fbpx

Javaslat a belvízkárok mérséklésére

Írta: Szerkesztőség - 2016 március 14.

  A belvizes területeken őszi vetésű állományok pusztulhatnak ki, talajmunkával előkészített táblarészek válhatnak megközelíthetetlenné az átmeneti vízborítás miatt. A probléma kezelése komoly fejtörést okozhat a gazdálkodók számára. Felmerül a kérdés: mit tehetünk a belvíz alól felszabaduló területekkel?

 

  Érdemes fontolóra venni, hogy a tavaszi kultúrák vetésekor milyen megoldások alkalmazásával mérsékelhetjük a keletkezett károkat, a nehéz körülmények ellenére hogyan teremthetünk értéket az akár jelentős méretű táblarészeken.

  Egyszerre több szempontot figyelembe véve, a szakmai és gazdaságossági érveket, valamint a jogi szabályozást szem előtt tartva szükséges mérlegelnünk a lehetőségeket és döntést hoznunk. A gazdálkodó ennek megfelelően parlagot hagyhat és átmenetileg kivonhatja a termelésből a kérdéses területet, vagy az utónövény-korlátozást figyelembe véve más gazdasági növénnyel hasznosítja az érintett szántót. Bárhogyan is dönt, a legfontosabb teendő a belvizes területekről az összegyűlt víz elfolyásának biztosítása abból a célból, hogy az érintett táblarész a lehető leghamarabb regenerálódhasson.

  A belvíz levezetését követően, amint a terület adottságai alkalmassá válnak a talaj-előkészítő munkákra, a talajt lehetőleg forgatás nélkül, kezdetben sekélyen, majd egyre mélyebben járatott eszközzel frissítsük. Amennyiben nem az árutermelés, hanem a terület regenerálása a célunk, a gazdaságosságon túl más szempontokat is szükséges figyelembe venni a döntés meghozatalakor. A körülmények ismeretében ehhez kiváló megoldást kínál az érintett táblarész VITERRA zöldítési keverékkel történő hasznosítása. A gazdaságon belül legkésőbb májusig még átcsoportosíthatók a zöldítésre szánt területek, ezért ott és úgy alkalmazhatjuk a talajjavító keveréket, ahol szakmailag a legindokoltabb, és ezzel a jogszabályoknak is megfelelünk.

  Kellő szakmai megalapozottsággal dönthetünk a tábla vagy táblarész bevetéséről is. Ebben az esetben – a nehéz körülményeket és az őszi vegyszerhasználatot figyelembe véve – elsősorban a szélsőséges körülményekhez jól alkalmazkodó napraforgó vetése merülhet fel megoldásként. Amennyiben a napraforgó mellett döntünk, a hibridválasztást a megszokottnál is körültekintőbben szükséges elvégezni. A belvíz nyomán károsodott, a vetéshez körülményesen és olykor megkésve előkészíthető talaj, továbbá a várhatóan erős gyomnyomás kedvezőtlen termesztési feltételeket teremthet. Ebben az esetben előnyös lehet, ha a választott hibrid a herbicid toleranciáján alapuló, rugalmasan elvégezhető és nagy hatékonyságú CLEARFIELD PLUS gyomirtási technológia kivitelezésére alkalmas. Továbbá korszerű hibridjellemzőkkel rendelkezik, azaz nagy termőképességű, kiváló betegség-ellenállósággal bír, rövidebb tenyészidejéből fakadóan a megkésett vetésidőhöz jól illeszthető és a vetési problémákból adódó növényhiányt is képes kompenzálni. Erre is van megoldás a SAATEN-UNION Hungária Kft. napraforgóhibrid-ajánlatában. A belvíztől visszahódított területekre a felsorolt fajtajellemzőkkel rendelkező, korai érésű SURPRISE CL PLUS hibridet ajánljuk elsősorban.

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten.union.hu