeket – a népszerűsítésben természetesen MezőHír és GÉPmax c. lapjainkkal szívesen részt veszünk.

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő