fbpx

MezőHír – 2016-07 – július

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 10.

MezőHír – 2016-07 – július

 

 

Kedves Olvasó!

A júniusi időszak sok érdekes és izgalmas eseményt, történést tartogatott számunkra, persze nem feltétlenül mindent a szűken vett szakma oldaláról.

Talán megbocsátják nekem, hogy rögtön a magyar fociválogatott EB-szereplését említem először. Az egykori, 80-as évekbeli futballválogatott mexikói égését annak idején még kamaszként néztem végig – ahhoz képest egészen szokatlan és természetesen nagyszerű élmény volt újra világversenyen látni egy szerethető magyar csapatot. Remélem, hogy nem kell újabb 30 év a folytatáshoz!

Az előbb említettnél jóval kevésbé pozitív a Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével kapcsolatos népszavazás eredménye, ami bizony sokakat sokkolt a szigetországon belül és kívül is. Többen már az Európai Unió végét vizionálják, vagy politikai hovatartozásuktól függően próbálják saját hasznukra fordítani az ott történteket. Akárhogy nézzük is, ezer szálon kötődünk az EU-hoz. Több százezer honfitársunk valamely uniós országban talált neki és a családjának is perspektívát adó munkalehetőséget, megélhetést; a magyarországi fejlesztések nagy részéhez uniós forrásokat használunk fel – különösen igaz ez az agráriumnak jutó támogatásokra –, remélem, hogy nem kezdődik hamarosan hazánkban is a Brexithez hasonló hecckampány…

És hogy a teljesen szakmai események közül is válasszunk; a nagy átszervezés elérte az agráriumot is. Hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki: jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is, a feladataik pedig máshová kerülnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hatósági feladataiban szintén a fővárosi és megyei kormányhivatalok járnak majd el. Van valami nehezen érthető számomra abban, hogy miért kell bizonyos rendszerekhez hozzányúlni akkor, amikor már végre működnek. Tudom, persze, ilyen a politika. Emellett is csak remélni tudjuk, hogy – elsősorban a kifizetésekkel kapcsolatban – a régi-új rendszer is minél hamarabb feláll.

E három, a legutóbbi időszakot jellemző, különböző jellegű esemény megemlítése után nem marad más, mint hogy az aktuális munkák elvégzéséhez kegyes időjárást, jó felvásárlási árakat kívánjunk! Reméljük, emellett a friss MezőHír elolvasása hasznos időtöltést jelent majd!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő