fbpx

Itt az őszi nagytakarítás ideje

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 03.

EXPERT® MET – a Bayer új őszi kalászos gyomirtó szere

  • Kiváló hatékonyság nagy széltippan és az ősszel kelő kétszikű gyomnövények ellen
  • Teljesen biztonságos a kultúrnövényekre
  • Alacsony dózis, könnyen kezelhető WG-formuláció
  • Kiemelkedő gazdaságosság

Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása

Hazánkban a kalászos gabonafélék őszi gyomirtása nem tekint vissza igazán hosszú múltra. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan, elsősorban nagy széltippan ellen.

Az utóbbi években viszont sokat változott az őszi kalászosok termesztéstechnológiája, és a gyomosodás is jelentősen átalakult. Manapság a kis vetőmagnormával és korán vetett állományok jó ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a 3. legfontosabb gabonagyomunk, amely új területeken is terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (pl. veronikafélék, árvacsalánfélék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt, és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és súlyos károsító hatásukat is sikerrel kifejtették.

A megkívánt magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Emellett az őszi gyomirtásnak természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkentheti a tavaszi munkacsúcsot.

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit, így ezt ma már 100 ezer hektáros nagyságrendben végzik a termelők, és aránya évről évre növekszik. A Bayer klasszikus hatóanyagokat tartalmazó új őszi kalászos gabona gyomirtó szere, az EXPERT® MET kedvező hektárköltség mellett nyújt kiváló megoldást a nagy széltippan és a fontos ősszel kelő kétszikű gyomok ellen. A készítmény 2015 őszén került bevezetésre, a termelők megelégedésére. Ez év őszén már második alkalommal alkalmazható Magyarországon.

Az EXPERT® MET alaposan kisöpri a gyomokat

Az új őszi gyomirtó készítmény két hatóanyagot tartalmaz. Összetétele: 420 g/kg flufenacet és 140 g/kg metribuzin, WG-formulációban.

Az EXPERT® MET hatásspektruma

A készítmény kiváló hatékonysággal rendelkezik a következő fontos gyomfajok ellen: nagy széltippan, tyúkhúr, pásztortáska, piros árvacsalán, pipacs, mezei szarkaláb, ebszékfű, parlagi pipitér, perzsa veronika, sebforrasztó zsombor, apró gólyaorr, repce árvakelés.

Természetesen a felsorolás nem teljes. Mérsékeltebben érzékenyek az EXPERT® MET-re a következő fajok: ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska, orvosi füstike – azonban megfelelő körülmények között, jó időzítéssel e fajok ellen is jó hatás érhető el. Az EXPERT® MET hatékonysága parlagi ecsetpázsit ellen általában nem kielégítő.

Felhasználási szempontok

Az EXPERT® MET egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban a készítményt korai posztemergensen, a kultúrnövény 1 leveles és 3 leveles állapota között (BBCH 11-13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1-2 leveles fenológiai stádiumában legyen.

Az EXPERT® MET dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén, az őszi kezelést követően tavaszi gyomirtás válhat szükségessé, 0,15 l/ha Sekator OD-val. Betegségek, kártevők, fagy vagy szárazság miatt legyengült növényállományba a készítményt nem szabad kijuttatni. A készítménnyel kezelt állomány kipusztulása esetén a kezelést követő tavasszal tavaszi árpa, tavaszi búza, burgonya, kukorica, lucerna, paradicsom vethető.

Az EXPERT® MET a Bayer őszi kalászos gabona gyomirtó szer családjának az első képviselője. Cégünk számára fontos, hogy ebben az egyre jelentősebb szegmensben is megfelelő termékválasztékot nyújtson, így a jövőben további termékek megjelenése várható. Kérem a kedves Olvasókat, hogy már 2016 őszén is használják, vizsgáztassák új készítményünket saját területük egy részén, és győződjenek meg hatékonyságáról, illetve kitűnő ár-érték arányáról!