fbpx

Magasabb fokozatba váltott az EURALIS

Írta: Szerkesztőség - 2016 március 09.

Az elmúlt években egyre több termelő próbálta ki és termesztette nyereségesen az Euralis kukoricahibrideket: a magyar piacon már elismert és sok termelő által használt ES FLATO és ES SENSOR már letették a névjegyüket. A sikerek ellenére az Euralis-nál a fejlesztői munka nem áll meg – a vállalat 2016-ban is számos újdonsággal jelentkezik.

 

Az egész Európában sikeresen forgalmazott Tropical Dent hibridek mellett a kifejezetten kontinentális klímára alkalmazott Roots Power-koncepció is évről évre magas teljesítményre képes, genetikailag igen értékes, új hibridekkel rukkol elő a magyar és a középkelet-európai kukoricatermesztők számára.

A hazánkban már jól ismert Tropical Dent-koncepció alapja egy merőben új genetikai háttér, amelyet az Euralis több mint 10 éves kutatómunkával tárt fel és épített be a már meglévő genetikai állományába. A Tropical Dent hibridek legfőbb erényei – a fokozott heterózishatásnak köszönhetően – a stabilitás (évjárati és geográfiai egyaránt), magas terméshozam és a kiváló vízleadás. A koncepció bemutatását követően az Euralis jellemzően a korai és középkorai szegmensben vezetett be számos hibridet; a hazánkban bemutatott első Tropical Dent hibrid az ES Cubus, amely a FAO 310 szegmenst erősíti.

Az első sikeres lépések után a nemesítés a hazánkban is kulcsfontosságú középérésű csoportot vette górcső alá. Az intenzív fejlesztői munka eredménye az ES Mylord, amely 2016tól elérhető Magyarországon. Az ES Mylord kiemelkedő szárazságtűréssel, FAO 390 koraisággal és igen magas termésszinttel bizonyított 2015ben. Ezt a teljesítmény alátámasztja a 2015-ös GOSZ VTSZ posztregisztrációs kísérletekben elért 5. helyezés, egy nagyon erős 23-as mezőnyben.

Szintén új bevezetés 2016-ban az ES Lagoon, amely az Euralis leghoszabb tenyészidejű hibridje Magyarországon, FAO 460 értékkel. Az Es Lagoon kiemelkedő eredményeket produkált a 2015-ös demó kísérletekben: számos első és dobogós helyezés mellett egyes jó adottságú területeken 12 t/ha feletti termésmennyiségeket produkált.

A másik kulcsfontosságú Euralis koncepció, a Roots Power is mozgalmas évet zárt 2015-ben. A hibridek gyökérzetére specializálódott szelekciós eljárás a számos nyugat-európai és főként a keleti piacon (Oroszország, Ukrajna) végzett kísérletek mellett 2015-től már magyarországi helyszínnel is rendelkezik.

A Roots Power-koncepció első és eddigi legfontosabb hibridje a bevezetőben már említett ES Sensor, amely Magyarország mellett Európa-szerte komoly sikereket ér el. A 2015-ös szezon újdonsága a Harmonium, amely erős gyökérzetével, stabilan magas termésszintjével és egyéb agronómiai tulajdonságaival kiérdemelte a Roots Power-minősítést.

Az ES Mylord egy ritka kombináció, mivel genetikai hátterét a Tropical Dent-koncepció adja, és a Roots Power-minősítést is kiérdemelte. Ebben a hibridben egyesült a két koncepció legjava, a Magyarországon legfontosabb érésidőben.

Összegezve a leírtakat: az Euralis a speciálisan kukoricahibridekhez kifejlesztett koncepcióival arra törekszik, hogy továbbra is a legmagasabb szinten szolgálja ki partnereit, és változékony időjárási viszonyok mellett is megoldást nyújtson a nyereséges kukoricatermesztésre.

Bognár Mihály
termék- és marketingmenedzser, Euralis Kft.