fbpx

LEMKEN és KRONE Press Camp 2016 – Lemken-újdonságok gyakorlati bemutatója

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 03.

A LEMKEN és a KRONE közös sajtóbemutatójának másik napján a szakújságírók a LEMKEN újdonságait ismerhették meg munka közben is.

A mai napig családi vállalkozásként működő LEMKEN a professzionális növénytermesztés szakértője; évi 327 millió eurós forgalmával és a világviszonylatban alkalmazott több mint 1 300 munkatársával Európa vezető gyártói közé tartozik.

 

 

A Juwel 8 már M-változatban is elérhető

A LEMKEN két Juwel 8 M-sorozattal bővíti függesztett ekéinek választékát. Az M és MV ekék hidraulikus fordítóművel és mechanikus dőlésállítással rendelkeznek.

A Juwel 8 rövid és robusztus, amelynél 120 mm-es fordítótengellyel szerelt fordítómű biztosítja az eke pontos és megbízható átfordítását.

A Juwel 8 M és MV típusok alapfelszereltségéhez tartoznak a DuraMaxx ekefejek, amik teli vagy réselt kormánylemezzel, acél, műanyag, valamint hibrid kivitelben is rendelhetőek.

A kormánylemez szeletek és a kormánylemezek különleges szerszámacélból, fúrt vagy préselt furatok nélkül készülnek, ami, egyedülálló módon, a hagyományos ekefejjel szemben 150%-os hasznos élettartamot biztosít.

A mechanikus kivitelű Juwel ekéknél négy fogásszélesség állítható be; ez a hidraulikus változatok esetén fokozatmentesen állítható.

A Hydromatic automatikus biztosítás kimagasló biztonságot és megbízható működést tesz lehetővé köves talaj szántása során.

A Juwel eke 3 és 7 fejes kivitelben, többféle vázmagassággal és ekefej osztással rendelhető közepes és nagyteljesítményű erőgépekhez.

 

A LEMKEN ekék méltán vívtak ki jól csengő nevet a piacon

 

Juwel függesztett ekék ISOBUS és TurnControl Pro vezérléssel

Napjainkban egyre több mezőgazdasági munkagép rendelkezik elektronikus vezérléssel. A TurnControl Pro rendszerrel a LEMKEN először kínál ISOBUS ekevezérlést a Juwel függesztett váltvaforgató ekékhez.

A TurnControl rendszer alapkivitelben az elektrohidraulikus fordítóművel és a hidraulikus szögállítással teszi lehetővé e funkciók egyszerű vezérlését a CCI 200 terminálon, vagy a traktor ISOBUS-rendszerén keresztül anélkül, hogy a vezérlőszelepeket kellene működtetni.

A rendszer használatának kényelme tovább növelhető olyan ISOBUS IL4 szabvány alatt működő kiegészítők alkalmazásával, mint a joystick vezérlőkar, vagy a traktor többfunkciós vezérlőkarja.

Opcionálisan további funkciók is elérhetők, mint az első ekefej fogásszélesség állítása, a szántáselmunkáló vezérlése, vagy a Hydromatik biztosítás beállítása.

A Diamant féligfüggesztett ekék OptiLine beállítása

A LEMKEN a következő évtől kínálja OptiLine beállítórendszerét féligfüggesztett ekéihez, ami javítja az eke oldalirányú vezetését, ezáltal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

A traktor és a féligfüggesztett eke húzási pontjai rögzítettek. Egy nyomásszabályozott munkahenger szolgál további nyomaték átvitelére az oldalra húzás kompenzálásáért, ami a traktor és eke vontatási vonalát tovább eltolja a hátsó tengely középvonala felé, így csökkenti a traktor oldalra húzását.

Mérési eredmények bizonyítják, hogy az új OptiLine beállító rendszer segítségével akár 10% üzemanyag-megtakarítás is elérhető.

 

A LEMKEN szakemberei a gépbeállítás fontosságára is felhívták a figyelmet a bemutató során

 

A továbbfejlesztett Heliodor rövidtárcsák

A LEMKEN a Heliodort nagyobb, 510 mm átmérőjű tárcsák felszerelésével fejlesztette tovább az alkalmazási lehetőségek kiszélesítése érdekében. Ennek eredményeként jelentősen nő az eszköz hasznos élettartama, a munkamélysége pedig 14 cm-ig állítható.

A hidraulikus munkamélység-állítás a függesztett, összecsukható és féligfüggesztett összecsukható típusok esetében is elérhető opcionális lehetőség.

A traktor keréknyomában futó tárcsák munkamélysége külön állítható az új Heliodoron, ami a traktor keréknyomaiban is biztosítja az optimális egyengetést.

A LEMKEN a Heliodor 9 függesztőtornyát is továbbfejlesztette, így a munkagép gyorskapcsoló rendszerrel kapcsolható az erőgéphez.

A Heliodor 9 szélezőtárcsái gyorsan és könnyen állíthatóak a csapok áthelyezésével, ami lehetővé teszi az áteresztőképesség növelését.

A Heliodor 9 rövidtárcsa 2,5 és 16 méter közötti munkaszélességgel rendelhető. A legnagyobb, a 16 méter munkaszélességű Gigant Heliodor a világ legnagyobb rövidtárcsája, amely óránként akár 25 hektáros területteljesítményével óriási hatékonyságot biztosít.

A Rubin 12 – már 7 méteres munkaszélességben is

Az új, 7 méteres nagy területteljesítményű Rubin 12 rövidtárcsa akkor mutatja meg igazán erősségét, amikor nagy mennyiségű szerves anyagot kell a talajba dolgozni.

A két sorban elrendezett, 736 mm átmérőjű csipkés tárcsái lehetővé teszik a Rubin 12 számára, hogy olyan munkamélységben dolgozhasson, mint egy kultivátor, miközben sokkal intenzívebb a keverő és rögtörő hatása.

A kultivátorokhoz képest magasabb munkasebességével és kisebb kerékcsúszásával a Rubin 12 nagyobb területteljesítményt biztosít alacsonyabb üzemanyag-felhasználás mellett.

A Rubin 12 első tárcsasor mögötti fogas boronasora intenzív keverést és rögtörést végez, míg a második tárcsasor mögötti egyengető borona egyenletesen elosztja és egyengeti a talajt.

Karat 12 az intenzív tarlóműveléshez

Az új Karat 12 kultivátor sekély és akár 30 cm mély csökkentett menetszámú művelésre egyaránt kiválóan alkalmas, elsősorban kötöttebb talajokra.

A Karat 12 kultivátor 23 cm osztású, négy sorban elrendezett kapái biztosítják a kívánt lazító hatást és a hatékony bekeverést a választható nyolcféle kapának köszönhetően, bármilyen körülmény esetén. Az opcionális gyorskapcsoló rendszer biztosítja a kapák könnyű és gyors cseréjét. A kimagasló területteljesítményhez javasolt az új karbid bevonatú K8H kapa orrbetétek használata.

A 80 cm-es vázmagasság és a 90, vagy 80 cm-es kapasor-távolság lehetőséget ad a nagy mennyiségű szerves anyag bedolgozására. A Karat 12 alapfelszereltsége a karbantartásmentes automatikus túlterhelés elleni biztosítás.

Az új LEMKEN kultivátor hidraulikus mélységállítása lehetővé teszi a kezelő számára a munkamélység fokozatmentes állítását a traktorfülkéből.

A ContourTrack opció a mélységhatároló kerekeken keresztül elektrohidraulikus talajkövetést végez az állandó mélységtartás biztosítása érdekében.

Az új féligfüggesztett Karat 12 kultivátor 4 és 7 méter munkaszélesség között lesz elérhető.

 

Az átdolgozott Solitar 25 3000 liter kapacitású tartállyal

 

Újgenerációs Solitair

Az újgenerációs Solitair 25 teljesen átdolgozott vetőgép a LEMKEN kínálatában: legszembetűnőbb különbsége a korábbi vetőgéphez képest az új, 3 000 liter kapacitású, extra széles beöntőnyílású műanyag tartálya.

A Solitair 25 műszakilag is számos újításon esett át: minden adagoló külön elektromos hajtással rendelkezik; a ventilátora rozsdamentes acélból készül – ami jelentősen kisebb hidraulikus teljesítményt igényel –, valamint sokkal csendesebb üzemű.

A LEMKEN Solitair 25 alapkivitelben rendelkezik szakasz kikapcsolással, s újratervezett elosztórendszere különböző művelőút ritmusokat tesz lehetővé. A rendszer hidraulikusan vezérelt, és egyáltalán nem igényel vetőmag visszavezetést. Az elosztóban egyszerű betétek cseréjével könnyen beállíthatóak vagy csökkenthetőek a nyomtávok és a művelőút sorok.

A Solitair 25 vetőgéppel a LEMKEN két új elektronikus vezérlőrendszert vezet be a vetőgépekhez. Az alapkivitelű EcoDrill változat CAN bus-rendszer segítségével továbbítja az adatokat, s nagy felbontású terminállal vezérelhető. Segítségével a Solitair 25 minden szükséges funkciója működtethető.

A MegaDrill rendszer a LEMKEN opcionális ISOBUS-rendszerű vezérlőegysége, a már bevált CCI-200 terminállal.

A Solitair 25 kezdetben féligfüggesztett kivitelben kerül bevezetésre, 4-től 6 méterig terjedő munkaszélességgel.

 

Vetés utáni ellenőrzés: a magot a megfelelő mélységben találtuk

 

Művelőút és forgó kezelése GPS segítségével

A LEMKEN két új FieldTronic modulja, a TramlineControl művelőút-vezérlés és a HeadlandCommand forgókezelés nagymértékben megkönnyíti a gépkezelő munkáját.

A LEMKEN TramlineControl lehetővé teszi a művelőutak GPS segítségével történő kialakítását, emellett időt takarít meg, védi a talajt, és jelentősen megkönnyíti a megfordulást a forgón.

Az egyenletes szélességű, túlfedések és vetetlen sávok nélküli forgó kialakítására fejlesztette ki a LEMKEN a HeadlandCommand GPS alapú rendszert. A CCI-200 terminál ISOBUS-vezérléssel állítja be a vetőgép szakaszokat a traktor-RTK GPS-jele alapján, ezzel biztosítva, hogy a kikapcsolási és bekapcsolási pont állandó maradjon a forgón.

Új Azurit szemenkénti vetőgép. DeltaRow rendszer az optimalizált tőtáv érdekében

A LEMKEN a 2013. évi Agritechnica kiállításon jelentette be, hogy szemenkénti vetőgépet fejleszt. Ennek eredménye az Azurit vetőgép, ami az új DeltaRow maglehelyezéssel tűnik ki vetélytársai közül.

A DeltaRow rendszer a vetőmagokat két eltolt sorban helyezi el egymástól 12,5 cm-re, ami az egyes növényeknek 70%-kal nagyobb tenyészterületet biztosít.

Az Azurit kukorica, szójabab, napraforgó és repce nagy pontosságú és hatékonyságú vetését teszi lehetővé, akár 15 km/h munkasebesség mellett.

A folyamatban először két sávtisztító kerék eltakarítja a tarlómaradványokat és köveket. Ezt követően a műtrágyacsoroszlya pontosan a két ikersor közé helyez le egy műtrágyasávot, majd egy trapéz tömörítőhenger lezárja a műtrágyaárkot. Ezután a trapézgyűrűk előtömörítik a magárkot, ami a LEMKEN Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója. A vetőmag a vetőelemekhez igény szerint kerül a központi magtartályból. A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsát tartalmaz, amik felváltva adagolják a vetőmagot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. A csoroszlyák pontosan helyezik le a vetőmagot az előtömörített magárkokba, majd az ikersorokat egy V-alakú nyomókerék zárja le.

Az Azurit lehetővé teszi a sorközepek akár 87,5 cm-re állítását, a vetőelemek osztása pedig 37,5 cm-ig csökkenthető.

 

A Vega a cég első olyan szántóföldi permetezőgépe, amely már belső
fejlesztés eredménye

 

Bemutatkozott a Vega vontatott szántóföldi permetezőgép

A LEMKEN Vega az első olyan vontatott szántóföldi permetezőgép, amely a mezőgazdasági gépgyártó belső fejlesztése: a Vegát modern kialakítása és innovatív műszaki megoldásai teszik nagyon hatékony szántóföldi permetezőgéppé.

A Vega 3 000, 4 000 és 5 000 literes tartállyal, valamint 15 és 24 méter közötti SEH szórókerettel rendelhető.

A Vega vonórúdja alsó és felső bekötésű változatban rendelhető. A valódi nyomkövetéshez opcióként hidraulikus vonórúd csillapítás és vonórúd kormányzás is választható. Ezen túlmenően pneumatikus rugózással is megvásárolható a Vega, a biztonságos szántóföldi és közúti közlekedéshez.

A Vega tartálya belső csövek nélküli kialakítású, biztosítva ezzel a gép könnyű és alapos tisztítását.

A vegyszer-bekeverő és a vezérlőközpont a műanyag tartály bal oldalába építve található. Az elektromosan kapcsolható szelepek könnyen működtethetőek a bekeverő melletti terminálról, vagy a fülkébe szerelt CCI-200 terminál MegaSpray menüjéből.

A tényleges keringető rendszer állandóan keringeti a permetlét, ami kiküszöböli az inaktív csőszakaszokat, és lehetővé teszi, hogy a beállított permetezési nyomás azonnal rendelkezésre álljon a fúvókák bekapcsolásakor. A rendszer ezenfelül kiváló keresztirányú eloszlást is biztosít a szórókeret teljes szélességében.

A Vega permetezőgép esetében valódi egyenkénti fúvókaszabályozás került beépítésre az Eltec Pro rendszer segítségével, ami lehetővé teszi az egyes fúvókák nagy pontosságú és késedelem nélküli kapcsolását GPS-vezérelt SectionControl szakaszvezérlő rendszerrel történő kombináláskor.

A LEMKEN Vega permetezőgép BoomCommand rendszere szenzorokat használ az automatikus szórókeret szabályozásához, a célfelülettől való állandó távolság tartásához.