fbpx

Kultivátorújdonságok az OMIKRON Kft.-től

Írta: Szerkesztőség - 2016 május 31.

Az OMIKRON Kft. 1991-ben alakult magyar családi vállalkozás. Cégünk a Kecskemét melletti Hetényegyházán található. Tevékenységi körünk a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági gépgyártás. E hagyományt szeretné az OMIKRON a következő szlogen iránymutatásával tovább folytatni:

Minőség + Megbízhatóság + Szolid árak = OMIKRON

 

 

Ma már szinte minden gazdálkodó tudja, hogy az OMIKRON széles termékskálája jó lehetőséget biztosít az alkalmazott technológiájuk kedvező bővítésére. A cég termékpalettája és annak folyamatos fejlesztése biztosítja a termelőhelyi adottságokhoz, a szélsőséges időjárási tényezőkhöz és a birtokméretekhez történő gépválasztás lehetőségét.

Cégünk saját minőségbiztosítási technológia alapján végzi tevékenységét. Ez a magas minőségi követelmény az alapanyag-választástól a késztermék kibocsátásig jellemzi gyártmányainkat. A modern gyártástechnológiai elemek közül kiemelkedik a festési technológia, amelynek lényege az elektrosztatikus porbeégetés.

Ezeknek a megoldásoknak és az odafigyelésnek köszönhetően ma már mindenki tudja, hogy az OMIKRON neve egyet jelent a minőségi munkagépekkel.

Sorközművelő kultivátorok gyártásában az OMIKRON Kft. ma piacvezető Magyarországon. A kultivátorokra rászerelhető az általunk gyártott OMA típusú, műtrágyát talajba juttató adapter, amely a kapaszárak által nyitott árokba juttatja be a fejtrágyát, és azt földdel be is takarja.

Elsőként hoztuk forgalomba a műtrágyaszórós kultivátort, amely nagyon kedvező fogadtatásra talált. A műtrágyaszóró tartály 300 és 700 kg műtrágya befogadására alkalmas. A kisebb alkalmazásakor, a 6-soros kultivátor működtetéséhez elegendő egy 80 LE-s traktor, míg a nagyobb felszerelése esetén már 110 LE-s erőgép használata javasolt. A műtrágyát 40-240 kg/ha-ig tudja kiadagolni, köszönhetően a gép nagyon pontos adagolórendszerének.

Az eszköz sorba vetett növényi kultúrák sorközének megművelésére szolgál. A sorok távolsága 45-80 cm között állítható. A gépek művelőtagjai paralelogramma megvezetésűek, és 3 művelőelem felfogására alkalmasak. A kapák talajlazítást, porhanyítást végeznek, és a nedvesség megőrzését is elősegítik a talajban, valamint a kiszórt fejtrágyát is bekeverik. Kultivátoraink 3, 4, 6, 8, illetve 12 soros kivitelben készülnek, 55-től 180 LE igényig. Kapatípusok választhatók a hagyományos merev szárú, illetve rugós változatban.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az Omikron Kft. számos nagy jelentőségű díjat nyert az elmúlt évek folyamán. Ilyen többek között a tavalyi évben nyert Hazai Termékfejlesztési Nagydíj, amelyet a kamerával figyelt – elektrohidraulikusan vezérelt sorközművelőnk kapta. E Nagydíj a több éves kitartó tervezés és számos géppróba eredménye.

A kamerával figyelt sorközművelő kultivátorok pontos sorközben tartásra, a sorban lévő növények gyökérzónához minél közelebbi művelésére alkalmasak. Alkalmazásukkal a növények pontatlan vetéséből, illetve a traktoros fáradtságából adódó hibák korrigálhatók, ezáltal megszüntethető a kultúra kidarabolása. A termék különböző részegységekből áll, amelyek összehangolásával válik a gép profi berendezéssé.

 

 

A kamera által vett képet a számítógépen futó képfeldolgozó algoritmus értékeli ki, amely először kiszűri a zavaró tényezőket (rázkódás, fényhatások, földfelszín színének változása, stb.), elkülöníti a kultúrnövényeket a gyomoktól, majd megállapítja a növényi sorok relatív helyzetét a kamerához képest. Az észlelt eltérés és annak dinamikája alapján egy vezérlő algoritmus hoz döntést a kultivátor elmozdításának szükségességéről.

A kultivátort oldalirányban hidraulikus munkahengerek mozgatják, amelyek útváltó szelepeken keresztül a traktor hidraulikus egységétől kapják az elmozduláshoz szükséges olajat.

A sorközművelő legújabb fejlesztésével elkészült a kultivátorra szerelhető, komputerrel vezérelt folyékony műtrágya-adagoló berendezés, amely 0 litertől 150 liter/ha mennyiségig nagy pontossággal beállítható. A berendezés a folyékony műtrágya talajba juttatására, illetve lombtrágyázásra is alkalmas. Számítógéppel történő vezérlésével, profi szivattyú alkalmazásával, megfelelő szórásképű szórófejek, lefolyócsövek kialakításával alkalmassá válik a berendezés a talaj felső rétegébe történő bejuttatásra, illetve lombtrágyázásra is alkalmazható.

A felhasználó a növény fejlődési állapotának és az időjárási viszonyoknak megfelelő, számára kedvező alkalmazást választhatja. Ezáltal a berendezés alkalmazása – amely a sorközműveléssel 1 menetben történik –, hatékonysága kihasználása termésátlag-növekedést eredményez, a tápanyag 100%-os hasznosításával. A berendezés pontossága, a szóráskép meghatározhatósága, a mennyiség szabályozhatósága környezetkíméléssel párosul.