fbpx

Szántóföldre vagy ültetvénybe keres permetezőt? – A Caffini profi megoldást kínál!

Írta: Szerkesztőség - 2016 január 31.

A Caffini permetezőgyár büszkén állíthatja, hogy a széles termékpalettának és a gazdag opciós listának köszönhetően még különleges igények kielégítésére is van mód, amennyiben permetezésről van szó.

 

 

Szántóföldi permetezés

A Caffini szántóföldi permetezői a legkisebb függesztett gépek kivételével mind hidraulikus keretnyitással és jellemzően számítógépes szórásmennyiség szabályzással rendelkeznek, opcióként pedig automata szakaszolás is kérhető, a vegyszer-takarékosság érdekében.

Szintén hasznos opció a légzsákos rendszer a szántóföldi kereten, amivel csökkenteni lehet a szél általi elsodródást, és a turbulens áramlás eredményeként tökéletesebb növényvédelem is biztosítható.

A függesztett permetezők egészen 1 800 literes tartálytérfogatig és 28 m munkaszélességig készülnek, míg a vontatottak 5 500 literes tartálytérfogatig és 36 m munkaszélességig. A permetezők 8-féle keretcsaláddal szerelhetőek, amelyek akár 7 tagúak is lehetnek (a munkaszélességnek megfelelően), valamint egyesekhez nagy szilárdságú acélt használnak, így a kisebb gazdaságok számára alkalmas olcsóbb, valamint a nagyobb gazdaságok nagyobb igénybevételének megfelelő szórókeretek is szerepelnek a választékban. Többféle premixer méret, tartálybelső-mosó, külső mosókészlet, hidraulikavezérlő szett, szivattyú, fúvóka és fronttartály közül választhatnak a megrendelők, de a vontatottaknál még rugózott tengely, nyomkövető vonórúd, centrifugál feltöltő szivattyú és automata keretmagasság-tartás is rendelhető.

A Caffini Striker önjáró permetező 3 000-5 000 literes tartállyal, 3-féle hasmagassággal és 140-230 LE-s Volvo Penta motorral rendelkezik, amely teljesíti a Tier 4 környezetvédelmi normákat. Ennél a gépnél a fejlesztés a Bosch-sal közösen történt, hiszen a hidraulika-rendszer, az elektromos rendszer és a vezérlés lényegében tőlük származik.

Ültetvénypermetezés

A Caffini ültetvénypermetezők hagyományos és fordított légárammal is rendelhetőek. Utóbbiak előnye, hogy a traktor irányába igen csekély mennyiségű vegyszer jut munka közben; a légáram által levert leveleket nem szedi össze a permetező, valamint a lombozatból sem szívja vissza a sorközbe a vegyszerködöt. Ezek a gépek különleges, 700-900 mm-es ventilátorral (41 500-63 000 m3/h légszállítás) szereltek, és opciós terelőlemezekkel akár 12-14 m munkamagasság is elérhető velük, ami a hagyományos almaültetvényeknél a lombkorona legfelső részének tökéletes kezelését is megoldja.

A Caffini Booster permetezői szőlőbe és intenzív gyümölcsösbe készülnek, akár 50%-os vegyszer-megtakarítás érhető el velük a hagyományos permetezőkhöz képest, így fele annyiszor kell megtölteni a tartályt. A radiál-ventilátor az axiál-ventilátorhoz képest kevesebb levegővel, nagyobb légsebességgel dolgozik, és jól irányítható. A Booster lentről felfelé fúj, így fonákoldalról is permetezhetőek a levelek, ráadásul a termés is kezelhető (pl. fürtrothadás ellen). A permetezés mikrocsepp képzéses, ami jobb fedést, jobb megtapadást és kevesebb földre lecsurgó vegyszert biztosít.

 

 

A Boosterrel opcióként akár 4 sor is kezelhető egy menetben, tehát a permetezés során elegendő minden második sorközbe behajtani, így munkaidő és üzemanyag takarítható meg.

A permetszerrel leginkább takarékoskodóknak a Drift Stopper alagutas permetezőt ajánljuk, mivel ez a permetező a levegőben maradt vegyszerködöt lecsapatja, visszavezeti a tartályba, és újra felhasználja, így 60-80 000 Ft értékű vegyszer megtakarítható évente hektáronként.

A fóliasátrakba, üvegházakba alkalmas Caffini Performer permetező akár a végekről be tudja fújni a vegyszert, így a korábban háti motoros permetezővel végzett munkák helyettesíthetőek, gyorsíthatóak. Ugyanezzel a géppel akár a magas fák vagy a szántóföldi zöldségek, gyümölcsök is kezelhetőek, mivel az erős légáram Robot fejjel hidraulikusan irányítható.

Hasonló kialakítású a Geomais, amely akár 4,5 m magasra kitolható légágyújának köszönhetően kukorica permetezésére alkalmas, maximum 50 m munkaszélességgel.

A gazdaságának legmegfelelőbb Caffini permetezőgép kiválasztásával kapcsolatban kérdezze a SZEGÁNA Kft. szakembereit!