fbpx

Még több érv a MaxiCut mellett

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 14.

A dán Dal-Bo gyár forradalmian új szárzúzási módszer mutatott be néhány éve a MaxiCut aprítóhengerrel.

Az új módszert sokan igen érdekesnek és figyelemre méltónak találták. A szántóföldi bemutatók gyorsan bebizonyították, hogy az aprítóhenger kiválóan dolgozik, nagy a területteljesítménye (10 ha/óra), és alacsony a fajlagos üzemeltetési költsége (2-4 liter/ha üzemanyag).

 

 

A gép felépítése

Az aprítóhenger igen masszív, erős felépítésű, amire szükség is van a nagy munkasebesség miatt fellépő folyamatos fárasztó igénybevétel miatt. A hengertagok alapja egy Ø610×7 mm-es acéldob, amely tömegnövelés céljából vízzel feltölthető. A henger 100 mm-es késekkel van felszerelve, így a teljes átmérője 810 mm.

A nagy sebesség és az igénybevétel miatt a gép 70 mm-es acéltengelyeken és méretes kúpgörgős csapágyakon gördül. A csapágyak dupla ajkas tömítéssel rendelkeznek, a por és szennyeződések kizárása érdekében. A csapágyak a vázhoz szabadalmaztatott rezgéscsillapító betéteken keresztül kapcsolódnak, ezzel csökkentik a váz igénybevételét.

A gép 4 300 kg saját tömeggel rendelkezik, amely vízzel feltöltve akár 6 100 kg-ig növelhető. A kések igen erősek; amennyiben véletlenül például tégla kerül a tarlóra, azt is kettévágják. A kések élettartama igen hosszú, hazai körülmények között a tapasztalatok szerint több ezer ha-t kibírnak csere nélkül.

A henger három tagból áll; a két szélső hidraulikusan felhajtható, így 3 m a szállítási szélesség. A hengerre opcióként aprómagvető egység és pálcás boronasor is rendelhető.

Használat napraforgóban

A napraforgószár igen erős; aratáskor még a kombájn vagy traktor gumijában is kárt tehet. Újabban ennek a kárnak az elkerülése érdekében és az új, fejezős napraforgó-adapterek használata miatt jellemzően akár 1 m-es szármaradvány maradhat a tarlón. Ezen tarlón ráadásul 2-2 sort a kombájn letaposott, amelyet a hagyományos szárzúzó nem kezel.

A MaxiCut aprítóhenger a letaposott szárat is aprítja, ráadásul olyan nagy a területteljesítménye, hogy két nagyobb teljesítményű kombájnt is kiszolgál. Több gazda az aprítóhengerrel kezeli a tarlót, vág utakat a tarlóba, hogy a tarlón álló szár ne tegyen kárt a kombájnok mellé érkező szállítójárművekben.

 

 

Használat kukoricában

Gyakori kérdés a MaxiCut-tal kapcsolatban, hogy kukoricában hogy dolgozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két fontos műveletet kell megtenni, hogy a gép kukoricatarlón megfelelő munkát végezhessen. A tarlót a megszokotthoz képest magasabban kell hagyni: kb. 40 cm-es legyen a tarlómagasság, és 3-4 napig hagyni kell száradni, s csak ezt követően kell az aprítóhengerrel a tarlót kezelni. Tapasztalatok szerint a MaxiCut nagy előnye, hogy a kukoricaszárban áttelelni készülő molyok fészkét roncsolja, így azok nem tudnak áttelelni.

Használat zöldtrágyában

A Dal-Bo MaxiCut a manapság oly népszerű zöldtrágyanövények aprítására is használható, még akkor is, ha azok a méteres magasságot elérik. A nagy munkasebességnek köszönhetően a hengerek öntisztítóak.

Használat erdőgazdálkodásban

Legfrissebb teszteredményeink biztatóak a MaxiCut aprítóhenger munkáját illetően a frissen telepített erdőkben. A MaxiCut munkáját a rövidtárcsa munkájával hasonlítottuk össze, és a későbbi gyomosodást vizsgáltuk. A tárcsa nagyobb vonóerő igénnyel rendelkezik, viszont azonnal látványos a munkája, míg az aprítóhengernél először úgy tűnik, hogy mindössze csak eldöntötte a gyomokat, de 1-2 héttel a munka után látszik, hogy az eldöntött gyomok elszáradnak, takarják a talajt. A talajtakarásnak hála a friss gyomok nehezebben kelnek, és a vízháztartás is kedvezőbb, míg a tárcsázott területen kiválóak az adottságok az új gyomok fejlődéséhez.

A tesztterületeket összehasonlítva a tárcsázott és a MaxiCut-tal kezelt területek a kezelést követő 4-5. héten igen hasonló gyomosodási jellemzőket mutattak, miközben a MaxiCut vonóerő igénye alacsonyabb, és a munkasebesség gyakorlatilag a kezelőn és a terület adottságain múlik.

Szerző: Nagy Márk