fbpx

Válasszon a GK fajták gyöngyszemeiből!

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 12.

A kalászosok, ezen belül az őszi búza piacán pár éve érzékelhető változás. Egyre több magyar gazdálkodó dönt úgy, hogy a minőséggel nem foglalkozik, a termésmennyiségre figyel, és ehhez igazítja a fajtaválasztást is.

Nemesítési filozófiájában a Gabonakutató sem hagyhatta figyelmen kívül a piaci trendeket, igényeket. Ezért fordított az utóbbi időben nagyobb figyelmet arra, hogy a bőtermő, elsősorban a középérésű kategóriában különleges hozzáadott értékekkel rendelkező új fajtákat vezessen be.

Ezek kimagasló jelentőségű új képviselője a GK Szilárd, amelynek átlagtermése a múlt évi GOSZ-VSZT kísérletek alapján 9,3 tonna hektáronként. Ez a fajta malmi, de minimum EU-minőséget ad, megkönnyítve ezzel az értékesítést. Különleges, tömör szára miatt jó állóképességgel rendelkezik, szalmája sokrétűen felhasználható. Szintén ebbe az újgenerációs sorba tartozik a GK Körös, amely a minőségét és terméstöbbletét kiváló betegség-ellenállóságának is köszönheti.

Őszi búzában ma a hozam az elsődleges, de hazánkban és így a Gabonakutató portfóliójában is mindig lesz létjogosultsága a kiváló minőségű fajtáknak. A GK Csillag három éve piacvezető, és ezt az eredményét annak köszönheti, hogy ebben a búzában tökéletesen ötvöződik a mennyiség és a minőség egysége, ami még egy kiváló alkalmazkodóképességgel is párosul. A GK Békés ma is a legelterjedtebb fajták közé tartozik. A javító búzák közül termése a legnagyobb, de a jelek szerint az új, szintén magas minőséget hordozó GK Bakony fajta ennek méltó társa lesz. Ezek a fajták biztos jövedelmet jelentenek a prémium minőséget termelők számára. A minőségi búzák piacán egyre nagyobb jelentősége van a kiváló alveográfos és extenzográfos értékekkel rendelkező fajtáknak; kínálatunkban a GK Futár és a GK Pilis jelenthet ehhez jó megoldást.

Durumbúzában új fajta jelent meg, a már jól ismert, piacvezető GK Bétadur mellett. A GK Julidur termésével a kísérletekben felülmúlja elődjét, és kiváló minőséget is ad.

Tritikáléban a GK Szemes a legnagyobb területen termelt fajta hazánkban, a szaporítóterületek több mint negyedén vetik. Elterjedését jól mutatja, hogy határainkon túlról is folyamatosan nő az érdeklődés iránta. Igényes fajta, agronómiájára, vetési körülményeire oda kell figyelni, hogy a legjobb eredményt adja.

Az idei évtől már jelentős mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre az induló, egy éve elismert kiváló állóképességű, átlagos körülmények között is nagy termésre képes GK Maros őszi tritikálé fajtából is. Kiváló alkalmazkodóképessége és kedvező agronómiai tulajdonságai miatt a GK Szemes sikerét is felülmúlhatja.

Őszi árpából elsősorban a GK Judy érdemel figyelmet, ezt évek óta növekvő területen, kiemelkedő eredményekkel termelik országszerte. Az idei évben is 8 t körüli termésekkel takarítják be. A GK Impala őszi zab nemcsak szemtermésben, de takarmánykeverékekben is kiválóan teljesít.