fbpx

Horsch Tiger MT – utat vág magának

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 29.

Elkezdődtek a repcevetések, és így lassan túl vagyunk a magágykészítés nagyján. A repce szereti a mélyen lazított földet, így a karógyökerek ellenállás nélkül tudnak fejlődni. A Tigerrel akár 35 cm-ig is tudunk lazítani, intenzív szármaradvány bekeverés mellett.

 

Tiger MT tarlóhántásnál

 

A Tiger MT-ben a két sor 68 cm átmérőjű tárcsa intenzíven aprítja és keveri a szármaradványt, és a kapamező mélyen lazítja a földet. A nagy tárcsaleveleknek köszönhetően a Tiger MT nemcsak gabonatarlón végez kitűnő munkát, hanem napraforgó és kukorica után is! A nagy tárcsalevelek nagy mennyiségű és hosszú szárú szármaradványt képesek aprítani és bekeverni.

 

Tiger MT kukoricaszár bedolgozása közben

 

A lazítókapák mögött műtrágyát is kijuttathatunk. A mély műtrágyázásnak nagyon sok előnye van. Általában kálium és foszfor műtrágyát juttatunk ki mélyre, ha nitrogént is adagolunk, akkor fele-fele arányban (sekély/mély) ajánlott a lehelyezés. A kálium mellé jó, ha mindig teszünk foszfort, mert a foszfor odavonzza a hosszú hajszálgyökereket, így a káliumdepóhoz közelebb nagyobb gyökértömeg fejlődik, ami a nagyobb termés alapja.

 

Tiger 3 MT repce magágykészítésénél

 

A Tiger MT-t különböző műtrágyázó berendezéseket tudjuk kombinálni, amelyekkel akár helyspecifikusan lehetséges a műtrágya kijuttatása. Ha dupla tartályt kapcsolunk össze a kultivátorral, akkor két különböző műtrágyát különböző, a legoptimálisabb dózisban tudunk adagolni. Ez a módszer igen költséghatékony, mivel a mono műtrágyák mindig is olcsóbbak.

 

A Tiger MT mély műtrágyázásra is jól használható

 

Sokan azon morfondíroznak, hogy vajon mennyire megy a talajművelés területteljesítmény rovására, ha műtrágyát is kijuttatunk. Egy 3 m-es Tigerrel műszakonként (táblaméretfüggő) 25-30 ha lehet megcsinálni, egy 4 m-essel 35-40 ha körül van a teljesítmény, tehát kb. a gép szélessége az óránkénti ha-teljesítmény. A tankolás miatt történő megállások tartályméret és a kijuttatott dózis függvényében változnak, de általában nem több mint 4-5 tankolás történik egy műszak alatt.

A depó műtrágyázás beruházási költsége az egyik leggyorsabban megtérülő beruházás.

Válasszuk a Tiger MT-t, és többé nincs gond a hosszú szárú szármaradvánnyal, és a műtrágyát is az egyik legtökéletesebb módon juttatjuk ki a talajba.