fbpx

Növényvédelem – még több szaktudással

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 10.

A Cheminova az FMC-felvásárlás után

Ha azt mondjuk, FMC, az átlag termelőnek talán nem ugrik be elsőre, miről is van szó. Ha azt mondjuk: Cheminova, akkor már más a helyzet, hisz egy jól ismert és elfogadott növényvédőszer-gyártótól beszélünk.

A tájékozottabbak persze tudják, hogy a kettő ugyanaz, és egy felvásárlás kapcsán volt szükséges a névváltoztatás, de a változások ennél sokkal átfogóbbak. A részletekről a születésnapi nyereményjátékunkat is támogató cég ügyvezetőjével, Takács Attilával beszélgettünk.

– Hogyan lehet röviden összefoglalni a cég magyarországi történetét?

– A Cheminovát egy vegyészmérnök, Gunnar Andreassen alapította 1938-ban, Koppenhága közelében, majd 1953-ban a céget áthelyezték Dánia legnyugatibb részére, az Északi-tenger partjára.

A Cheminova Magyarország Kft. 2017-ben lesz 10 éves Magyarországon. Ez alatt az egy évtized alatt a 300 millió forintos éves forgalomról 7 milliárd forintig jutottunk el, ami jelentős eredmény ebben az iparágban.

Két évvel ezelőtt az FMC amerikai nagyvállalat felvásárolta a dániai anyacéget, így mi is FMC-leányvállalat lettünk. Ugyan a nevünk jelenleg még Cheminova Magyarország Kft., de a jövőben ez is meg fog változni.

 

– Milyen változásokat hozott ez a felvásárlás a munkában és a termékkörben?

– Vannak dolgok, amikben nincs sok változás. Ugyanúgy, mint eddig, 8 területi képviselőnk van, és 4 hölgy dolgozik az irodánkban. Rajtuk kívül egy Koppenhágában, a cégközpontban, én pedig vezetem ezt a kicsi, de nagyon ütőképes csapatot. Az elmúlt évek tapasztalata alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a Cheminova Magyarországon az egyik leghatékonyabb cég a hazai növényvédőszer-piacon.

Természetesen sok minden változott is az FMC-felvásárlás kapcsán. Alapvető különbség, hogy egy európai cégből amerikai cég válik, teljesen más filozófiával, teljesen más üzleti kultúrával és teljesen más hozzáállással. A megrendelések kezelése Koppenhágába költözött, központosítások folynak, automatizálások a modern komputertechnika területén, amit nem is gondoltunk volna, és ennek hatására az üzletmenet is gyökeresen megváltozott.

A Cheminova alapvetően egy generikus gyártó volt. Ez azt jelenti, hogy nem voltak a tulajdonában hatóanyagok, hanem a már lejárt szabadalmú hatóanyagokból készített új termékeket, és ezeket dobta piacra. A Cheminova formulációban tudott nagyot fejleszteni, ebben különböző levédett szabadalmai vannak. Ezek adták a termékeink különlegességét.

Az FMC egy gyártó-fejlesztő vállalat, amelyik nagyon kevés, de csak saját molekulával dolgozott. Ha ezt a kettőt „összeadjuk”, akkor egy formulációban innovatív és saját molekulákkal is rendelkező vállalatot kapunk, nagyon jól kiteljesítve az eddigi portfóliót.

Az FMC termékportfolióját a Cheminova kapta meg, mi a régi partnerekkel dolgozunk továbbra is együtt. A portfolióban 2017-ben azonban lesznek változások: több terméket kicserélünk, és csak olyan termékekkel foglalkozunk majd, amelyek perspektivikusak Magyarországon.

– Milyen volt az idei szezonjuk?

– Nagyon bonyolult! Először a hideg és esős tavasz nagyon sok értékesítési tervet áthúzott (persze nemcsak nálunk, minden növényvédő szeres cégnél). Közben óriási raktárkészletek is piacra kerültek.

Ha az időjárás kegyesebb hozzánk tavasszal, akkor tovább növekedhettek volna az értékesítéseink, de a Cheminova Magyarország Kft. életében ez az első év, amikor, ehelyett, a tavalyi forgalmat sikerült megőriznünk. Ez azonban az idei évben, úgy gondolom, komoly eredmény.

– Ha végignézzük a fő kultúrákat – ha nem is a teljesség igényével – milyen termékeket emelhetünk ki?

– Amiben mi erősebbek vagyunk, az a szántóföldi növényvédelem. A szántóföldi növényvédelemben, alapvetően a kalászosokban, kukoricában és repcében, a gyomirtástól kezdve a gombaölő, rovarölő termékekig sokféle készítményt tudunk ajánlani. Ezekben a kultúrákban szinte minden technológiai elemünk rendelkezésre áll. A kert-szőlőművelésben a kontakt gombaölő szereink ismertek.

Nagyon érdekes fejlesztési irányzat, hogy az FMC elkezdte a növénykondicionálási portfóliójának a kiépítését. Ebben mi eddig is piacvezetők voltunk az Amalgerollal, de ezután több ilyen terméket fogunk piacra hozni a 2020-as évek elejétől, amelyek megváltoztatják majd a növényvédelemmel és a növénytáplálással kapcsolatos eddig gyakorlatot.

A jövő évben a termékpalettát úgy szűkítjük, hogy a kisebb kiszerelésű termékek forgalmazását átadjuk az Agroterm Kft.-nek, és ezzel a termékkörrel igazán nem foglalkozunk, nem erre koncentrálunk. A másik nagy változás az, ahogy én látom, hogy eddig a gyártó cégek kész megoldásokat próbáltak ajánlani a termelőknek, tehát maguknak a felhasználóknak, eközben ebben a rendszerben – gyártó, kereskedő, felhasználó – innovatív tartalom a kereskedőnek nem jutott. Nyugaton úgy van, hogy a gyártó legyártja ezeket a termékeket megfelelő minőségben, a kereskedő saját maga technológiákat dolgoz ki, az abban a régióban élő termelők helyi igényeihez igazodva. Tehát egy innovatív tartalmat hozzáad a termékhez, és ezért megkapja a saját megfelelő árrését.

Magyarországon ez nincs így. Én azt szeretném, ha a kereskedők is hozzátennék a saját innovatív tartalmukat. Tehát mi forgalmazunk termékeket, de várjuk a kereskedőktől a saját ötleteiket arra, hogy az ő környékükön helyileg milyen speciális problémák és igények vannak, és a kereskedővel együtt igyekszünk megoldani ezeket a problémákat, akár a mi portfóliónkból, akár több céggel együttműködve. Így a kereskedő tevékenysége is képviselni fog egy olyan újító pluszt, ami alapján a termelő hozzá alkalmazkodhat. Nagy változások várhatóak tehát a következő 3-5 évben.

– Merre tart az iparág ön szerint?

– A növényvédőszer-ipar keresi a kiutat. Azt gondolom, ez a kiút a fejlett országokban, ahol ezt meg tudják fizetni, a biológiai növényvédő szerek felé vezet. Ezekben az országokban a fogyasztók egyre tudatosabbá válnak, egyre jobban szeretnének egészségesebben táplálkozni, és ami nagyon fontos, ezt meg is tudják fizetni. A következő években a növényvédőszer-gyártóknál óriási változás fog végbemenni. A növényvédő szereket – mert növényvédő szerek kellenek, azok nélkül már lehetetlen a termelés – nem csak kémiai gyárak fogják termelni, hanem óriási nagy baktériumtenyészetek is, és ezek az új termékek olyan szerves és természetes anyagok lesznek, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Ami nagyon fontos: a biotermesztés nem azt jelenti, hogy nem használunk semmiféle kémiai szert. Mindenki azt mondja, hogy a természet megoldja. De hol van ott a természet, ahol mondjuk már 300 éve búzát termesztenek? Ott már nincs természet, ott egy létrehozott ökoszisztéma van, ahol soha nem lesz már természetes egyensúly. Ha be kell avatkozni, nem mindegy, hogy ezt kémiai módon tesszük, ami mérgezhet, a környezetet terheli, stb., vagy olyan készítményekkel, amik nem járnak ilyen következményekkel. De a növényvédőszer-iparnak erre reagálnia kell. Ezeket a technológiákat ki kell dolgozni, ezeket a termékeket elő kell állítani.

Úgy gondolom, hogy ez lesz a növényvédőszer-ipar új útja, és ebben az a legjobb, hogy én, mint növényvédő mérnök ennek nagyon örülök, mert ezeknek a termékeknek a használatához még több szaktudás kell, mint eddig bármikor. Tehát a növényvédelmi szaktudás és a növényvédelem ettől nemhogy elhal, hanem még fontosabbá válik.