fbpx

MezőHír – 2016-06 – június

Írta: Szerkesztőség - 2016 június 10.

 

 

Aktuális számunk nyomdába adása előtt mi is részt vettünk az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállításon, amely a legnagyobb állattenyésztési seregszemle az év folyamán, miközben a mezőgazdasági gépes világ és az élelmiszeripar szereplőinek is jó bemutatkozási lehetőséget biztosít. Az idei kiállítás kivételesen május második felében, 19-e és 22-e között, négy napon át fogadta a látogatókat, egy nemzetközi világtalálkozó gyakorlati programjaként. Mivel a szervezők elképzelése szerint a rendezvényen minden állatfaj és minden kiállító ugyanolyan fontos, a konferencia és a kiállítás ez évi arculati megjelenésében is helyet kapó tehénen kívül a programok a szokott egyensúlyt mutatták a szarvasmarha, ló, juh, sertés, baromfi, galamb, nyúl és hal felhozatalban.

Jó volt konstatálni a tényt, hogy a szervezők sokat lefaragtak a korábbi évek hiányosságaiból. Ezek a változások leginkább az infrastrukturális beruházásokban mutatkoztak meg látványosan, amik eredményeként felújított, illetve vadonatúj mosdók fogadták a résztvevőket. A közlekedés átszervezésével, az alternatív útvonal biztosításával megszűntek a nagy forgalmi dugók, szinte végig gördülékennyé vált a közlekedés. (Mivel 18 éve járunk erre a kiállításra, mondhatjuk, hogy először még szokatlan is volt a dugómentesség. De a megspórolt idő és idegesség nagyon sokat jelentett.)

Ha a rendezvény szakmai oldalát nézzük, sokan szóltak elismerően a programokról. A kiállított tenyészállatok színvonalas megjelenése, felvonultatása viszont a tenyésztőket dicsérte, akik minden szakmai nehézség ellenére kitartanak a kiállítás mellett, és bizakodnak. A rendezvény ugyanis mindig nagyon jól szemlélteti az aktuális piaci helyzetet is, ami a tejtermelők esetében sajnos most egyenesen katasztrofális, miközben a sertések felvásárlási ára az év első harmadában szintén siralmasan alacsony volt, így a tenyésztők sokszor a tartalékaikat élik fel. (Többek szerint is a kistermelők vannak a legnagyobb veszélyben, azok, akik csak egy-egy állatfajjal dolgoznak, mert rossz viszonyok között rövidebb ideig bírják, kevesebb a tartalékuk, míg egy több lábon álló gazdasági nagyüzem jobban tud a bevételekből átcsoportosítani.) A kiállítás eközben egyfajta mintagazdasági funkciót tölt be: megmutatja a színvonalas szaktudás és a magas technológia találkozásának eredményeit.

A legjobb küllemi bíráktól immáron rengeteget tanulnak a résztvevők a nyilvános hangos show-bírálatokon. Lapunk Állattenyésztés rovatában az Antal Gáborral, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatójával készült interjúnkból pedig további, az ágazatot és a kiállítást érintő kérdésről is tájékozódhatnak. Természetesen a mostani, júniusi számban a növénytermesztők is megtalálják az őket érintő friss és hasznos információkat, így bízom abban, hogy legfrissebb újságunk elolvasása újra hasznos időtöltésnek bizonyul!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő