fbpx

Iskolában a McCormick

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 25.

Auerbach Rolanddal készített interjúnk során betekintést nyertünk a gazdasága működésébe, és választ kaptunk arra a kérdésre, hogy miért is jó McCormick traktorokkal dolgozni. Hiszen mi más is szemléltethetné jobban egy traktor hatékonyságát és megbízhatóságát, mint a személyes tapasztalat.

Auerbach Roland egy McCormick GM 50-es és egy F 80-as traktor büszke tulajdonosa, amellyel teljes mértékben el tudja látni precízen berendezett gazdaságát. Elsőként megkértük, hogy avasson be minket pontosan abba, mivel is foglalkozik.– Gazdaságunk elsősorban faiskolai tevékenységet folytat, ami mellett 24 ha intenzív gyümölcsösünk is van, főként meggy és kevesebb szilva. 150 ha-on pedig szántóföldi növénytermesztéssel (búza, kukorica, napraforgó) foglalkozunk.

Faiskolai tevékenységünket gyümölcsfaiskolával kezdtük (70-100 000 db), ami mellett már 30 ha területen utcafákkal is foglalkozunk. Ebben a díszfa iskolában rendkívül nagy hasznát vesszük a McCormick traktorainknak.A McCormick traktor nevének elhangzásakor nagy elégedettséget véltem felfedezni a hangjában, így egyértelműen tettük fel a kérdést:

 

 

– Mikor és miért döntött a McCormick márka mellett?

– 2013-ban vásároltuk az első McCormick traktorunkat, egy keskeny nyomtávú McCormick F 80-ast. Akkor én magam még nem ismertem a márkát, de a környezetünkben többen is használnak ilyen típusú traktort, s az ő véleményükre alapozva nyugodt szívvel vásároltuk meg F-szériás gépünket. Megelégedettségünket mutatja, hogy 2014-ben régebb erőgépünket is egy McCormick GM 50es traktorra cseréltük, amiről a mai napig azt gondolom, hogy nagyon jó döntés volt.

A pozitív visszajelzés után rátértünk a traktor műszaki jellemzőire is, hiszen egy mezőgazdasági gép szempontjából ez az, ami igazán lényeges.

– Milyen felszereltségűek a traktorok?

– McCormick F 80-as traktorunk 75 LE-s, 4 hengeres 4,4 literes hengerűrtartalmú szívódízel Perkins-motorral

szerelt változat. A forgalmazó SZEGÁNA Kft. által ajánlott alapfelszereltségű gépet vásároltunk 16+16 sebességes váltóval, mechanikus irányváltóval, mivel a gép által végzett egyszerű munkához nem éreztük szükségét a kínált opciós tételeknek. Így utólag meggondolva első függesztőkarok azért hasznosak lennének, ám ez legalább utólagosan is felszerelhető.

McCormick GM 50-es traktorunk 2,2 literes, 4 hengeres, 48 LE-s japán Yanmar-motorral szerelt. Ezt a gépet sokféle munkára használjuk, ezért magasabb felszereltséggel rendeltük: 3 kihelyezett szeleppárral, első függesztőkarokkal, TLT-vel. A hátsó TLT-hajtás 540 és 540E fokozattal is rendelkezik, így üzemanyag-takarékosan lehet könnyebb munkákat végezni.

Roland olyannyira megbízott McCormick márkában, és a SZEGÁNA Kft. korrekt kiszolgálásában, szervizben, hogy a második traktor megvásárlása alkalmával is bizalommal fordult a céghez.

Elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez, ami mindenkit foglalkoztat egy traktor vásárlása esetén.

 

 

– Mik az üzemeltetési tapasztalataik?

– A McCormick GM 50 elsősorban a faiskolában lát el sorköz művelési és szállítási feladatokat, valamint részt vesz a permetezésben. Nagy előnye, hogy az alacsonyabb törzsmagasságú sorokba is befér, ezért is választottunk fülke nélküli kivitelt.

A McCormick F 80-as feladata a talajmunka, valamint márciustól a permetezési feladatok ellátása a gyümölcsösben, egy 2 000 literes Caffini Trend Plus axiálventilátoros permetezővel, valamint időnként a szántóföldön is besegít. Nagyobb térállású sorokban a faiskolában is dolgozik, azért is vásároltuk keskenyebb kerekekkel, hogy a szűk sorokba is beférjen.

Mindkét traktorról csak jó tapasztalatokról számolhatunk be. A GM évente 500, az F 800-1 000 üzemórát dolgozik, egyelőre problémamentesen. Motorikusan jó, erős traktorok. Ami nagyon fontos, hogy a kormányzott kerék akár 55°-ban elfordítható, így kicsi a fordulási sugár, ez nálunk lényeges szempont volt a vásárlásnál.Igazán megnyugtató volt számunkra, hogy Roland teljes mértékben kihasználja a gép funkcióit, és tökéletesen elégedett vele.

– Kinek ajánlaná a traktorokat?

– Tapasztalataink szerint faiskolákban, parkgondozásban, zöldség- és gyümölcstermesztésben ideális választás mindkét típus. Ezenkívül ajánlom még önkormányzatok részére kommunális feladatok ellátására.

Auerbach Roland tapasztalatai tökéletes példáját jelentik annak, hogy ha egy sokoldalú, megbízható és hosszú életű traktort keresünk, a McCormick a kiváló választás, továbbá hogy megbízhatunk a SZEGÁNA Kft. ajánlataiban.